Ще са ви необходими буркани от 1 литър, домати и гроздови зърна, отделени от чепките.

За маринатата:

За да направите марината 3 литра, трябва да прибавите 1,5 супени лъжици сол, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици лъжици оцет 6% /може да бъде и ябълков, даже е за предпочитане/, 5-6 зърна череп пипер.

Приготовление:

Доматите и гроздовите зърна много внимателно се измиват. Стерилизирайте бурканите и капачките.

След това поставете първо черния пипер и после доматите в бурканите, така че да заемат две трети от буркана и леко ги притиснете с ръце надолу, за да ги трамбовате. Отгоре поставето гроздовите зърна.

Тук има една особеност:

Сварява се вода, колкото да кипне и се изсипва в бурканите - оставя се да престои 20 минути. След това същата вода се изцежда и се излива в тенджера.

Добавят се солта и захарта и се вари в продължение на пет минути. Накрая към готовата марината се прибавя оцетът. Маринатата е готова за изливането в бурканите. Те се покриват с кърпа, докато изстинат и тогава бурканите се запечатват с капачките.