Полезно, сладко и бюджетно!

Брахте ли билки тази година? Освен за чай и подправки, от тях може да направим и други полезни за дома неща. Като например собственоръчно приготвени таблетки/бонбони за смучене. Полезно, сладко и бюджетно!

През 2020 г. се научихме да стоим вкъщи, да избягваме вируса и да предотвратим разпространението. Тази година пък се учим на повечко икономии, как да оползотворяваме правилно ресурсите и да бъдем креативни.

Съотношението на съставките е следното: 1 чаша билков чай; 1 ч. лъж. лимонов сок; 1/2 чаша бяла захар; 3/4 чаша мед; 2 супени лъжици кокосово масло.

Поставете всички съставки в гъста тенджера и разбъркайте на силен огън, докато захарта се разтвори. Оставете да заври, след което намалете да къкри.

Оставете да заври на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сместа достигне твърда топка. Тя може да изкипи, ако топлината е твърде висока, така че я оставете на стабилен огън. Ако имате термометър за гответе, стремете се да достигнете около 140 градуса по Целзий. Друга възможност е да тествате сместа, като капнете няколко капчици в чаша ледена вода. Когато е готов, ще бъде твърд и дъвчащ.

След като сместа започне да кипи, ще трябват приблизително 30 минути, за да стигнете до този етап.

Внимателно изсипете сместа в малки формички, такива за лед или пък някакви други. Лесно е и да се излее цялата смес в тавичка и веднага да се отделят квадратчета с плоска лъжица.

Оставете таблетките да изстинат и стегнат. Когато станат твърди, извадете ги от формите или тавите и ги увийте в целофан. Като алтернатива, поръсете с пудра захар и съхранявайте в тенекия.

Бележки:

Количеството захар и мед може да се променя. Можете да използвате само мед или пък само захар; имайте предвид обаче, че вкусът и консистенцията ще бъдат малко по-различни и медът прегаря много по-лесно.

Начин за формиране с пудра захар: докато чаят вари и кисне, добавете няколко чаши пудра захар във форма за торта или тава за печене с ръбове. С помощта на малка капачка, мерителна лъжичка или върха на пръста си направете вдлъбнатини в захарта. След като се използва като форма, пудрата захар може да се пресее, за да се отстранят всички малки парченца бонбони, и да се върне в своя съд, където я съхранявате.

Ако сместа ви започне да мирише на изгоряло, може би готвите на твърде висока температура или тиганът ви може да не е достатъчно издръжлив. За да спасите партидата от изгаряне и негодна за консумация, продължете и я издърпайте от котлона.

Таблетките са предназначени за смучене, а не за дъвчене и не се препоръчват за съвсем малки деца.

Когато се съхраняват в хладилника, бонбоните ще се втвърдят естествено от студа, така че температурата не е „толкова“ решаваща. Те просто ще бъдат малко дъвчащи, вместо твърди, ако се свалят твърде рано от котлона – но все пак вкусни!

Работете бързо, тъй като бонбоните ще се втвърдят много бързо; докато изстиват, внимателно изсипете с лъжица горещата смес във формите за пудра захар или за лед.

Можете да ги държите на стайна температура няколко дни или да ги съхранявате в хладилник, ако са се оказали дъвчащи и трябва да са по-твърди.

Ако използвате 100% мед, те се съхраняват най-добре във фризер или хладилник от самото начало.