Денят на свети Харалампий (10 февруари) е празник на пчеларите. И макар че вече отмина, добре е да почетем светеца и да се разровим в старите книги за вкусни рецепти с мед.
За празника се занася мед от пчелина в черквата, където се освещава, а след това се използва за лек през цялата година. От този мед се маже и празничната погача, която се разчупва и от нея се раздава за здраве.
Според народното поверие свети Харалампий е господар на болестите и държи чумата вързана. В негова чест всяка домакиня прави специална погача. По края на погачата от тесто се изобразява венец, а между него - голям кръст от топчета. В четирите празни полета, които се образуват между венеца и кръста се прави по едно цвете. Топчетата, които се оформят с напръстник или с пръсти символизират чумата, а венецът е символ на здраве.
Медена пита
Продукти: 1 чаена чаша мед, 1 ч.ч. гореща вода (или чай) 100 г захар, 3 суп. лъж. олио, 1 ч.ч. едро счукани орехови ядки, 3 ч.ч. брашно, 1 ч. лъж. сода бикарбонат, 1 ч. лъж. канела, 1 ч. лъж. смлян карамфил.
Приготвяне: Медът и захарта се разтварят в горещата вода. Прибавят се олиото, счуканите орехи, канелата, карамфилът и пресятото брашно със содата.
Тестото се разбърква много добре и се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка. Пече се 30-40 мин. в умерена фурна при 180 градуса. Намазва се отгоре с мед и след като изстине се разчупва.
Салата със спанак
Неочакваната комбинация от зеленчуци и круша е допълнена от нотки на мед, козе сирене и кедрови ядки.
Продукти: 500 г спанак, 1 малка круша, 200 г козе сирене, 2 суп. лъж. кедрови ядки, 2 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. зехтин, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте и нарежете спанака. Измийте крушата, подсушете я, отстранете семките и дръжката и нарежете на филийки, а сиренето нарежете на кубчета. Прехвърлете основните съставки в дълбока купа.
Смесете меда с лимоновия сок и зехтина и с получения дресинг полейте салатата. Добавете и кедрови ядки, сол и подправки на вкус. Разбъркайте.
Тиквена супа
Ще ви трябват: 1/2 средна тиква, 1 ч. ч вода, 5 суп. лъж. растително масло, 1 ч. ч. 20% маслена сметана, 1 средна глава лук, 1 скилидка чесън, 1 малка люта чушка, 1 суп. лъж. мед, брашно, черен пипер, мащерка и сол на вкус.
Приготвяне: Лукът и тиквата измийте, обелете и нарежете на малки кубчета. Запържете ги леко в растително масло. Обелете и нарежете чесъна и го добавете към зеленчуците. Сипете водата и разбъркайте. Добавете меда и подправките, оставете да къкри 10 минути. На тънка струйка прибавете сметаната и изчакайте отново да заври. Добавете брашно на вкус, за да получите желаната гъстота и разбъркайте добре.
Пиле с медена коричка
Ще ви трябва: 1 голямо пиле, 2 суп. лъж. мед, 4 суп. лъж. соев сос, 5 суп. лъж. олио, 6 големи скилидки чесън, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте пилето, подсушете леко и го разрежете по гръдната кост на две. Отстранете гръдната кост.
Обелете чесъна и половината нарежете по дължина на няколко части. Направете разрези в различни части на месото и в процепите пъхнете от скилидките чесън. Натрийте пилето със сол и подправки.
В тавата за печене сипете малко растително масло, като го разпределите равномерно. Поставете пилето с вътрешността надолу.
В малка купа смесете меда и соевия сос, накълцайте чесъна и го добавете. Смесете до гладкост. С получената смес намажете равномерно месото. Загрейте фурната до 200 °C и поставете тавата с пилето в нея. Пече се около час и половина, до златистокафяво.
За да предотвратите изгарянето на пилето, трябва редовно да сипвате по малко вода в тавата.
Сутляш (от Варненско)
Продукти: 100 г ориз (1/2 ч. ч.), 1 суп. лъж. стафиди, 100 г орехи (1/2 ч. ч.), 3 суп. лъж. мед, сол, по желание 1/2 чаена чаша сладко.
Приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода, без да се развари. Измива се със студена вода и се отцежда. Прибавят се стафидите, леко препечени и смлени орехови ядки и медът. Сместа се разбърква, изсипва се в съд и се украсява с плодовете от сладкото.
Може са се полее с подсладена сметана.
За да се свари оризът по-бързо, трябва първо да се накисне в студена вода за 2-3 часа.
Сладкиш с мед (от Хасковско)
Продукти: 200 г орехи (1 ч. ч.), 200 г захар (1 ч. ч.), 100 г мед (1/2 ч. ч.), 300 мл вода (1 ½ ч. ч.), 400 г брашно (2 ч. ч.), 1 ч. лъж. сода бикарбонат, 1 ч. лъж. канела, 1-2 зърна карамфил, 50 г пудра захар (1/4 ч. чаша).
Приготвяне: Към водата, след като заври, се прибавят медът и захарта. Съдът се сваля от огъня и течността се оставя да поизстине. Прибавят се накълцаните орехови ядки, брашното, содата, канелата и карамфилът. Сместа се разбърква добре, изсипва се във форма намазана с масло и се пече. Поднася се наръсено с пудра захар.
Сладка извара
Ще ви трябват: 300 г извара или крема сирене, 100 г мед.
Приготвяне: Намачкайте изварата или сиренето и ги поставете в блендер, залейте с меда. Разбийте до гладка смес. По желание към сместа може да добавите плодове или ядки.
Печени ябълки
Ще ви трябват: 5 големи ябълки, 1 суп. лъж. мед, 3 суп. лъж. смлени орехи, 1 суп. лъж. стафиди, 1/2 ч. лъж. канела, растително масло или масло за намазване на тавата за печене.
Приготвяне: Измийте и подсушете ябълките. Направете в тях конусовиден разрез (около половината от дълбочината на плода) и в него изсипете меда. Отгоре поръсете с канела и ядки, а върху тях - стафиди. Загрейте предварително фурната. Наредете ябълките в намазнена тава за печене и поставете във фурната. Пече се 15-20 минути на 180-200 °C.
За тази рецепта използвайте кисели и сладко-кисели сортове ябълки.
Греяно вино
Е, след като приготвихме ястията, можем и да... пийнем. Глинтвайнът е чудесна сезонна напитка, към която е по-добре да добавите мед, а не захар.
Ще ви трябва: 1 литър полусладко вино, 3 суп. лъж. мед, 1 пръчка канела, кора от 1/3 лимон, карамфил, джинджифил и кардамон на вкус.
Приготвяне: Изсипете виното в съд за готвене и го поставете на слаб огън. Добавете всички съставки, разбъркайте, оставете да къкри около 10 минути, след това отстранете от котлона, покрийте и оставете за още 10 минути.
Коментари