Вкусни и разнообразни рецепти

Яйцата са идеална храна за закуска, която може да се приготви по различни начини. Те са богати на протеини, витамини и минерали и са лесно усвоими от организма. Освен това са универсални: могат да бъдат приготвени по различни начини, всеки от които ще добави уникален вкус и аромат към вашата закуска.

Класически, на тиган с масло 

Пържените яйца са може би най-лесният и бърз начин за готвене. За да ги приготвите, просто счупете яйцата в загрят тиган с малко масло. Яйцата могат да бъдат със „слънчевата" страна нагоре, където жълтъкът остава течен или полусварен. За да разнообразите вкуса, добавете нарязан лук, домати, чушки или гъби.

Омлет 

Омлетът е по-сложна версия на бърканите яйца. За приготвянето му яйцата се разбиват с мляко или сметана и след това се изсипват в тиган. Омлетът може да се направи с различни пълнежи: сирене, шунка, билки, зеленчуци или дори риба. Опитайте се да направите френски омлет, който се отличава със своята нежност и ефирност.

Бъркани 

При бърканите яйца яйцата се разбиват с вилица, сипват се в тиган с малко мазнина и бавно се приготвят на слаб огън, като се разбъркват непрекъснато. Резултатът е мека кремообразна маса. Бърканите яйца могат да се сервират с препечен хляб, бекон или авокадо. За разнообразие добавете сирене, свежи зелени подправки или други подправки по ваш вкус.

Поширани 

Пошираните яйца са сварени без черупките във вряща вода. За да направите това, яйцата се сипват внимателно във врящата вода, в която сте прибавили малко оцет, така че белтъкът да обвие жълтъка. Пошираните яйца често се сервират върху препечен хляб с холандски сос или в ястия като яйца Бенедикт.

Рохко и твърдо сварени 

Рохко сварените яйца имат течен жълтък и частично сварен белтък. Обикновено се сервират с препечен хляб, който може да се потопи в жълтъка. Твърдо сварените яйца са напълно сварени и могат да се използват за салати, сандвичи или като самостоятелно ястие.

Шакшука 

Шакшука е традиционно ястие от Близкия изток. При него се приготвят в доматен сос, с лук, чесън и подправки. Това е засищащо и ароматно ястие, което може да се сервира с хляб или питка.

Фритата 

Фритата е италиански омлет, който се приготвя в тиган и след това се пече във фурната. Можете да добавите различни продукти по ваш вкус: зеленчуци, сирене, наденица или гъби. Това ястие е чудесно за закуска или за хапване между храненията.

Яйца в авокадо 

За това ястие половинките авокадо, след като сте отстранили ядката, се пълнят с яйца и се запичат във фурната. Не само е вкусно, но е и здравословно, тъй като авокадото е богато на полезни мазнини. Сервирайте яйцата в авокадо с билки и подправки.

Хачапури по аджарски 

Това е оригинално ястие, което се приготвя от препечени филийки, нарязани във формата на лодки. Във всяка ладия се слага по едно яйце и се запича във фурната. Получават се вкусни и засищащи сандвичи, които можете да разнообразите с добавяне на кашкавал, шунка или зеленчуци.

Бъркани яйца по турски - минимен 

Минимен е традиционно турско ястие, което се състои от бъркани яйца, приготвени със зеленчуци. За приготвянето му обикновено се използват домати, лук, чушки и билки. Това е обилно и ароматно ястие, идеално за закуска.