Историята на ястието започва през 19-и век. Тогава главният готвач Урбен Дюбоа приготвя месо по този начин, което се състои от повтарящи се слоеве.
Всеки слой включва няколко компонента: като правило това са месо, картофи и гъби. След редене се залива със сос бешамел, поръсват се с настърган кашкавал и се запичат. С течение на времето рецептата е претърпяла промени, добавени са нови съставки.
В оригиналната рецепта се използва свинско месо. Филето е най-подходящо, но може да се използват и други части. Важно е месото да може да се нарязва на парчета с определена дебелина и внимателно да се начуква.
Освен със свинско има варианти за ястието и с пилешко, телешко и дори с кайма. Допълнителните продукти също варират - могат да бъдат гъби, домати, сини сливи, тиквички, зеле. Единствените постоянни съставки са лук и кашкавал. Умерено течният пълнеж също може да бъде различен - от популярната майонеза до класическия бешамел или млечен сос.
Месото обикновено се пече във фурната, но може да използвате микровълнова фурна или мултикукър, като изберете правилния режим на готвене, и даже на котлон. В последния случай месото се готви в тиган или тенджера, покривайки съда с капак.
За да улесните нарязването на месото и да предотвратите твърде дебелите парчета, първо го поставете във фризера за кратко. Количеството растително масло по време на печене е по ваш вкус.
Базова рецепта
Ще ви трябват: 1 кг свинско месо без кости, 100-150 г твърдо сирене, 2-3 големи картофа, 1-2 глави лук, майонеза, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло за печене.
Приготвяне: Картофите се обелват, измиват и нарязват по дължина на тънки филийки (с дебелина около 2-3 мм). Нарежете свинското месо напречно на тънки филийки и, като го покриете със стреч фолио, внимателно го начукайте. Посолете и поръсете с черен пипер. Обелете лука и го нарежете на кръгчета. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
Загрейте предварително фурната. Сипете малко растително масло в тава за печене и поставете резени картофи. Отгоре наредете пържолите, а върху тях - кръгчета лук. Полейте с майонеза и поръсете с настърган кашкавал.
Поставете тавата във фурната и печете 30-45 минути на 180-190°C.
С ананас
Ще ви трябват: 1 кг свинско месо, 400-500 г консервиран ананас (кръгчета), 150 г високомаслена сметана, 100 г меко сирене, 2 глави лук, 1 чаша растително масло, сол и подправки на вкус .
Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Запържете в малко растително масло на слаб огън, под капак, докато стане златисто.
Нарежете свинското месо напречно на тънки филийки и, под стреч фолио, внимателно го начукайте.
Посолете котлетите и ги поръсете с подправките. Смесете сметаната с мекото сирене. Ако е необходимо, разрежете кръгчетата ананас по дължина, за да станат по-тънки.
Сипете останалото растително масло в тава за печене и поставете котлетите. Отгоре се нареждат запържения лук и шайбите ананас. Разпределете сместа от сметана и сирене отгоре и загладете.
Печете месото в предварително загрята фурна за 30-45 минути при температура 180-190°C. Извадете тавата от фурната, разделете ястието на порции и сервирайте.
С гъби
Ще ви трябват: 1 кг свинско месо, 400-500 г варени диви гъби, 100-150 г твърдо сирене, 2 глави лук, 1 чаша олио, сол, подправки и майонезен сос на вкус.
Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 2-3 суп. лъж. олио до полуготовност. Сварените гъби се нарязват на ситно и се добавят към лука. Доведете сместа до готовност на умерен огън и след това охладете.
Нарежете свинското месо на тънки филийки и го начукайте под стреч. Посолете котлетите и ги поръсете с подправки, наредете в тава, напръскана с останалото масло.
Върху котлетите се нарежда лучено-гъбената смес и се залива с майонезения сос. Поръсете с настърган кашкавал и сложете тавата да се пече в предварително загрята фурна. Печете 30-45 минути при температура 180-190°C.
По желание можете да поставите и резен домат върху всяко парче месо, преди да поръсите ястието със сирене.
Пиле по френски
Ще ви трябват: 700-800 г пилешко филе, 500 г картофи, 500 г сос бешамел, 100-150 г кашкавал, 1 морков, 2-3 скилидки чесън, връзка билки, 3-4 суп. лъж. олио, сол, подправки и лимонов сок на вкус, вода за задушаване на морковите.
Приготвяне: Обелете морковите и настържете на едро ренде. Задушете в тиган с малко вода, посолете и леко поръсете с олио и лимонов сок.
Обелете картофите, измийте ги и нарежете на тънки филийки. Поставете половината във форма с няколко супени лъжици олио.
Нарежете пилешкото филе на малки парчета, поръсете със сол, подправки и нарязани билки. Поставете върху картофите. Смачкайте чесъна с преса и го поръсете върху филето. Отгоре се нарежда още един слой картофи, а след това се добавят задушените моркови.
Залейте сместа със соса и поръсете с настърган кашкавал. Поставете тавата в предварително загрятата до 180-190°C фурна. Пече се 30-40 минути.
Извадете тавата, разделете ястието и сервирайте.
С домати и гъби
Продукти: 1 кг свинско месо, 100 г кашкавал, 100 г варени гъби, 2-3 големи картофа, 2-3 големи домата, 3-4 скилидки чесън, 1/2 чаша олио, майонеза или холандски сос, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло за печене.
Приготвяне: Измийте доматите, отстранете дръжките и нарежете на тънки филийки. Поставете ги в тиган с 1 суп. лъж. растително масло и оставете да къкри на слаб огън под капак за минута от двете страни. Изстудете.
Картофите се обелват, измиват и нарязват по дължина на тънки филийки (с дебелина около 2-3 мм). Нарежете месото на тънки филийки и го начукайте. Посолете и поръсете котлетите с черен пипер.
Настържете кашкавал на ситно ренде, а предварително обеления чесън прекарайте през преса. Нарежете гъбите.
Загрейте предварително фурната. Сипете растително масло в тава за печене и поставете резени картофи. Разпределете отгоре месото, а върху него се нареждат гъби и резенчета домат, поръсва се с наситнен чесън. Полейте със соса и поръсете с настърган кашкавал.
Поставете тавата във фурната и печете 30-45 минути на 180-190°C. Извадете тавата, разделете месото на порции и сервирайте.
С тиквички
Продукти: 1 кг свинско месо, 500 г малки тиквички, 100 г твърдо сирене, 50 г масло, 2-3 глави лук, 1 чаша високомаслено прясно мляко, 1/2 глава чесън, 1/2 чаша растително масло, 1 суп. лъж. брашно, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте тиквичките и отрежете краищата от двете страни. Нарежете на тънки филийки. Обелете чесъна и го прекарайте през преса. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. Нарежете свинското напречно на тънки филийки и го начукайте. Поръсете със сол и черен пипер.
За да приготвите млечния сос, разтопете маслото в тенджера на слаб огън и пресейте в него брашното. При непрекъснато бъркане се запържва до златистокафяво и, без да спирате да бъркате, постепенно сипете млякото. Добавете сол и подправки на вкус, разбъркайте и щом сосът заври, веднага го отстранете от огъня. Охладете.
Сипете растително масло в тава за печене и поставете половината от тиквичките. Поръсете с половината настърган чесън и отгоре наредете котлетите. След това повторете слоя от тиквички и поръсете с чесън. Полейте равномерно млечния сос върху сместа и поставете тавата за печене в предварително загрятата фурна.
Печете 30-45 минути при температура 180-190°C. Извадете ястието от фурната, разделете на порции и сервирайте.
С кайма
Продукти: 500 г умерено тлъсто мляно месо, 500 г картофено пюре, 200-250 г високомаслена сметана, 100 г кашкавал, 1 морков, глава лук, растително масло, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Обелете и измийте морковите и лука. Нарежете лука на ситно, морковите настържете на средно ренде. Запържете ги в растително масло до полуготовност. Добавете каймата, разбъркайте добре и гответе до готовност на умерен огън.
Картофеното пюре се разпределя на порции в термоустойчив съд, отгоре се сипва сместа от тигана. Разпределете равномерно сметаната и поръсете с настърган кашкавал. Печете във фурната до готовност.
Със зеле
Продукти: 500 г месо, 300 г бяло зеле, 200 г обелени картофи, 100 г кашкавал, 100 г сметана, 100 г майонеза, 1-2 глави лук, 1 морков, растително масло, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Зелето накълцайте, картофите и морковите настържете на едро ренде, лука обелете и нарежете на ситно. Разбъркайте зеленчуците, като ги овкусите със сол, подправки и смес от сметана и майонеза. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде.
Сипете растително масло в съда за печене и го разпределете равномерно по дъното на тавата.
Поставете половината от зеленчуковата смес, а върху нея - нарязаното на ситно месо. Отгоре разпределете равномерно останалата смес и поръсете с настърган кашкавал.
Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете 30-40 минути при температура 170-180°C. Извадете тавата, разделете месото на порции и сервирайте.
Със сини сливи на тиган
Продукти: 5 свински пържоли (полусварени), 10 филийки твърдо сирене, 5 суп. лъж. майонеза, 1 глава лук, 50-70 г сини сливи без костилки, 50-70 г варени гъби, олио, сол и подправки на вкус, ябълков оцет за накисване на лука.
Приготвяне: Предварително накиснете лука, нарязан на полумесеци, в ябълков оцет за 2-3 часа. След това се отцежда в гевгир.
Сините сливи и сварените гъби се нарязват на ситно и се смесват с лука.
Готовите котлети посолете и поръсете с подправките. Поставете в предварително загрят тиган, добавете растително масло. Намалете котлона до минимум и намажете всеки котлет със супена лъжица майонеза. Отгоре се нарежда смес от сини сливи, лук и гъби. След това "покрийте" всяка пържола с две резена сирене.
Покрийте тигана с капак и гответе ястието на слаб огън, без да обръщате котлетите. Месото трябва да се изпече напълно, а кашкавалът да се разтопи.
Сервирайте ястието горещо.
С омлет
Продукти:10-12 свински или телешки пържоли (полуготови), 3-4 яйца, 2-3 глави лук, 200 г варени или печени на скара гъби, 100 г твърдо сирене, 1/2 чаша сметана или прясно мляко с висока масленост, 1/2 чаша олио, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Готовите котлети посолете и поръсете с подправките. Обелете лука и го нарежете на кръгчета или полумесеци. Нарежете гъбите, но не много едро. Кашкавалът се настъргва.
Загрейте предварително фурната. Сипете олио в тавата и поставете котлетите, отгоре наредете гъбите и лука. Яйцата се разбиват с млякото или сметаната, като се посоляват малко. Сипете сместа върху месото и поръсете с настърган кашкавал.
Поставете тавата в предварително загрята фурна и печете 30-45 минути при температура 180-190°C. Извадете тавата от фурната и сервирайте.
Коментари