За грозденица са по-подходящи сортовете с твърди зърна като Болгар, Бяла резекия, Димят и др.

Подбират се рехави гроздове, почистват се от загнили и недоразвити зърна, измиват се и се оставят на сянка ден-два.

После гроздето се нарежда в големи стъклени буркани, малки качета или бидони.

На дъното на съдовете и между гроздовете се нареждат вишневи, дюлеви и лозови листа /може и плод от дюля и круша/ и едро смлян синап в платнени торбички.

Дозата е по 500 г синап и толкова листа на 10 кг грозде.

Ако се използва хрян - на 10 кг грозде се слагат 3-4 настъргани на ситно корена.

Най-отгоре се поставят листа и се притиска с кръстачка или измит камък.

Така нареденото грозде в съдовете се залива със студена вода или шира

Водата да покрива гроздето и да е 4-5 см над него.

Ако за заливка се използва охладена и преварена гроздова шира, напитката става по-вкусна и истинска. А още по-вкусна и по-трайна става грозденицата, ако заливката след избистрянето се вари, докато стане наполовина.

Съвет: ако грозденицата е в големи съдове, препоръчва се да се преточи 2-3 пъти в началото, а след това да се захлупи херметично.

След 1 месец грозденицата узрява и може да се консумира.