За подготвяне на зърна и шротове за работния кон използвайте ярмомелки, зърномелки и други машини. Възрастният кон приемат овеса в цял вид. Но ако конят ви е с лоши зъби или ако храните малко конче, трябва да го надробите.

Как да подготвяте фуража

1) Ечемикът най-добре се приема надробен или в смес с нарязана слама.

2) Непременно трябва да смелите царевицата или да я надробите поради твърдостта на зърната. Стъблата нарежете или изхранвайте във вид на силаж.

3) Големината на шротовете не трябва да бъде по-голяма от орех или трябва да се приемат във вид на силаж.

4) Единствено сламата няма нужда от предварителна обработка. Ако тя е основна част от дажбата, я нарежете. Така няма да предизвика колики или наранявания на устната кухина.

5) Картофите и кореноплодите трябва да се измиват хубаво. След това се надробяват на малки парченца и се сваряват.

5) Ако фуражът е замърсен с пръст или пясък, това ще затрудни усвояването му и може да предизвика т. нар. пясъчни колики.