Предизвикателства като нарастващите производствени разходи и разходи за труд, както и намаляването на наличните мерки за борба с вредителите и болестите, представляват сериозен риск за сектора на производството на малини.

В Обединеното кралство търсят решения. Едно е от тях е проектът „Икономика на малинопроизводството", който получи финансиране в размер на 1 млн. паунда от програмата „Иновации в Обединеното кралство", за да работи върху подобряване на устойчивостта на производството на малини.
Проектът ще се съсредоточи върху разработването на сортове малини, които изискват по-малко вода, торове и труд за отглеждане.

Само през последните две години разходите на производителите са се увеличили с 25 %, докато приходите на търговците на дребно показват 0 % увеличение. Въпреки че потребителите постоянно оценяват качеството на плодовете, отгледани в Обединеното кралство, пред това на вносните, самите модели на покупка отразяват предимно цената, като вносните плодове струват по-малко и се продават повече.

Д-р Джули Греъм, която ръководи проекта в Института „Джеймс Хътън", заяви: „Малинопроизводството в Обединеното кралство се намира на критичен кръстопът. Докато производителите са изправени пред нарастващи разходи, конкуренцията от страна на по-евтиния внос се увеличава. Като добавим и натиска, предизвикан от изменението на климата, картината става мрачна.

„Ще използваме най-съвременните генетични технологии, за да разработим по-устойчиви на климатичните промени сортове, чието отглеждане изисква по-малко ресурси. Проектът има за цел да осигури бъдещето на отрасъла, като същевременно подкрепя икономиките на селските райони и околната среда."

С помощта на съвременни генетични техники, като геномика, транскриптомика и феномика, проектът ще идентифицира и приложи характеристики при малините, които ги правят по-рентабилни за отглеждане и по-устойчиви на променящия се климат.

Известен с отглеждането на разнообразна гама от малинови сортове, включително Glen Ample, Институтът „Джеймс Хътън" ще продължи да надгражда своя опит в отрасъла, като си сътрудничи с мощен консорциум от партньори.