България започна участието си на Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият хранителен панаир в Португалия, който отвори врати от днес до 12-ти февруари на територията на Междунарадния лисабонски панаир. Изложението бе официално открито от министъра на земеделието и рибарството Хосе Мануел Фернандес, който подчерта ролята и значението на LFA като водеща бизнес, иновационна и мрежова платформа за храни, напитки, хорека канал, машини, оборудване и технологии за хранителна промишленост и дистрибуция в Португалия.
Националният щанд на България е разположен в специализираната зала за храни - Зала 1, щанд 24, където продукцията си показват фирмите „Балкан Агрикълчарал", „Вернада", „Джем и Джем", „Консервинвест", „Фрукто Сливен". Българското участие е организирано от Асоциация "Традиционни български консерви", с подкрепата на Министерството на земеделието и храните, и Държавен фонд „Земеделие".
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/491/Image_19889491_811_0.jpg)
Традиционните зеленчукови консерви: лютеници, доматено и пеперково пюре, компоти, месни консервирани храни, сладка в разнообразна гама сладка - от рози, шипка, горски плодове, био конфитюри и конфитюри по домашна рецепта с намалено енергийно съдържание на захар са част от продуктите, които имат възможност да навлязат на пазарите на Средиземноморието.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/492/Image_19889492_811_0.jpg)
Устойчивостта, цифровия преход, киберсигурността, AI са някои от темите, които допълват традиционните дискусии и обучителни формати в обширната програма от конференции, семинари, уъркшопове и демонстрации, планирани по време на панаира.
„Важна част от участието за нашите фирми е достъпа до информация за регулации, изисквания и разпоредби, за поддръжка и добри практики, управление на веригата на доставките, използването на нови технологии в производствената и дистрибуторската верига, както и за нови разработки на продукти и решения, трендове, технологии. Всичко това ще бъде в дневния ред на тези 3 дни на българското участие, в допълнение към най-важния ни приоритет - срещите с бизнес партньори и отваряне на нови пазари", каза Антоанета Божинова - организационен секретар на Асоциация "Традиционни български консерви".
Lisbon Food Affair е най-голямата платформа за иновации и стартиране на нови продукти в направленията „Храни и напитки", „Хорека" и „Технологии" в Лисабон, Португалия. Изложението се провежда от 10 до 12 февруари 2025 г. във Фейра Интернационал де Лисбоа (Междунарадния Лисабонски панаир) и представя новостите пред водещи професионалисти в сектора.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/486/Image_19889486_811_0.jpg)
С над 10 000 m2 изложбена площ и над 200 компании, представляващи приблизително 500 бранда от различни сегменти, това издание се очертава като най-значимото събитие в историята на панаира до сега. Около 27% от изложителите са международни компании от Испания, Южна Африка, България, Франция, Холандия, Италия, Япония, Перу и Обединеното кралство. Тази година минава под знака на забележително пряко участие на испански изложители от регионите Галисия и Естремадура.
Очакват се професионални посетители от редица страни, като Германия, Белгия, Бразилия, Колумбия, Хърватия, Дания, Испания, Финландия, Италия, Норвегия, Полша, Обединеното кралство, Швеция и Швейцария. Планирани са повече от 500 B2B срещи, които ще генерират бизнес възможности на световния пазар.
Коментари