Макар че през 2018 г. в Западен Кейп нулевият ден беше избегнат, кризата с водата далеч не е приключила. Все по-непостоянното време води както до суши, така и до наводнения, което създава нестабилност на хранителните доставки и увеличава разходите. Тъй като поминъкът и продоволствената сигурност са изложени на риск, земеделските производители на картофи от Сандвелд се обърнаха към технологии за пестене на вода и регенеративни земеделски практики, за да запазят тази важна основна храна.

В горещото и сухо лято в Западен Кейп фермерите намират начини да опазят водата, с която разполагат, като същевременно продължават да произвеждат храна. „Водата е най-оскъдният и ценен ресурс на Южна Африка и трябва да използваме всяка капка разумно", казва Моник Влок, председател на Асоциацията на картофопроизводителите в Сандвелд. „Приехме това предизвикателство, като инвестирахме в прецизно напояване, мониторинг на влажността на почвата и подобрени методи на земеделие, и вече видяхме забележителни резултати."

През последното десетилетие мерките за пестене на вода, които тези фермери са приложили, са намалили използването на вода средно с 20 %, според изследване, проведено от Университета в Претория.

Един от земеделските производители на картофи, Йохан Смит, е намалил потреблението на вода с 30 %. „Правим всичко възможно, за да използваме по най-добрия начин всяка капка вода. Използваме сонди за влажността на почвата, вземаме предвид данните за евапотранспирацията от метеорологичните станции около фермата, добавяме фактора на реколтата и стигаме до точното число колко вода е необходима на картофите, без да губим нищо."

Значението на способността на Сандвелд да продължи да произвежда картофи се крие в уникалната способност на региона да отглежда картофи през 12 месеца от годината, което поддържа стабилни доставките и цените в страната. „Сандвелд дава близо 20 % от националната реколта от картофи. Ако не бяха съсредоточени върху пестенето на вода, Южна Африка можеше да се окаже с недостъпни цени на картофите през следващите години", казва Уили Джейкъбс, главен изпълнителен директор на Potatoes SA.

„Сушата и студове през 2024 г. доведоха до спад на националната реколта от картофи само с 1,97% спрямо средната стойност за пет години. Ефектът върху цените обаче беше зашеметяващ, със средно увеличение от 37% за годината, въпреки че имаше моменти, когато цените бяха със 172% по-високи. „Затова е изключително важно фермерите да поддържат стабилно производство, като правят всичко възможно, за да противодействат на последиците от неблагоприятните климатични условия, особено в условията на климатични промени", казва Джейкъбс.

Стремежът на фермерите от Сандвелд към ефективност ги е превърнал в един от най-продуктивните райони за отглеждане на картофи в Южна Африка, като добивите достигат 70 тона от хектар през лятото и 44 тона през зимата - значително над средното за страната ниво от 40 тона от хектар.

„Продоволствената сигурност на Южна Африка зависи от интелигентното и перспективно земеделие", казва Джейкъбс. „Тъй като Южна Африка се бори с предизвикателствата, свързани с водата, земеделските производители на картофи от Сандвелд доказват, че иновациите и устойчивостта могат да помогнат за преодоляване на предизвикателството, осигурявайки стабилни доставки на една от най-важните основни храни в страната."