При избора на място за създаване на ново лозово насаждение, дори и малко по обем, трябва да се имат предвид поне 6-7 неща, които са много важни, защото както е известно подобна инвестиция е много дългосрочна.
А именно, трябва да се вземат предвид почвата, релефът, температурата, градобитността на района, отдалечеността му от населеното място и др.
Когато става дума за почвата, трябва да се имат предвид, запасеността й с влага и хранителни вещества.
При наклонени терени почвеният слой и неговите водно-физични свойства трябва да бъдат добре преценени - дали са подходящи за стъблени формировки например или за други.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/403/Image_5225403_811_0.jpg)
Обикновено лозарите търсят достатъчно дълбоки и влагоемни почви, които да имат и възможности за напояване в бъдеще.
За лозята е хубаво дълбочината на коренообитаемия почвен слой да бъде над 1 метър, ако лозето ще се отглежда при неполивни условия.
Когато става дума за температурата, трябва да се вземе предвид това, че спадането й под минус 20-30 градуса C се определя като силно рисков фактор, който прави стъблените формировки рисковани или почти невъзможни за отглеждане.
Според географското разположение биха могли да се оформят грубо три лозарски зони - незагрибна, загрибна и преходна.
В райони със средна температура до минус 14 градуса лозята са незагрибни.
От минус 14 до минус 16 градуса - полузагрибни.
Под минус 16 С - загрибни.
Какъв да е районът
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/404/Image_5225404_811_0.jpg)
ВЪПРОС:
Какви райони са за предпочитане за създаване на насаждения от стъблени лозя.
Пита ни Йорданка Заимова от Бургас.
ОТГОВОР:
Лозите, които са с ниско стъбло, разбира се, ще бъдат сигурно защитени без да се налага загрибването им и защитата от ниските зимни температури, ако са в засадени в подходящ за тях микроклимат. Те спадат към т.нар. незагрибни лозя.
За полузагрибните и за загрибните лозя са най-благоприятни онези микрорайони, в които минималните зимни температури по изключение "слизат" под минус 21-22 градуса и то при едно условие - а именно, че тези температури по статистика се случват веднъж на не повече от 5-6 години.
И за двата вида райони обаче е важно да се знае, че има значение не само изборът на района, но и на подходящите микро терени в него.
Трябва да бъдат предпочитани хълмисти възвишения както и всички останали склонове, които притежават добър въздушен дренаж.
Склоновете трябва да бъдат такива, при които студените въздушни маси не се задържат и при които са минимални рисковете от измръзване.
Ако се търси място за ново лозе, трябва да се предпочитат масиви с относително плавен наклон - до 10-12 градуса а при нужда да има готовност за изграждане на тераси срещу ерозия.
Какво изложение да има теренът
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/405/Image_5225405_811_0.jpg)
При лозята изложението на терена има голямо значение за качеството на гроздето, което се получава.
Според правилата южните, югоизточните и югозападните склонове са най-подходящи за производството на ранно десертно грозде, за висококачествени червени вина и за десертни вина.
За тях трябва да се предпочитат малко по-хладните места с по-голяма надморска височина - това е правило в по-северните страни.
Северни, североизточни и северозападни изложиния са най-подходящи за производството на грозде за направата на бели вина. Те трябва да бъдат приоритет за тези производства в южните по-топли страни.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/406/Image_5225406_811_0.jpg)
В България северните склонове, които се намират в подножието на Родопите и местата със северни изложения край река Дунав също са много подходящи за това.
Лозето на баир е хит с предимства
Практиката на засадените по хълмовете лозя показва на своите стопани и на науката, че те имат редица предимства пред засадените в равнините.
Защо е така?
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/409/Image_5225409_811_0.jpg)
Отговорите се крият в няколко обяснения:
от лозята, разположени по склонове се получава грозде с по-високо качество - това се дължи на благоприятния топлинен режим на склона,
установено е, че на хълмисти терени сумата на вегетационната температура е в повече от тази в равнинните терени,
гроздето, което се ражда по склонове е по-богато на захари, притежава по-силен аромат и повече багрилни вещества,
заради по-доброто проветряване на лозите, които са на хълмове, е установечо, че те се нападат по-слабо от гъбни болести, а и късните пролетни слани се отразяват по-слабо,
колкото и да е странно, е установено, че лозите, които са на склонове се нападат по-слабо и от зимните студове - по-високата им студоучстойчивост всъщност се дължи на по-доброто узряване на пръчките.
Като цяло лозето на баир има предимства, защото студеният въздух от склоновете се стича в долините, където и се задържа.
Това не означава, че баирите нямат недостатъци за лозята - все пак там почвите са по-бедни, влагозапасяването е по-слабо, а ерозията е по-застрашаваща. Насажденията се оскъпяват и от по-трудна работа с машини, но все пак могат да раждат много ценно грозде.
Градобитни зони да се избягват
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/407/Image_5225407_811_0.jpg)
Райони, за които по статистика е доказано, че падат градушки, дори и през години са т.нар. градобитни райони.
Те трябва да бъдат избягвани, когато се избира мястото за нови лозя.
Градушките, освен, че унищожават гроздовата реколта в годините, в които са паднали, намаляват добивите и през следващите една-две години.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/408/Image_5225408_811_0.jpg)
Причините за това са обясними - унищожава се едногодишна и двугодишна дървесина, както и плодни звена, а освен това се стига до по-голяма степен на нападение на гъбни болести и инсекти.
Коментари