Вниманието в животновъдните ферми сега е съсредоточено върху управлението на сухостойните крави, тъй като по-голямата част от кравите за есенно отелване се пресушават. Доброто управление на тези животни ще даде на стопаните време за подготовка за периода на отелване.

Въпреки че много стопанства с животни за есенно отелване разполагат също така със стадо за пролетно отелване, което се дои активно в момента, намаляването на броя на кравите в обора и заедно с това на труда може да облекчи управлението на фермата. Целта на периода на угояване на кравите е да се гарантира, че кравите се отелват здрави и че имат телесна кондиция от 3,0 до 3,25, здрави вимета и нисък брой соматични клетки.

Управление на сухостойните крави

Първата стъпка към успешното управление през сухостойния период и отелването е навременното пресушаване на кравите. При отелванията за първи път целта трябва да е да бъдат пресушени 12 седмици преди отелването и осем седмици за зрелите крави. Оставянето на кравата с неадекватен сухостоен период ще доведе до значително намаляване на добива на мляко и може да доведе до загуба на кондиция и трудно отелване.

Крави с по-ниска телесна кондиция под 2,75 се нуждаят от още по-дълъг сухостоен период, за да възстановят телесните си резерви, а за кравите в добро състояние храненето може да се ограничи с цел да се предотврати достигане на телесна кондиция от 3,5. По-голямата част от проблемите, които възникват от периода на отелване, често могат да бъдат проследени назад до сухостойния или преходния период на кравите.

Примери за проблеми, които могат да възникнат по време на преходния период, включват: оток на вимето; мастит; задържане на плацентата; изместване на абомазума (стомаха); ламинит; метрит; кетоза; синдром на мастен черен дроб.

Изхранване с качествена храна

Доброто хранене по време на сухостойния период може да помогне за намаляване възникването на метаболитни нарушения и това започва с хранене на добре консервиран силаж при 68 до 70% смилаемост на сухото вещество, в идеалния случай. При силажите с по-ниска смилаемост на сухото вещество може да се наложи добавяне на концентрат или да се удължи сухостойният период с цел възстановяване на телесните резерви. Фермерите трябва да анализират своя силаж и съдържанието на минерали и да преценят необходимостта от добавяне на минерали, за да се предотвратят възможните проблеми.

Повечето сухи минерали за кравите са внимателно произведени, за да отговорят на нуждите на кравите, но те трябва да се дават правилно, тъй като се препоръчва да се добавят минерали през последните седем седмици от бременността. Нивата на минерали трябва да бъдат както следва:

  • Ниско ниво на калций (<1,1%);
  • 20-25% магнезий;
  • завишена норма 2-5% фосфор (P), ако съдържанието на P във фуража е ниско;
  • Витамин D – минимум 12 000 единици/100 г.

Необходимо е храната да съдържа също мед, цинк, селен, манган, йод и кобалт. Минералите обикновено се дават в дози от по 120 г/крава/ден и ако се добавят към силажа, по-добре е това да се прави два пъти на ден в концентрация по 60 г. Неадекватното количество минерали, което се добавя по време на сухостойния период, може да причини проблеми с перинаталното здраве на телетата, както и проблеми със здравето на кравите.

Добрата хигиена по време на пресушаването е от съществено значение, за да е сигурно, че няма да се привнесе нова инфекция върху кравите. Необходимо е да се гарантира, че помещенията се изчеткват и почистват добре всеки ден, като на всяка крава се осигурява достатъчно жизнено пространство. Така ще се повлияе положително телесната кондиция през следващата лактация и ще се сведе до минимум рискът от мастит.