Освен хранилка, те са гнездо, временен подслон и защита от дъжда и снега.

Оригиналните хранилки и къщички за птици не само спасяват много малки животи /особено през зимата/, но и са украшение за вашата градина.

Те изпъкват, собено през студения сезон, сред оголените клони на дърветата, със своите ярки цветове на фона на белия сняг.

Много от нас, когато декорират двора, се опитват да създадат свой собствен свят на дивата природа, където всяко дърво и всеки стрък трева се отглеждат под внимателното ни ръководство.
Едно от необходимите условия, за да съживите вашия зелен кът близо до къщата, е наличието на животни и птици.

Разбира се, можете да си вземете куче и да построите къща за него, но това е домашен любимец.

А как да привлечете диви и свободни птици? Разбира се, с храна: закачете хранилки в цялата градина и птиците ще идват при вас за „обяд“.

Но ако не се интересувате от временни гости, а от семейство, което няма да ви притеснява и ще бъде готово да живее спокойно до вас, постройте уютна къща - веселото чуруликане на растящи пилета ще изпълни градината ви с музиката на дивата природа.

Къщата за птици изпълнява много по-сериозни и разнообразни функции от обикновената хранилка - това е гнездо, временен подслон и защита от дъжда.

В Европа холандците са първите, които построяват къщи за скорци: те са били от печена глина във формата на кани.

Масовото производство на тези домове за гнездене е въведено от германците, но има и версия, че първи в Русия изработват къщички за птици от дърво. С течение на времето те се превръщат в обект на дърворезбарското изкуство и солиден приют за пернатите любимци.

Правилата  

Всъщност това, което искате да направите, зависи от вашето собствено усещане за красота, но има и някои правила.
Домът за пернатите се нуждае от правилни пропорции (височина на "тавана", дебелина на стените, пода). Всеки вид птица изисква различен диаметър на входа.

Въпреки факта, че има някои параметри, които определени пернати предпочитат, в крайна сметка всичко се решава от личното желание на всяко семейство птици. Затова не се изненадвайте, ако откриете в къщичката грешните „наематели“, а не тези, за които сте построили дом.

Преди да изберете дизайн, не забравяйте:

1. Без проветряване къщичката за птици може да се превърне в същинска фурна. Има два начина за вентилация и всеки от тях е подходящ за различни птици. Оставете тънки цепнатини между покрива и страничните стени на къщичката или направете малка дупка точно под покрива. По същата причина помислете внимателно, преди да направите метална къща за птици: тя бързо ще се нагрее на слънце.

2. Попадането на вода в къщата също може да бъде истинско бедствие. Покрив с достатъчен наклон и навес предпазва доста добре. Можете също така да направите лек отвор за влизане под ъгъл на предната стена. Но, независимо от дизайна, наклонените дъждовни капки все пак ще проникнат. Можете да осигурите необходимия дренаж, като изрежете ъглите на къщата и пробиете няколко дупки в пода с диаметър няколко милиметра. Като цяло, ако направите такива дупчици, "постройката" ще издържи по-дълго.

3. Направете отвора за влизане и излизане, за предпочитане - по-близо до върха.

Грапавата повърхност около дупката - както отвътре, така и отвън, ще помогне на възрастните птици да влязат в гнездото и когато моментът е подходящ, да измъкнат от него и пилетата. Ако ще правите гнездова кутия от обработена дървесина, направете няколко прореза от предната страна отдолу. Телените бримки също ще свършат работа.

Самостоятелни жилища 

За да придадете по-привлекателен външен вид, можете да боядисате къщичката за птици с водна (нетоксична) боя в червено или сиво. По някаква причина именно тези цветове привличат птиците най-много.
Въпреки интересния дизайн, по-добре е да не се лъжете с многоетажни или други къщички, които имат повече от един вход. Почти всички, предпочитат частни жилища. Разбира се, "общежитията" могат да изглеждат доста добре в градината ви, но имайте предвид, че само скорците и врабчетата са предразположени към колективен живот.

Да се построи къщичка, още не означава да й се осигурят комфорт и безопасност, което понякога е много по-трудно от самата конструкция.
Къщичките за птици трябва да бъдат лесно достъпни, за да можете да гледате как гостите отглеждат пиленцата си и си тръгват, когато е подходящо време.

Почистете къщичката след сезона. Някои двойки са готови да използват старите гнезда през следващото лято. Но повечето птици няма да се настанят в къща с миналогодишните „чаршафи“.

Естествени материали 

Изработването на къщичка за птици може да бъде интересно занимание за семейството, в което всички членове могат да вземат участие - мъжете и момчетата и работят с чука и пироните, а женската половина може да изрисува и украси постройката.

Има различни начини за украса. Едва ли птиците имат нужда от това, но за собствено удовлетворение и за създаване на красота в градината, заниманието е съвсем подходящо.

Разбира се, дървото ще бъде най-добрия дом за птиците, то държи по-топло и наподобява хралупа на дърво. Но при липса на възможност и импровизираните материали идват на помощ.

* Например, можете да я направите от тиква. Със сигурност тази красота расте в градината ви. Освободете тиквата от пулпата, изсушете я, направете вход, изградете покрив и къщата е готова.

* Красива къща за птици можете да направите от клони с диаметър 8-12 мм, нарязани на дължина 12-15 см. Свържете клоните със самонарезни винтове или въже, завършете входа, изградете покрив.

* Ако знаете техниката за плетене с лозови клонки, приложете способностите си в направата на къща за птици. За тази цел е подходяща и стара плетена кошница. Такава красота може да се закупи и в магазини за продажба на сувенири. Тя ще се превърне в декорация на стилен екстериор, съчетаева се добре и с плетени мебели.

* Между другото, къщичката за птици може просто да бъде изплетена от дебело въже. Може да бъде използвана техниката макраме, или плетене на една кука. Продуктът ще запази формата си, но за по-голяма твърдост и издръжливост на конструкцията може да бъде боядисан с акрилна боя.

* Показваме ви и къщичка за птици, която можете да изградите от обикновени винени тапи.

Креативна е, а за птиците е топла и уютна.
Има и варианти от пластмасови бутилки или различни пластмасови контейнери с малък обем. Но не забравяйте, че по-удобното жилище за пернатите ще бъде това, което е направено от естествени материали.