Тази година бе много богата на ябълки. Някои стопани дори казват, че се чудят какво да ги правят.
Наш читател сподели една много стара и рядка рецепта, по която още дядо му е правил вкусна туршия.
Как се произвежда у дома
Всякакви ябълки се събират - по-добре е да са от два-три сорта, нарязват се на половинки или четвъртинки.
Прибавят се шипки, които могат да бъдат заместени и от арония, ако ви се намира. Но и шипките, и аронията трябва да бъдат в тензухена торбичка.
Две шепи са достатъчни за 25-литров бидон. Отгоре се покрива с малинови или други листа. И се пълни бидонът с вода. Като вземе да втасва - т.е. да става леко кисело се слага и повет за да спре процеса на ферментацията.
За сведение: Обикновеният повет е вид от семейство лютикови. Той е плевелно, храстовидно растение, което се среща навсякъде у нас до 2000 м. надморска височина в гористи зони край реките. По селата го има върху огради, стълбове и запуснати постройки.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/488/Image_7143488_811_0.jpg)
![Поветът към туршията се слага, когато искате да спрете ферментацията](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/489/Image_7143489_811_0.jpg)
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/486/Image_7143486_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/487/Image_7143487_811_0.jpg)
Коментари