Дюлята е овощен вид, който е желателно да присъства във всяка любителска градина. Дръвчето не е много претенциозно, а плодовете са не само полези, но от тях се правят много вкусни пюрета, желета, нектари, сладка, конфитюри, компоти и др.

У нас най-разпространените сортове са Асеница, Триумф и Хемус.

Хемус е получен при кръстоска на Пазарджишка ябълковидна с Чешка. Опрашва се от сортовете Асеница, Триумф и Португалска.

Сортът встъпва рано в плододаване. Плодовете са едри, със средно тегло 450 г, с леко крушовидна до ябълковидна форма. Плодовото месо е сочно, крехко, сладко, приятно кисело със специфичен аромат, без каменисти клетки, с много добро качество. Плодовете узряват в края на септември.

Асеница е кръстоска на сортовете Пловдивска и Пазарджишка ябълковидна. Сортът е самоопрашващ се. Встъпва рано в плододаване. Плодовете са едри с тегло 430 г, а кожицата е тънка, гладка, зелено-жълта. Месото е бледожълтеникаво, крехко, сочно, умерено кисело, с приятен аромат и почти без каменисти клетки около семенната камера. Узрява в началото на октомври.

Триумф е получен при кръстосано опрашване на Пазарджишка ябълковидна и Чешка. Цъфтежът е ранен. Подходящ опрашител - сорт Португалска. Плодовете са едри - 420 г, крушовидни, гладки, със слабо изразени ребра. Плодовото месо е жълтеникаво бяло, крехко, умерено сочно, кисело с приятен аромат. Плодовете узряват през втората половина на октомври.