С настъпването на есента рискът от подуване на стомасите на селскостопанските животни се увеличава, тъй като се увеличава и съдържанието на сухо вещество в тревата за паша. Детелината със сигурност носи своите предимства, тъй като намалява зависимостта на стопанството от употребата на химически азот, но недостатъкът на това растение е, че може да причини сериозни здравословни проблеми на добитъка чрез подуване.

Тъй като много фермери сега жънат ползите от засяването на детелина на своите пасища, необходимо е да се има предвид заплахата, която тревата представлява по това време на годината. Преживните животни произвеждат големи количества газове по време на храносмилането. Този газ излиза от тялото или през устата, или през стомашно-чревния тракт. Въпреки това, ако нещо попречи неговото придвижване от търбуха, възниква подуване и обикновено се случва, когато животните пасат млади, тучни пасища или когато пасището има високо съдържание на протеинови растения, като детелина.

Рисков сезон

Площите, където присъствието на детелина е над 40% представляват сериозна заплаха за кравите, които пасат по това време на годината. Подуването може да се увеличи, когато кравите преминават от изхранване единствено с пасищна трева към детелина. Когато гладни животни пасат трева смесена с детелина, също може да се появи подуване.

Подуването на стомаха обикновено се появява след обилно хранене и по-често се наблюдава при гладни говеда. Ако не се лекува или ако лечението се забави, може да се стигне до фатален край за животното, тъй като газовете могат бързо да стигнат до главата. По правило, когато при паша височината на тревата падне до по-малко от 4 см, това може да представлява заплаха за следващата паша.

След обилен дъжд, по време на влажно време или дори след обилна роса, процентът на сухо вещество намалява и се създават условия за подуване. Пашата на много буйна трева или дори на ниска трева, която е богата на билки, може да доведе до подуване на стомаха.

Превенция на подуването

Ако е възможно, добре е да се въведе малко груб фураж и фибри, или да се дадат около 2-3 кг сухо вещество на ден силаж преди доене. Избягвайте да държите кравите недохранени в обора, тъй като те ще опасат тревата прекалено ниско. Използването на лентова тел може да бъде от полза, както и да давате на кравите по 2-3 часа почивки от паша.

Опитайте се да избягвате преместването на кравите от пасища с трева към места с високо съдържание на детелина, ако е възможно, и поддържайте височината на тревата след паша до 4-4,5 см. Идентифицирайте високорисковите заграждения и наблюдавайте внимателно кравите, когато пасат тези полета.

Практични съвети за управление на

животновъдната ферма в края на август

Тъй като се приближаваме към есента, има редица задачи, които трябва да бъдат изпълнени преди зимния период на прибиране в обора. Катрин Игън, специалист по месно говедовъдство в Teagasc - Агенцията за развитие на земеделието и храните в Ирландия, предоставя пет ключови съвета.

1) Преглед на кравите с бозаещи телета

Разплодните бикове трябва да са отстранени от стадата до средата на юли, а прегледите на кравите да бъдат извършени четири седмици по-късно. Много е важно да бъдат идентифицирани празните крави и преди началото на зимата животните да бъдат насочени за продажба или към кланица. Така ще се намали необходимостта от зимен фураж и ще се подпомогне израстването на трева за останалата част от есента.

2) Нанасяне на хидратна вар

Хидратната вар остава най-евтиният тор на разположение на фермите. Неговото приложение през есента дава повишен растеж на тревата и подобрена ефективност на тора през следващата година.

3) Тревни покрития

Второто косене трябва да е приключило най-късно до началото на август, като последните излишни бали се вземат до средата на август. Като цяло продължителността на сеитбооборота трябва да се удължи от 10 август нататък. Фокусът на този период е постепенно да се изгради тревна маса преди паша, като се целят покрития от 2000-2300 кг сухо вещество на хектар в средата на септември.

4) Претегляне

Кравите и телетата трябва да бъдат претеглени и запасите с трева трябва да бъдат оценени. Говедата за отглеждане, особено юниците и ранозрелите породи, може да са в етап на натрупване на мазнини в основата на опашката и преди настаняването в обора за зимата може да им се дава малко количество концентрати.

5) Фекалийни проби за съдържание на яйца на паразити

Лекувайте говедата за стомашни червеи само когато знаете, че има необходимост от това. Вземането на пресни проби от тор от отбити кърмачета и извършването на тест за броя на яйцата в изпражненията е идеалният начин да се каже дали те трябва да бъдат третирани с препарат или не. След като установите, че във фермата ви има червеи, можете да решите кой продукт да използвате. Липсата на лечение при наличие на глисти при телетата или едно- до двегодишните животни може да има голям негативен ефект върху развитието на животните.

Ако подуването на стомаха не се лекува или ако лечението се забави, може да се стигне до фатален край за животното
Ако подуването на стомаха не се лекува или ако лечението се забави, може да се стигне до фатален край за животното