За грозденица са по-подходящи сортовете с твърди зърна като Болгар, Бяла резекия, Димят и др.
Подбират се рехави гроздове, почистват се от загнили и недоразвити зърна, измиват се и се оставят на сянка ден-два.
После гроздето се нарежда в големи стъклени буркани, малки качета или бидони.
На дъното на съдовете и между гроздовете се нареждат вишневи, дюлеви и лозови листа /може и плод от дюля и круша/ и едро смлян синап в платнени торбички.
Дозата е по 500 г синап и толкова листа на 10 кг грозде.
Ако се използва хрян - на 10 кг грозде се слагат 3-4 настъргани на ситно корена.
Най-отгоре се поставят листа и се притиска с кръстачка или измит камък.
Така нареденото грозде в съдовете се залива със студена вода или шира
Водата да покрива гроздето и да е 4-5 см над него.
Ако за заливка се използва охладена и преварена гроздова шира, напитката става по-вкусна и истинска. А още по-вкусна и по-трайна става грозденицата, ако заливката след избистрянето се вари, докато стане наполовина.
Съвет: ако грозденицата е в големи съдове, препоръчва се да се преточи 2-3 пъти в началото, а след това да се захлупи херметично.
След 1 месец грозденицата узрява и може да се консумира.
Коментари