И с помощта на народни рецепти

След многократна употреба казанът за варене на ракия, който обикновено е изработен от меден - месингов материал, силно се замърсява в резултат на варенето при висока температура.

Трябва да се почиства както външно, така и вътрешно, особено, когато пращината се "запече" или прегори.

Какво споделят стари майстори из страната?

- Замърсен меден казан се изтрива отначало с мека кърпа, намокрена с газ, а след това с помощта на вълнен плат се изтрива със сапун, стрит на прах.

- Ако е силно зацапан, тогава се почиства с разредена оцетна киселина.

Оцетът се нанася върху вътрешната и външна повърхност, после с чиста кърпа, съдържаща натрит сапун на прах, повърхностите силно се търкат. Накрая се изтриват с вълнена кърпа и изплакват с вода.

При наличие на нагар

който е съпроводен с твърдо отложение, измиването става с калцинирана сода или с дървесна пепел. След това пак се използват гореописаните начини.

Може да се ползва и горещ содов разтвор, който се излива в казана почти врящ и престоява в него 20-30 минути.

- Ако казанът е месингов може добре да се почисти с изсушен тютюн - той се търка с четка, после с разтвор от оцет и сол.

За почистване става и лимон, разрязан на две, а после се изплаква с топла вода.

Месинговият казан може да лъсне и със стрити на ситно стърготини от месинг.

И една последна полезна рецепта - замърсените участъци се премахват със спирт, разреден амоняк или зехтин - след кратко време се изтриват с вълнена кърпа. Тази операция се повтаря двукратно.