Цикълът за отглеждане на охлюви по открития метод е година и половина, а по данни на Италианския институт по охлювъдство въз основа на 30-годишната им практика е доказано, че от един охлюв (размножител) - реален и калкулируем рандеман, възпроизводството е средно 20-25 продаваеми индивида. По данни на същия институт за година и половина реколтата е от декар с отглеждани Helix aspersa, от които е необходимо да се отделят репродукторите за следващата година.
Връщайки се на показателя, че от 1 родителски екземпляр се получават 20-25 продаваеми охлюва от вида Aspersa, и знаейки, че този вид охлюв снася около 110 яйца, можем да сметнем, че репродукционната ефективност, която е основен фактор при открития метод на охлювно фермерство, е ниска. С други думи казано от 110 яйца 20 достигат зрялост и обособяват реколтата. Това означава над 80% смъртност на яйцата и под 20% ефективност на метода. Комбинирано с това, че репродукционният цикъл е с период година и половина и с особеността, че климатичните особености в България не предоставят необходимите температурни условия, което повишава фактора смъртност, може да се твърди, че
Откритият метод не е икономически изгоден
Висока смъртност означава близо 90% загуба и дълъг цикъл - 1 г. и 6 месеца. (За подробна информация във връзка с метода можете да посетите сайта на Италианския институт по охлювъдство на адрес: www.unionhelix.com.) Съществуването на тази технология и прилагането й в съвременното охлювовъдство означава, че в дадени условия рентабилността й е издържана и отглеждането на охлюви е оправдано. Свързвайки се с представителите на института в България, ще можете да получите подробна информация и да вземете решение дали да се спрете на тази система на развъждане на коремоноги, ако географското разположение на фермата ви предоставя подходящите годишни температури.
Кампанийно дъбиране на оперкулирали охлюви
В средата на юли е важно да се има предвид готовност за стартиране на кампания по събиране на реколтата. Охлювите се развиват различно и по различно време оперкулират. Важно е съзрелите полово охлюви да бъдат обрани поради две основни причини. Първата е, че достигнали вече необходимия размер, те продължават да се хранят, което е разход на фураж. Второ, започват да се размножават, което ги изтощава. Отстраняването на оперкулиралите охлюви от парковете разрежда посадката и катализира растежа на останалите. Всичко това налага създаването на система за събиране на оперкулиралите охлюви, чийто период е от 15 дни и стартирането му започва през средата на юни. Цикълът завършва в края на септември. Началото на октомври е последната част от кампанията, когато се събират всички охлюви, без значение на какъв етап са. Изграждането на система от кампании през 15 дни за по ден-два според площта на фермата е важно, защото е необходимо да се минимизират посещенията в площите и това да става само при необходимост.
Охлювите не обичат чуждото присъствие, излишното движение и шума в парковете. Допълнително честото вдигане на таргите за проверка също не е препоръчително. Затова се старайте да организирате дейностите така, че с едно влизане на ден за разнасяне на храната да се извършват и вътрешните огледи на парковете. От средата на юли на две седмици е достатъчно по едно кампанийно събиране на оперкулирали охлюви. След стартирането на кампанията е необходимо да се знае как се приготвят охлювите за предаване на търговците или на изкупвача. Обикновено в тази роля влизат репродукционните ферми, от които са купени малките охлювчета. Това е договорка, която всеки стопанин прави самостоятелно при заявяването на количествата малки охлювчета от предходната година. Пазарната реализация може да се извърши и с всеки един подходящ търговски субект при удовлетвореност на условията за страните, без значение от държавата или вида търговец.
Охлювите се търгуват хибернирани
За да изпаднат в такова състояние, фермерът е длъжен още по време на събирането да ги поставя в гаци (мрежи, използвани за опаковане на селскостопанска продукция като картофи, ябълки и др.). Тъй като гацата се продава на руло и нейният размер се определя от опаковчика, за охлювите нейната дължина трябва да бъде около 50 см. Необходимо е да се запълни около 50% от обема й или с около 3 кг продукция, което в зависимост от вида охлюви е 120-150 бр. Гаците и количеството определят краткото време за хиберниране на охлювите. Получените гаци с охлюви се разстилат върху дървени повърхности или скари (европалети) и се обдухват с вентилатори в закрити помещения или под навеси навън.
Палетата подсигуряват поток въздух под гаците с охлюви, а навесът или помещението гарантират потока въздушна струя върху охлювите. Както бе описано в изискванията за терена, охлювите не обичат ветровити места. Непрекъснатото обдухване изсушава охлюва и той е принуден да се прибере в черупката си. При продължителен вятър коремоногите спират да се хранят, изчистват целия си стомашно-чревен тракт от съдържимото му и се запечатват. Обдухването създава условия охлювите да влязат в състояние на хибернация, в която могат да бъдат транспортирани и съхранявани в продължение на месеци. Важно е да не се допуска влага по време на съхраняването, тъй като това ще провокира събуждане.
За постигане на 100% хибернация е необходимо обдухване в продължение на 2-3 денонощия, като е нужно гаците периодично да се въртят и обръщат, за да могат охлювите равномерно да бъдат обдухвани и едновременно всички да се хибернират. За извеждане на успешен процес са необходими вентилатори с капацитет около 2500-3000 куб. м/ч.
Българското производство на този тип съоръжения е напълно задоволително от страна на качество и цена. Важното е да се знае, че удължаването на периода на обдухване намалява теглото на охлювите, което определя и размера на дохода в края на сезона.

Коментари