Общинският съвет на Дордрехт проучва дали конопът има роля за отстраняване на замърсяването с перфлуорираните и полифлуорираните алкилни вещества (PFAS) в близост до завода на Chemours в края на града.

PFAS (перфлуорираните и полифлуорираните алкилни вещества) са голяма, сложна група от синтетични химикали, които се използват в потребителски продукти по света от около 1950 г. Те се натрупват с времето в човешкия организъм и в околната среда. Тези вещества са известни като „вечни химикали", защото са изключително устойчиви в околната среда и в човешкия организъм. Те могат да причинят здравни проблеми като увреждания на черния дроб, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, репродуктивни проблеми и рак, сочи Европейската агенция по околна среда.

Експерименти вече се провеждат в Антверпен и Дордрехт желае да се присъедини към изпитанието, съобщават нидерландските медии. Разглежда се и подобен опит с използване на трева, като и в двата случая градските власти твърдят, че Chemours трябва да поеме сметката.

„Нашите жители трябва да живеят в здравословна и безопасна среда", заяви управителният съвет на града в отговор на въпроси на съветници от VVD. „Това означава, че жителите могат да разчитат на пълния ни ангажимент да се възползваме от новите възможности за справяне със замърсяването на околната среда с PFAS."

Конопът расте бързо и има дълбоки корени, които също поемат PFAS. След това химикалите се съхраняват в листата на растението, които могат да се изгарят, докато стъблата не съдържат PFAS и могат да се използват като строителен материал.

Университетите в Хаселт и Гент участват в белгийските опити, които се разширяват и в Люксембург. „Скоро ще се свържем с тях и ще преценим дали в Дордрехт има подходящи места, замърсени с PFAS, за да разширим изследванията им", заявиха кметът и служителите.
Миналата година Chemours се съгласи да създаде фонд, до който градският съвет да има достъп, за да плаща за операциите по почистване.

В САЩ също се провеждат експерименти с използване на коноп за почистване на замърсяването.