Чията е много подходяща храна по време на диети. Биха могли да ядат и вегетарианци, и суровоядци. Тези семена имат много лек вкус и лесно се комбинират с други храни.

Това растение се отглежда традиционно в Мексико, Гватемала, Боливия, Аржентина, Еквадор, Никарагуа, Австралия и др. Въпреки че набира все по-голяма популярност в Европа, все още не е широко разпространено на континента.

Чията се развива добре върху песъчливи и глинести почви, за които е важно да са добре дренирани. Относно рH на почвата (киселинността) растението е изключително толерантно - вирее върху кисела, неутрална и алкална почва.

Предпочита сухи, слънчеви места и е чувствителна към застудяване. Не може да расте на сянка. Адаптира се добре в землища с по- ниско плодородие на почвата.

Някои я наричат „последователка на огъня“, понеже избуява бързо и се развива добре след попадането й в райони, които са били подложени на опожаряване.

Необходими са между 80 до 120 дни от засяването до започването на цъфтежа и между 120 до 180 дни за появата на семената.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 3 май.