Световният добив за 2022 г. ще е приблизително 81% краве, 15% биволско и 4% за козе, овче и камилско, взети заедно, сочат анализите на ФАО и Евростат

Световното производство на мляко се очаква да нарасне с 1,8% годишно през следващото десетилетие до 1060 Mt до 2031 г., по-бързо от повечето други основни селскостопански стоки. Над половината от увеличението на общото производство на мляко се очаква да дойде от Индия и Пакистан, които заедно ще представляват над 30% от световното производство през 2031 г. В основните страни износителки растеж се очаква само в ЕС и САЩ.

В почти всички региони на света се очаква растежът на добива да допринесе повече за увеличаването на производството, отколкото за растежа на стадата, чиито двигатели включват оптимизиране на системите за производство на мляко, подобрена генетика, подобрено здраве на животните и ефективност на фуража.

Предвижда се производството

в ЕС да нараства по-бавно
от средното за света в резултат на политиките на ЕС, насочени към устойчиво производство. Понастоящем повече от 10% от млечните крави са в органични системи, но не само. Като цяло се очаква вътрешното търсене да нарасне съвсем слабо, което означава, че по-голямата част от допълнителното производство ще бъде предназначено за износ.

Северна Америка има едни от най-високите средни добиви на крава, тъй като делът на производството на трева е нисък, а храненето е фокусирано върху високи добиви от специализирани млечни стада. Очаква се размерите на стадата да останат до голяма степен непроменени и растежът на производството да произтича от по-нататъшно увеличаване на добива. Тъй като се предвижда вътрешното търсене да остане по-силно за млечни мазнини, САЩ ще изнасят предимно обезмаслено мляко и значително количество сирене, суроватка и лактоза.

Нова Зеландия е най-експортно ориентираната страна, въпреки че растежът на производството на мляко е много скромен през последните години и очакваното увеличение ще е минимално. Основните ограничаващи фактори за това са наличността на земя и нарастващите екологични ограничения, но не се прогнозира преминаване към производство, базирано в по-голяма степен на фуражи.

Търсене

Въпреки че млякото е силно нетраен продукт, повече се консумира под формата на пресни млечни продукти, включително ферментирали и пастьоризирани. Тъй като доходите и населението се увеличават, се очаква да се консумират повече млечни продукти в средносрочен план. В страните с ниски и средни доходи пресните млечни продукти съставляват над 2/3 от средната консумация на глава от населението, докато потребителите в страните с високи доходи са склонни към преработени продукти.

Докато някои региони са самодостатъчни, като Индия и Пакистан, общото потребление на млечни продукти в Африка и страните от Югоизточна Азия се очаква да нараства по-бързо от производството, което води до увеличаване на вноса на млечни продукти. Тъй като течното мляко е скъпо за търговия, това допълнително търсене се очаква да бъде покрито с мляко на прах, където се добавя вода за крайна консумация или по-нататъшна обработка. В Европа и Северна Америка общото търсене на пресни млечни продукти на глава от населението клони към спад, но структурата на търсенето се измества през последните години към млечни мазнини, като пълномаслено мляко за пиене и сметана.

Съществуват значителни регионални различия в потреблението на преработени млечни продукти. Консумацията на сирене се среща предимно в Европа и Северна Америка, като се наблюдава нарастваща тенденция и в двата региона. В Азия маслото има най-силен прогнозиран ръст в потреблението. В Африка сиренето и пълномасленото мляко на прах представляват по-голямата част от преработените млечни продукти. През следващото десетилетие обаче се очаква обезмасленото мляко на прах да отбележи най-висок растеж.

Търговия

Очаква се Китай да остане най-важният вносител на млечни продукти въпреки лекото увеличение на местното производство на мляко. В средносрочен план ЕС, Нова Зеландия и САЩ ще останат ключовите износители на преработени млечни продукти и се очаква заедно да представляват около 65% износ на сирене, 71% пълномаслено мляко на прах, 74% масло и 80% износ на обезмаслено мляко на прах до 2031 г.

Промените в търговската политика биха могли да променят търговските потоци на млечни продукти, тъй като международните търговски споразумения създават възможности за по-нататъшен търговски растеж. Аржентина има потенциала да се превърне в конкурент на глобалния пазар на пълномаслено мляко на прах поради нарастващото производство на мляко и под средния растеж на вътрешното търсене, въпреки че в момента представлява сравнително малък дял от търговията. Към днешна дата големите потребители на мляко Индия и Пакистан са до голяма степен самодостатъчни, като производството нараства успоредно с вътрешното потребление. Въпреки това, потенциалното увеличение на потреблението на преработени млечни продукти като сирене и мляко на прах може да доведе до разширяване на вноса на преработени млечни продукти през следващото десетилетие.

Световното производство на мляко е приблизително 81% краве мляко, 15% биволско мляко и 4% за козе, овче и камилско мляко взети заедно.

Рекордни цени на млечните продукти.

но маржовете на фермите остават ниски

Цените на млечните продукти в ЕС са на рекордни нива. Докато цените на обезмасленото мляко на прах и пълномасленото мляко на прах в ЕС остават относително стабилни (но високи) и цените на суроватката показват известен спад, други продължават да се повишават. Така че добивът на мляко в ЕС може да бъде по-нисък от очакваното по-рано за 2022 г. (0,4%). Влияние оказва намаленото използване на фураж в резултат на високите му цени. В комбинация с намаленото млечно стадо (-1%) в доставките на мляко в ЕС се очаква да има спад с 0,6% през 2022 г. По-ниското качество на пашата и намалената употреба на фураж поради високите цени ще намалят съдържанието на млечна мазнина и протеини, като по този начин ще се свие наличността на млечни твърди вещества за по-нататъшна обработка.

Производството на сирене и сметана в ЕС може да продължи да расте и да намали наличието на млечна мазнина за производство на масло и пълномаслено мляко на прах. Очаква се увеличение на износа на сирене, както и нарастване на вътрешната употреба на млечни продукти с 0,3% през 2022, ако се приеме, че търговията на дребно възстанови продажбите и хранителните услуги, както и ако ограничи високите цени на производителя по веригата към потребителите. Защото се отчита, че

тенденцията на повишаване на цените

на млечните продукти в ЕС продължава

От началото на годината до средата на юни те нарастват с около 25% за обезмасленото мляко на прах и сирена и с 30% за масло и пълномаслено мляко на прах. Цените на суроватката на прах в ЕС изостават от това „състезание” (16%). Цените на обезмасленото мляко показват известно отпускане след първоначалния шок, причинени от руската инвазия в Украйна, и сега остават стабилни – цените на маслото и сиренето в ЕС продължават да растат.

Противно на обезмасленото мляко на прах, което е 34-37% протеин, цените на ЕС за пълномасленото мляко на прах, което е продукт, получен в резултат на частичното отстраняване на водата от пастьоризираното мляко, не се отпуснаха и остават
на стабилно, но високо ниво след инвазията в Украйна. Всички тези млечни продукти от ЕС са на рекордно високи цени. В средата на юни цените на маслото в ЕС достигат близо 7300 евро/т, а на обезмасленото мляко цените са над 4000/т, на пълномасленото мляко са близо 5200 евро/т. За разлика от млеката цените на суроватката на прах в ЕС са на по-ниско ниво - 1300 евро/т, и в сравнение с други продукти дори имат намаляваща тенденция от началото на инвазията.

Факт е силно повишената

цена на суровото мляко в ЕС,
която през май е почти 48 евро/100 кг или скок от 40%. Цената на еквивалента на мляко в ЕС - обезмасленото мляко на прах и цените на маслото, също остават високи. Като се има предвид връзката между двете и възходящата тенденция на суровините в ЕС, цените на млякото се очаква да се запазят през следващите месеци и едва ли ще има сезонно отпускане надолу. Въпреки нарастващата цена на суровото мляко в ЕС, маржовете на млечните ферми остават затегнати поради продължително високо входящо натоварване, включително захранване на животните и логистични разходи.

Рекордните цени на млечните продукти в ЕС засягат и конкурентоспособността в търговията с други основни играчи като Океания и САЩ. В средата на юни ЕС е конкурентен само при сиренето (9% под цената в САЩ, втората най-ниска пазарна цена), докато при маслото и пълномасленото мляко на прах, ЕС е с повече от 30% над най-ниския пазар в Океания и 5% за обезмаслено мляко на прах над цената в САЩ.

Прогнозите са глобалният растеж на предлагането на мляко да остане ограничен до края на 2022 г. Доказват го цифрите: доставките на мляко в ЕС са намалели с 0,6%. Сред най-големите страни производителки само доставките в Полша, Италия и Дания са нараснали съответно с 2,4%, 0,4% и 0,6%, но в същото време в Германия, Франция и Нидерландия продължава тенденцията на спад: -0,7%, -1,3%, -2,3%. Доставките на мляко са намалели и в Ирландия с -0,7%.

Общото производство на мляко в ЕС се оценява на около 155 млн. т годишно. Основните производители са Германия, Франция, Полша, Холандия, Италия и Ирландия. Заедно те представляват почти 70% от производството на мляко в ЕС, но именно те отчитат спад.
Общото производство на мляко в ЕС се оценява на около 155 млн. т годишно. Основните производители са Германия, Франция, Полша, Холандия, Италия и Ирландия. Заедно те представляват почти 70% от производството на мляко в ЕС, но именно те отчитат спад.
Млечното стадо в ЕС намалява през последните години, тъй като добивът на мляко от крава се е подобрил. През 2020 г. в ЕС е имало около 20 млн. крави със средно 7300 кг произведено мляко от крава.
Млечното стадо в ЕС намалява през последните години, тъй като добивът на мляко от крава се е подобрил. През 2020 г. в ЕС е имало около 20 млн. крави със средно 7300 кг произведено мляко от крава.