EС уважава това право и е разработил четири вида "лого за качество".

Двата вида лого PDO (Защитено наименование на произхода) и PGI (Защитено географско указание) се прилагат за селскостопански или хранителни продукти, пряко свързани с конкретна област или район.

Продукт, носещ

ЛОГОТО PGI

има специфична характеристика или репутация, свързана с определена област, и поне един от етапите на производството, обработката или подготовката му се извършва в тази област. Например Clare Island Salmon, Arancia Rossa di Sicilia и Dortmunder Bier. Това означава, че единствените продукти, които могат да носят тези имена, са сьомга от Клеър Айланд в Ирландия, червени портокали от Сицилия и бира от района около Дортмунд в Германия, които отговарят на конкретните спецификации за качество.

Продукт, носещ

ЛОГОТО PDO

има доказани характеристики, които могат да бъдат постигнати само в естествената среда на района и благодарение на способностите на производителя в конкретния район, с който той се свързва. Например Huile d'olive de Nyons, Queijo Serra da Estrella и Shetland Lamb. Или иначе казано, само зехтин от признатата област в покрайнините на Нион във Франция, сирене от областта Сера да Ещрела в Португалия и агнешко от Шетландските острови край Шотландия, които отговарят на точно определени изисквания, могат да бъдат окачествени с това лого.

ЛОГОТО TSG

(Гарантирано традиционен специалитет) се използва за продукти с отличителни черти, които съдържат традиционни съставки или са направени по традиционни методи. Сред тези продукти са хлябът Kalakukko, шунката Jamon Serrano и бирата Kriek, регистрирани съответно от Финландия, Испания и Белгия.

ЛОГОТО OF

(Биологично земеделие) означава, че хранителните продукти са произведени с използването на одобрени органични методи, които опазват околната среда и спазват високия стандарт на животновъдство. Другояче казано, фермерите там избягват употребата на синтетични пестициди и химически торове.