Отговори ви дава д-р инж. техн. Николай Бакалов
След обясненията и съветите на нашия консултант няколко читатели ни изпратиха по-конкретните си въпроси за съхранението на младото вино преди зимата.
Това, че то трябва да се съхранява в добре измити и затворени съдове, вече всички домашни майстори го знаят.
Някои стопани обаче са се зачудили защо се казва, че най-добрият съд за съхранение е стъкленият. А за любителите обяснението е в това, че начинът е лесен и сигурен, пък и не всички стопани разполагат с дървени бъчви.
Някои ни попитаха какво мислим и за съдовете от неръждаема стомана. Тук отговорът е, че такива съдове са подходящи.
Предлагат се съдове - неръждаеми които са отлични и за ферментация, и за съхранение, създадени са и за домашния майстор винар. Удобни са тези с обем 90 литра, но има и с двойно по-голям, има и още по-обемни.
Притежават подвижен капак с еластично уплътнение, който може да се поставя на различни нива в резервоара, като по този начин предпазва виното от окисление. Предвиден е и капак за защита от прах и други замърсявания.
А при употреба на резервоара като апарат за ферментация, за по-добър контрол на процеса се предлага и топлообменен панел за охлаждане или загряване, още - термометър и отцеждащ цилиндър. Той може да бъде хоризонтален - за предпазване на крана от запушване, или вертикален - за отделяне на виното от джибрите с помощта на помпа.
Поставянето на перфорирания капак позволява джибрите да се поддържат потопени във виното с цел по-добра екстракция при червените вина. По този начин се провежда т.нар. ферментация с потопена шапка.
Въпреки че мнозина не уважават пластмасата, ако тя е с добро качество и специално предназначена за целта, и съдовете от нея също са подходящи за съхранение.
Добре е да се купят от специализираните магазини и винарски професионални сайтове.
Когато става дума за традиционно използваните дъбови бъчви за съхранение, знае се, че изискват редовно почистване и доста повече грижи.
Някои стопани ни питат, ако преди години вино е вкисвало в бъчвата, дали може да се използва. Опасно е, защото в дъгите е възможно да се крият оцетнокисели бактерии.
![Пластмасовите бидони, когато са качествени, също са добър избор](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/521/Image_7203521_811_0.jpg)
![Днес много стопани, които не разполагат с изби и бъчви, се спират на стъклото](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/518/Image_7203518_811_0.jpg)
![По-трудно се поддържа дървеният съд, а при преминало в него вкиснато вино, няма гаранция дали и следващото няма да вкисне](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/519/Image_7203519_811_0.jpg)
Коментари