Тази рецепта е много проста и лесна, а същевременно е много ивтересна като вкус и аромат.

За да си направите вкусно консервирано грозде за зимата, трябва да подготвите червено или бяло грозде, по ваш избор.

За една доза от 2 кг грозде ще са ви неободими още 10 грама сол на 1 литър марината, естествен оцет - 1-1,5 големи лъжици на 1 литър марината, захар - 1-2 големи лъжици на 1 литър марината, карамфил, люти чушки.

Зърната трябва да бъдат здрави и сочни, и внимателно да се оронят, след което се разрязват на две.

На дъното на всеки буркан се слагат по една люта чушка и карамфил.
След това се нарежда гроздето и се покрива с вряла вода.

След известно време водата от консервите се излива обратно в дълбока купа и се поставя върху печката. Вари се със сол, захар и естествен оцет. Готовата марината след това се излива в бурканите, те се затварят и обръщат.

Можете да консумирате консервираното грозде по много начини – с месо, с риба или сирена.