Производството на птиче месо е безспорен лидер, като изпреварва производството на свинско и говеждо месо. Това показват данните от тазгодишното януарско издание "Животните по цял свят - факти и цифри", публикувано от Федералната статистическа служба на Германия.

За 24 години (1990-2014 г.) световното производство на птиче месо се е увеличило 2,8 пъти, като през 2014 г. общото производство е 100,4 млн. т.

Второ място в структурата на глобалното производство на месо заема свинското. Прирастът при тази продукция е 65%.

На трето място е говеждото месо. Пак за 24-годишен период (1990-2014 г.) световното производство на говеждо месо се е увеличило едва с 22%. През 2014 г. общото производство в сектора е съставило 64,7 млн. т.

Сред износителите на птиче месо в тройката лидери влизат: Бразилия (36% от световния експорт), САЩ (26%) и ЕС (12%), сочат данни на аналитици на ФАО. Изброените страни отдавна заемат челните места. Но експертите отбелязват две нови държави, които са успели съществено да увеличат износа на птиче месо. Това са Турция и Украйна. Само за 5 години (2010-2015 г.) Украйна е увеличила износа на птиче месо с 40,9%, Турция — на 20,4%.