На всеки празник тортата е най-важният „гост" на масата. Шоколад, банан или мед – няма никакво значение. В крайна сметка основното е всичко да се приготвя с любов.

За да направите невероятно вкусна торта у дома, не е нужно да сте готвач от световна класа.

Бананово-шоколадова торта с фъстъчено масло  

Тази торта може да ви спаси, ако искате да изненадате гостите си, но нямате време да стоите дълго време пред котлона. Банани и шоколад – какво по-хубаво!

Ще ви трябват: 140 г брашно, 5 суп. лъж. какао на прах, 2 ч. лъж. бакпулвер, 120 мл прясно мляко, 120 мл слънчогледово олио, 2 яйца.

За пълнежа и глазурата: 120 г фъстъчено масло, 6 ч. лъж. пудра захар, 3 банана, шоколадов сироп (по желание).

Приготвяне: Пресейте брашното и добавете бакпулвера, какаото и захарта. В получената смес сипете млякото и разбитите яйцата. Постепенно добавете маслото и разбъркайте старателно. Постелете 20 см форма за печене с хартия и сипете тестото в нея. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 20-25 минути.

Когато блатът е готов, извадете го от фурната и оставете да изстине.

Разбийте в кухненския робот фъстъченото масло, 2 банана и пудра захар. Отстъпете 1,5 см от краищата на тортата и с нож с широко острие изрежете кръг, без да достигате до дъното на тортата. Използвайте лъжица, за да издълбаете сърцевината.

В образувалата се купа сипете половината от крема. Наредете отгоре нарязания на кръгчета банан и намажете с останалия крем. Поръсете десерта с останалите трохи от блата. По желание напоете десерта с шоколадов сироп.

Преди сервиране оставете тортата да престои 2-3 часа в хладилник.

С лимон и портокал 

Този десерт ще се хареса на любителите на цитрусовите плодове. Наситеният портокалов и лимонов вкус ще ви пренесе в слънчева Испания.

За тестото ще ви трябват: 1 чаша разтопено масло, 1/4 чаша мазнина, 2 чаши захар, 5 големи яйца, 3 чаши брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сода бикарбонат, 1/2 ч. лъж. сол, 1 чаша суроватка, 1 ч. лъж. екстракт от ванилия, 1 ч. лъж. екстракт от лимон.

За глазурата: 1/2 чаша меко масло, 3 ч.лъж. портокалов сок, 3 ч. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. портокалова кора, 1-2 ч. лъж. лимонова кора, 1 ч. лъж. екстракт от лимон, пудра захар.

Приготвяне: В купа смесете маслото, мазнината и захарта. Добавете яйцата едно по едно, разбийте старателно. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта. Сместа в първата купа разделете на 2 части и едната добавете към брашното. Разбъркайте добре. Прибавете суроватката и отново разбъркайте, след което добавете останалата част от маслената смес към тестото. Сипете лимоновия екстракт.

Загрейте фурната до 175°C. Подгответе 3 кръгли форми за печене, като ги намажете с масло и леко наръсите с брашно. Разпределете тестото в трите форми и печете 25-30 минути, пробвайте с клечка за зъби или шиш, поставена в тестото. Извадете блатовете от фурната и оставете да изстинат напълно.

В дълбока купа разбийте маслото, докато побелее и стане пухкаво. Добавете цитрусовите сокове и кората. Постепенно добавете пудрата захар, докато глазурата придобие необходимата консистенция за намазване. Намажете блатовете с крем. С останалата глазура намажете тортата отвън.

Шоколадова, с подправки и карамел 

Рецептата е измислена още през 80-те години на миналия век. Но дори и сега сладкишът не губи своята актуалност благодарение на фините нотки на канела и карамфил.

Продукти: За тестото: 85-100 г натурален шоколад (нарязан на ситно), 1/2 чаша меко масло, 1 чаша захар, 1 чаша кафява захар, 3 яйца, 2 чаши брашно, 3 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. смляна канела, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян бахар, малко смлян карамфил, 1 1/3 чаши 2% прясно мляко.

За глазурата: 1 чаша и 2 с. лъж. кафява захар, 3/4 чаша сметана за разбиване, 6 суп. лъж. масло нарязано на кубчета, 1 1/2 чаши пудра захар, 1/4 ч. лъж. ванилия, пуканки (по желание).

Приготвяне: Загрейте фурната до 175°C. Застелете дъната на две форми за печене с хартия. Разтопете шоколада в микровълнова фурна или на водна баня. Оставете го да изстине. В дълбока купа се разбиват захарта и маслото. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате старателно след всяко добавяне. Прибавете шоколада. В отделна купа разбъркайте брашното, бакпулвера, канелата, солта, бахара и карамфила. Добавете захарно-маслената смес и постепенно налейте млякото. Разбъркайте старателно.

Разделете тестото на две равни части и с тях напълнете формите. Печете до готовност (30-35 минути). След като извадите блатовете от фурната, изчакайте да изстинат (10-15 минути) и ги извадете.

В малка тенджера смесете сметаната, кафявата захар и маслото. Поставете на среден огън и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Без да спирате да бъркате, дръжте сместа на огъня за 3 минути. Свалете от котлона и при непрекъснато бъркане добавете захарта и ванилията. Преди глазурата да стегне, намажете с нея едния блат и покрийте с другия. Отгоре се сипва останалия карамел. По желание може да украсите с карамелени пуканки.

Южноамериканска 

Южноамериканската коледна торта е класика на американската кухня. Пълнежът от стафиди и череши има вкус на класическа плодова торта.

За тестото ще ви трябват: 6 големи белтъка, 3/4 чаша меко масло, 1 1/2 чаша захар, 1 ч. лъж. ванилия, 2 1/4 чаши брашно, 2 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сол, 3/4 чаша прясно мляко 2%.

За пълнежа: 6 големи жълтъка, 1 чаша захар, 1/2 чаша масло, нарязано на кубчета, 1/4 чаша уиски или коняк (може да се замени с екстракт от ванилия, портокалов или ананасов сок или сироп от праскови), 1 с. лъж. настъргана портокалова кора, 1/4 ч. лъж. сол, 3/4 чаша стафиди, 3/4 чаша кокосови стърготини, 3/4 чаша нарязани пекани (или 3/4 чаша захаросани ядки), 1 чаша подсладена сметана за разбиване.

Приготвяне: Подгответе 3 кръгли форми за печене, постелете дъното с хартия и ги оставете настрана. Сипете белтъците в дълбока купа и оставете да престоят на стайна температура за 30 минути. В отделна купа разбийте захарта и маслото, до побеляване и пухкавост. Добавете ванилията. В дълбока купа смесете брашното, солта и бакпулвера. Постепенно добавете прясното мляко. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се добавят към сместа.

Разпределете тестото във формите и печете 20-25 минути. Оставете блатовете да се охладят за 10-15 минути, преди да ги извадите. В малка тенджера разбийте жълтъците със захарта и добавете маслото. Поставете на среден огън и гответе при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Махнете съда от котлона и добавете стафидите, кокоса, пеканите и захаросаните плодове. Изчакайте да изстине и разделете на 3 части. Поставете един от блатовете в чиния за сервиране и намажете отгоре с една трета от крема. Повторете и с другите два блата. Покрийте страните на тортата с разбита сметана. Оставете да престои в хладилника за 30-40 минути преди сервиране.

Безспорното предимство на този десерт е неговата трайност. Ако не сте сигурни, че ще имате достатъчно време да направите тортата в деня на тържеството, можете да я направите ден по-рано и да я охладите. В този случай оставете десерта да престои на стайна температура 30-40 минути преди сервиране.

Мраморна 

Този лесен за приготвяне десерт ще бъде истински акцент на вашата празнична трапеза.

За тестото са ви необходими: 100 г настърган черен шоколад, 3 суп. лъж. охладено краве масло, 1 1/4 чаши меко масло, 2 чаши захар, 5 големи яйца, 3 ч. лъж. ванилия, 2 1/4 чаши брашно, 2 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 ч. ъжл. сол, 1/2 чаша сметана.

За крема: 3/4 чаша меко масло, 6 1/2 чаши пудра захар, 2 ч. лъж. ванилия, 1/2-3/4 чаша прясно мляко 2%, малко шоколад.

Приготвяне: Разтопете на водна баня шоколада и 3 суп. лъж. масло, разбъркайте до гладкост. Охладете до стайна температура. Загрейте фурната на 190 °C. Подгответе 3 кръгли тави, като ги постелете с намаслена хартия за печене. В дълбока купа разбийте останалото масло и захарта. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте добре. Прибавете и ванилията. Смесете брашното, бакпулвера и солта. Докато разбивате сместа, добавете маслената смес и сметаната.

Сипете 2 чаши от тестото в малка купа и добавете охладената шоколадова смес. Разбъркайте до гладкост. С помощта на лъжица разпределете двата вида тесто във формите, като редувате светла и тъмна. Печете 20-25 минути. Извадете от фурната, изчакайте 10-15 минути и отстранете хартията. Оставете да изстине.

За крема смесете маслото, пудрата захар и ванилията. Сипете постепенно мляко, докато крема достигне желаната консистенция.

Поставете един от блатовете върху чиния за сервиране и го намажете обилно с крем. Повторете. Покрийте тортата отгоре и отстрани с останалата глазура. Разтопете шоколада в микровълнова фурна или на водна баня. Оставете го да изстине и използвайте силиконова шпатула, за да нанесете въртяща се шарка с шоколада.

Десерт от вафли и крем 

За да приготвите невероятно вкусен десерт, не е нужно да прекарвате много време на печката. Този десерт с вафли и крем е доказателство за това!

Продукти: 2 чаши сладкарска сметана, 2 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. ванилия, 225 г шоколадови белгийски вафли, парченца шоколад (по желание).

Приготвяне: В дълбока купа разбийте сметаната. Добавете захарта и ванилията. Разбийте сместа, докато се образуват твърди върхове. С чаена лъжица разпределете сметановата смес върху гофретите. Наредете вафлите на купчинки и ги обърнете. Вземете голяма чиния за сервиране и поставете гофретите плътно една до друга, за да направите дълга правоъгълна торта. Отгоре залейте десерта с останалата разбита сметана и украсете с шоколадови стърготини. Преди сервиране тортата трябва да престои поне 4-6 часа в хладилник.

"Лейди Балтимор" 

Този десерт е получил името си от романа "Лейди Балтимор", написан през 1906 г. от известния американски писател и историк Оуен Уистър. Десертът, описан в творбата, веднага стана популярен.

За тестото ще ви трябват: 2 1/2 чаши брашно, 2 чаши захар, 2 ч. лъж. настъргана портокалова кора, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сода, 1/5 ч. лъж. сол, 1 1/3 чаша мътеница, 1/2 чаша меко масло, 1 ч. лъж. ванилия, 4 белтъка.

За крема: 1 1/3 чаша нарязани стафиди, 8 ситно нарязани сушени смокини, 1/2 чаша коняк (може да се замени със сок от кайсии, праскови или круши), 2 чаши меко масло, пресята пудра захар, 2 ч. лъж. ванилия, 1/4-1/3 чаша пълномаслена сметана, 1 чаша ситно нарязани препечени орехи.

Приготвяне: В малка купа смесете ядките, смокините и стафидите. Сместа се залива с коняк, разбърква се и оставя на стайна температура за два часа. Разбърквайте от време на време. Загрейте фурната на 180°C. Подгответе 3 кръгли тави, като покриете дъното им с намазнена хартия за печене.

В дълбока купа смесете брашното, захарта, портокаловата кора, бакпулвера, содата и солта. Добавете мътеницата, ванилията и маслото и разбийте с миксер на ниска скорост за 30 секунди. Увеличете скоростта и разбивайте още 2 минути. Постепенно добавете белтъците, увеличете скоростта на максимум и разбийте още 2 минути. Напълнете формите с тестото и печете 20-25 минути. Оставете блатовете да се охладят за 10-15 минути и внимателно ги извадете.

В дълбока купа разбийте маслото до побеляване. Постепенно добавете пудрата захар, ванилията и сметаната. Изсипете 1 чаша от сметановата смес в отделна купа. Към останалия крем добавете сместа от ядки. Поставете един от блатовете върху чиния за сервиране и разпределете половината от крема отгоре. Поставете втория блат и го намажете с останалия крем. Завършете тортата, като поставите последния блат отгоре и покрийте с останалата глазура.

Малинова, с бял шоколад 

Малиновата торта с бял шоколад може да засенчи всеки десерт.

За тестото ще ви трябват: 1 1/2 чаши нарязано на кубчета масло, 3/4 чаша вода, 1 цял бял шоколад, нарязан, 1 1/2 чаши мътеница, 4 яйца, 1 ч. лъж. ванилия, 1/4 ч. лъж. екстракт от ром, 3 1/2 чаши брашно, 1 чаша нарязани препечени орехи, 2 1/4 чаши захар, 1 1/2 ч. лъж. сода.

За глазурата: 115 г натрошен бял шоколад, 300 г меко крема сирене, 1/2 чаша меко масло, 1 ч. л. ванилов екстракт, 1/4 ч. лъж. екстракт от ром, пудра захар, 1 чаша конфитюр от малини без семки.

Приготвяне: В дълбока тенджера смесете маслото, водата и белия шоколад. Поставете на слаб огън и разбъркайте сместа, докато стане гладка. Свалете от котлона и разбъркайте с мътеницата, яйцата и екстрактите. В малка купа смесете 1/2 чаша брашно и ядките. В дълбока купа се смесват захарта, содата и останалото брашно. Добавете сместа от ядки. Разбъркайте старателно.

Разделете тестото в три тави за печене. Пече се 25-30 минути на 180 °C. Охладете блатовете за 10-15 минути, преди да ги извадите от формата. Разтопете шоколада за крема в микровълнова или в малка тенджера на слаб огън. Оставете да изстине.

В голяма купа смесете крема сиренето и маслото, разбийте постепенно разтопения шоколад и добавете екстрактите от ванилия и ром. Разпределете 2 суп. лъж. сладко върху повърхността на тортата, отгоре нанесете половината от крема. Поставете следващия блат и повторете. Покрийте десерта с останалата глазура.

Останалото сладко може да се използва за сервиране. За да направите това, трябва да го затоплите малко и с лъжица да нанесете няколко капки върху чиниите за сервиране.