Редовната резитба на овощните дървета улеснява прибирането на реколтата и подобрява нейното качество, тъй като позволява пренасочване на хранителните вещества към плододаващите леторасли. Освен това дърво, чиито клони са добре осветени и проветрени, страда по-малко от болести и неприятели.
Ако дървото не се оформя, то ще започне да расте бързо нагоре, короната му ще стане твърде гъста, с голям брой вертикални, конкурентни клони, върху които се образуват малко плодни пъпки. Такива дървета са неудобни за градинаря: плодовете са трудни за прибиране и някои дейности са почти невъзможни за извършване. Следователно резитбата трябва да се прави всяка година.
Формиране на короната
Короната трябва да се формира през първите 3-5 години след засаждането на дървото - това е най-важният период. Възможни са различни формировки според овощния вид и подложката, на която е присаден.
Сред най-срещаните е короната с водач - има един ствол (централен водач) и редуващо се разположение на скелетните клони. Колкото по-високо е нивото, толкова по-къси трябва да бъдат клоните.
Свободнорастящата корона се формира от 3-4 скелетни клона, които са разположени спрямо ствола под ъгъл 60-80 градуса. Централният водач се изрязва, а скелетните клони трябва да са разположени от различни страни на дървото.
Просветляване
Резитбата на възрастни дървета се свежда до прореждане и коригиране на короната.
Какви растителни части трябва да се премахнат при прореждане на короната?
Короната на всяко овощно дърво трябва да е отворена, така че всички издънки да са добре осветени. Ако короната е сгъстена, тогава процесът на фотосинтеза става неефективен: листата на сянка консумират само хранителни вещества, без да участват в синтеза на въглехидрати. Освен това сгъстената корона не се проветрява добре, което е условие за развитието на различни гъбични заболявания.
По време на просветляването на короната се отстраняват:
- болни, счупени и сухи клони;
- издънки, растящи вътре в короната;
- върхове, ако не се използват за попълване на короната;
- клони, разположени от ствола под ъгъл по-малък от 45 градуса, тъй като те често се счупват от теглото на плода;
- конкурентни клони.
Оглед на дървото
Преди да пристъпите към подрязване на плодното дръвче, огледайте го внимателно. Първо отстранете болните, счупени и сухи клони, чеповете, както и тези слаби издънки, които са насочени към короната.
Издънките не трябва да се пресичат, допират или докосват едни в други, тъй като това рано или късно ще доведе до увреждане на кората. Клоните, които са правилно разположени и добре осветени, могат да бъдат съкратени, за да се насърчи развитието на плодовете. И тези издънки, които са насочени към центъра на короната, е по-добре да се премахнат.
Ако дървото не е оформено правилно или е расло дълго време без резитба, вероятно ще има някои скелетни клони, които се конкурират с централния водач и растат близо едни до други. Скелетните клони, които удебеляват короната, се нарязват на пръстени, като не се оставят пънове. А тези, които са добре разположени, се прехвърлят на странични клони или пъпки, насочени навън.
Техника на резитба
За да избегнете повреда на кората при рязане на дебел клон, първо направете прорез от долната страна и едва след това напълно изрежете клона по външния ръб на камбиалния пръстен - издутината на дървото в точката, където издънката се отклонява от ствола.
Ако дървото има много клони, разположени вертикално и удебеляващи короната, отрежете най-силните издънки на страничен клон, за да прехвърлите точката на растеж към млада издънка, насочена навън.
Опитайте се да премахнете вертикалните издънки, тъй като те растат бързо, но произвеждат малко плодни пъпки. Хоризонталните издънки растат по-бавно, но плододават по-добре.
Основните правила са:
- При резитба спазвайте реда на разклоняване: между скелетните клони се оставя разстояние най-малко 20 см.
- Подрежете дърветата, така че всички издънки да са добре осветени и да запълнят равномерно пространството на короната.
- Колкото по-високо е нивото, толкова по-малък трябва да бъде броят на клоните.
- Подрязвайте по-интензивно клоните на средния и горния ред. Долният ред се нуждае от минимално подрязване.
- Уверете се, че горните клони не засенчват долните.
Кои издънки трябва да се съкратят
Скъсяват се клоните, за да се коригира формата на короната, да се ограничи нейното разрастване и да се стимулира образуването на плодови образувания. Тази операция може да се извършва в началото на пролетта, преди пъпките да започнат да цъфтят.
Едногодишните издънки с дължина над половин метър се съкращават наполовина или една трета, като се спазват принципите на подчинение на клоните. Благодарение на това пъпките активно ще се събудят и плодните клони ще растат под мястото на срязване. Благодарение на това в бъдеще ще имате избор от какво да оформим короната.
Внимание!
Много слабото скъсяване на леторасъла не дава желания ефект, а прекомерно силното - води до удебеляване на короната.
При съкращаване на едногодишни издънки разрезът се прави над добре развита пъпка, която сочи навън. Ако изберете правилно позицията на горната пъпка, тогава бъдещите издънки на продължението ще се развият в посоката, от която се нуждаете.
При нужда от растежните издънки, растящи на скелетните клони, могат да се оставят 2-3 пъпки, така че там да се появят плодни клони. Но в същото време цялата корона трябва да бъде добре осветена.
За да контролирате височината на короната и да улесните прибирането на реколтата, периодично съкращавайте скелетните клони и централния водач - прехвърлете точката на растеж към добре развита подлежаща издънка. Много овощни дървета на силни подложки растат нагоре много интензивно - затова скъсете горните издънки повече, така че да не засенчват долните клони. Това ще стимулира разклоняването и ще контролира височината и разпространението на короната.
Благодарение на резитбата се осъществява активното развитие на издънките на дърветата и пробуждането на нови пъпки. Ако едно дърво расте дълго време без подрязване, тогава не трябва да изрязвате всички допълнителни клони наведнъж, за да не провокирате появата на голям брой горни издънки.
Формирането на короната трябва да се извършва не наведнъж, а в продължение на няколко години, като всяка година се премахват не повече от една четвърт от издънките.
Коментари