България започна участието си на Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият хранителен панаир в Португалия, който отвори врати от днес до 12-ти февруари на територията на Междунарадния лисабонски панаир. Изложението бе официално открито от министъра на земеделието и рибарството Хосе Мануел Фернандес, който подчерта ролята и значението на LFA като водеща бизнес, иновационна и мрежова платформа за храни, напитки, хорека канал, машини, оборудване и технологии за хранителна промишленост и дистрибуция в Португалия.

Националният щанд на България е разположен в специализираната зала за храни - Зала 1, щанд 24, където продукцията си показват фирмите „Балкан Агрикълчарал", „Вернада", „Джем и Джем", „Консервинвест", „Фрукто Сливен". Българското участие е организирано от Асоциация "Традиционни български консерви", с подкрепата на Министерството на земеделието и храните, и Държавен фонд „Земеделие".

Традиционните зеленчукови консерви: лютеници, доматено и пеперково пюре, компоти, месни консервирани храни, сладка в разнообразна гама сладка - от рози, шипка, горски плодове, био конфитюри и конфитюри по домашна рецепта с намалено енергийно съдържание на захар са част от продуктите, които имат възможност да навлязат на пазарите на Средиземноморието.

Устойчивостта, цифровия преход, киберсигурността, AI са някои от темите, които допълват традиционните дискусии и обучителни формати в обширната програма от конференции, семинари, уъркшопове и демонстрации, планирани по време на панаира.

„Важна част от участието за нашите фирми е достъпа до информация за регулации, изисквания и разпоредби, за поддръжка и добри практики, управление на веригата на доставките, използването на нови технологии в производствената и дистрибуторската верига, както и за нови разработки на продукти и решения, трендове, технологии. Всичко това ще бъде в дневния ред на тези 3 дни на българското участие, в допълнение към най-важния ни приоритет - срещите с бизнес партньори и отваряне на нови пазари", каза Антоанета Божинова - организационен секретар на Асоциация "Традиционни български консерви".

Lisbon Food Affair е най-голямата платформа за иновации и стартиране на нови продукти в направленията „Храни и напитки", „Хорека" и „Технологии" в Лисабон, Португалия. Изложението се провежда от 10 до 12 февруари 2025 г. във Фейра Интернационал де Лисбоа (Междунарадния Лисабонски панаир) и представя новостите пред водещи професионалисти в сектора.

С над 10 000 m2 изложбена площ и над 200 компании, представляващи приблизително 500 бранда от различни сегменти, това издание се очертава като най-значимото събитие в историята на панаира до сега. Около 27% от изложителите са международни компании от Испания, Южна Африка, България, Франция, Холандия, Италия, Япония, Перу и Обединеното кралство. Тази година минава под знака на забележително пряко участие на испански изложители от регионите Галисия и Естремадура.

Очакват се професионални посетители от редица страни, като Германия, Белгия, Бразилия, Колумбия, Хърватия, Дания, Испания, Финландия, Италия, Норвегия, Полша, Обединеното кралство, Швеция и Швейцария. Планирани са повече от 500 B2B срещи, които ще генерират бизнес възможности на световния пазар.