Разтворът от оцет и вода държи насекомите настрана

 

Мухите – малки и големи, хапещи и щипещи са истинска напаст за говедата и биковете през лятото. Не само са неприятни за кравите в горещините, а и пренасят болести. Тук ще разгледаме няколко практични мерки, с които могат да бъдат прогонени мухите от селскостопанските животни.

Коя муха какво пренася?

  • Домашните мухи (Musca domestica) пренасят бактерии като E.coli, Cryptosporidia, Campylobacter чрез облизване или смучене и чрез своите изпражнения.
  • Лицевите мухи (Musca autumnalis) ближат секрети и смучат кръв в очите, носа и раните, и могат да пренасят патогена Moraxella spp., който причинява очното заболяване „розово око".
  • Мухата Hydrotaea irritans, която се цели основно във вимето, се храни с бедни на протеини секрети като пот, секрети от рани, сълзи, слюнка, и може да причини така наречения летен мастит чрез предаване на Trueperella pyogenes.
  • Роговата муха / върбовата муха (Haematobia irritans) е специфичен ектопаразит по говедата. Представителите на този вид кацат с хиляди по гърбовете и по рогата на кравите. Понякога причиняват големи загуби на мляко в рамките на 25 до 50% поради множество болезнени ужилвания.
  • Оборната муха (Stomoxys calcitrans) е кръвопийца, която предпочита да седи на крайниците на говедата. Инфекцията вследствие ухапване от нея може да бъде причина за намаляване на производството на мляко с до 20%, както и за вирусна диария, която може да причини проблеми с плодовитостта, намалена работоспособност и увреждане на кожата.

Всекидневни мерки срещу мухите

Обикновените ушни марки са ефективни срещу мухите и съдържат пиретроиди. На пазара има два препарата с активни съставки перметрин или циперметрин. Активните съставки са възпиращи и понякога имат фатален ефект върху ектопаразитите. При поставяне на тези ушни марки стопаните трябва да носят ръкавици, за да защитят собственото си здраве.

Важни всекидневни мерки срещу неприятните насекоми са редовното почистване на местата в обора, които са по-трудно проветрявани, старателното почистване на обора и неговите входове и изходи, и редовното обръщане на купчините с тор, почистването и промиването на торните канали. Добра практика е, да се поставят вентилатори в обора.

Особено внимание трябва да се обърне на чакалнята пред доилната зала. За да предотвратите навлизането на мухи в доилната зала, препоръчително е да поставите там вентилатори на височината на вимето и да комбинирате с водни пръскачки.

Преди кравите да влязат в доилната зала, напръскайте ги с натурални препарати против мухи, като например смес от евкалипт и маточина. Мухите не харесват също комбинацията от оцет с вода. Тези средства имат краткотрайно действие, но вършат работа преди доенето. По време на добива на мляко стомахът на кравата може също да се напръска с оцетна вода, така че особено хапещите мухи да не се активизират и кравите да не съборят доилния агрегат.

Препоръчително е животните да се оставят на паша само в ранните, по-хладни часове на деня. Като алтернатива пашата може да се измести през нощта. Възможните места за размножаване на ларвите, като например влажните зони около поилките в пасището, трябва да бъдат добре дренирани.

Превенция през пролетта

За да се поддържа популацията на мухите под контрол, ларвите трябва да се контролират в обора от пролетта нататък. Влажната смес от изпражнения и отпадъци или друг органичен материал са идеалната среда за размножаване на повечето видове мухи.

За ограничаване разпространението на ендопаразити, които живеят вътре в тялото на своя приемник, се прилагат следните профилактични мерки: активна паша последвана от 60 дни почивка; регулиране плътността на отглеждане на животните в стадото; поне 3 седмици преди началото на пашата е препоръчително да се пръска с калциев цианамид с цел увреждане на яйцата и ларвите.

Мухите пренасят опасни болести за кравите
Мухите пренасят опасни болести за кравите