Рецепти за жизненост и здраве
След дългата зима организмът ни има нужда от витамини и лека храна. Открийте света на пролетните ястия, които не само ще радват окото с яркостта си, но и ще ви заредят с енергия и сила.
Пролетта е време за обновяване на природата и тялото. След мразовитата (е, не чак толкова) зима искате да добавите повече пресни зеленчуци, билки и плодове към вашето меню, за да попълните запасите си от витамини и минерали. Днес ще споделим оригинални рецепти за пролетни ястия, които ще ви заредят с енергия!
Салата с млади зеленчуци и репички
Тази лека салата е чудесен начин да започнете деня си със свежестта на млада маруля и хрупкави репички.
Продукти: свежи зеленчуци (рукола, спанак, маруля), 4-6 репички, 1 краставица, 1 авокадо, 150 г кисело мляко, 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Репичките и краставицата се нарязват на тънки филийки, а авокадото - както ви е удобно. Смесете ги със свежите зеленчуци в голяма купа. Подправете със зехтин и лимонов сок, добавете кисело мляко, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте внимателно салатата и сервирайте.
Тази салата е богата на витамини А, С и К, както и на антиоксиданти, които ще помогнат за укрепване на имунната система.
Крем-супа от аспержи
Аспержите са един от първите пролетни зеленчуци, които се появяват на пазара. Тази деликатна крем-супа ще ви зарадва със своя вкус и лекота.
Продукти: 500 г аспержи, 2 картофа, глава лук, 2 скилидки чесън, 700 мл зеленчуков бульон, 100 мл сметана, сол и черен пипер - на вкус, 30 г масло.
Приготвяне: Обелете и нарежете картофите на малки кубчета. Запържете лука и чесъна в маслото до златистокафяво. Добавете картофите и пържете още 5 минути. Налива се зеленчуковият бульон и се оставя да заври. Добавете почистените и нарязани аспержи и гответе около 15 минути, докато зеленчуците омекнат. Пасирайте супата до гладкост. Добавете сметана, сол и черен пипер на вкус. Загрейте супата преди сервиране, като я гарнирате с пресни зелени подправки.
Супата от аспержи е пълна с витамини от група В, фолат и фибри, което я прави идеална за поддържане на здравето на червата.
Рулца от тиквички с крема сирене
Леко и вкусно ястие, идеално както за предястие, така и за лека закуска.
Продукти: 2 тиквички, 200 г извара, връзка пресен босилек, 1 скилидка чесън, 1 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Нарежете тиквичките по дължина на тънки ивици с помощта на белачка за зеленчуци или нож. Поставете лентичките в тава, поръсете ги със зехтин и ги запечете в предварително загрята на 180°C фурна за около 10 минути. Докато тиквичките се приготвят, смесете крема сиренето със ситно накълцания босилек и пресования чесън. Извадете зеленчуковите ленти от фурната и оставете леко да се охладят. Всяка тиквичка намажете с изварената смес и навийте на руло. Гарнирайте със ситно нарязани свежи подправки и сервирайте.
Тези рулца са богати на витамини А, Е и калций, както и на здравословни мастни киселини.
Смути със спанак и зелени ябълки
Сутрешното смути е чудесен начин да започнете деня си с доза витамини и енергия.
Продукти: 1 зелена ябълка, 50 г спанак, 1 банан, 150 мл вода или нискомаслено мляко, 1 ч. лъж. мед (по желание).
Приготвяне: Обелете ябълката и я нарежете на едри парчета. Поставете всички продукти в блендер и пасирайте до гладкост. Сипете смутито в чаша и се насладете на освежаващата напитка.
Смутито съдържа витамини C, K и магнезий, които спомагат за укрепване на имунната система и поддържат нивата на енергия.
Паста със сезонни зеленчуци
Това лесно, но вкусно ястие ще ви позволи да се насладите на разнообразието от пролетни зеленчуци.
Продукти: 300 г паста (пене или фузили), 1 тиквички, 1 патладжан, 1 чушка, 200 г чери домати, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, няколко листа пресен босилек, 50 г пармезан, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Сварете пастата според указанията на опаковката. Нарежете тиквичките и чушката на малки кубчета, а чери доматите ги разполовете. Запържете чесъна в зехтин, докато го овкуси, добавете тиквичките и чушката и задушете за 5 минути. Добавете чери доматите и гответе още 3 минути. Прибавете зеленчуците към сварената паста, поръсете с настърган пармезан и гарнирайте с босилек.
Пастата със сезонни зеленчуци ще насити тялото ви с витамини А, С и В6, както и диетични фибри.
Доматена супа с босилек
Лека доматена супа с ароматен босилек е чудесен избор за обяд или вечеря.
Продукти: 600 г домати, глава лук, 2 скилидки чесън, 500 мл зеленчуков бульон, 2 суп. лъж. зехтин, връзка пресен босилек, 1 ч. лъж. захар, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват на малки кубчета. Запържете ги в зехтина до златистокафяво. Добавете нарязаните домати, захар, сол и черен пипер, оставете да къкри 10 минути. Сипете зеленчуковия бульон и изчакайте да заври. Оставете супата да къкри 20 минути. Дръпнете от котлона и пасирайте до гладкост. Добавете ситно нарязан босилек и претоплете супата преди сервиране.
Пиле с лимон и розмарин
Ароматно ястие с цитрусов вкус и пикантен аромат на розмарин.
Продукти: 2 пилешки гърди, 1 лимон, 2 стръка розмарин, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Нарежете пилешките гърди на порции. Смесете зехтина, лимоновия сок, ситно нарязания розмарин и чесъна. Мариновайте пилето в получената смес за 30 минути.
Пилешкото месо се запича на скара или на фурна до златистокафяво. Сервирайте с резени лимон и пресен розмарин.
Пълнени яйца с пресни билки
и кисело мляко
Идеално предястие за празнична трапеза или лека закуска.
Продукти: 6 яйца, 100 г кисело мляко, 2 стръка зелен лук, малка връзка копър, 1 ч. лъж. горчица, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, охладете и обелете. Разрежете ги на две и извадете жълтъците. Намачкайте жълтъците с вилица. Зеленият лук и копърът се нарязват на ситно. Смесете жълтъци, кисело мляко, горчица, билки, сол и черен пипер. С получената смес напълнете белтъците.
Гарнирайте пълнените яйца с билки и сервирайте охладени.
Плодова салата с мед и лимон
Освежаващ десерт, който ще повдигне настроението ви всеки ден.
Продукти: 2 ябълки, 2 круши, 2 портокала, 2 банана, киви, 2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. лимонов сок, мента - за украса.
Приготвяне: Обелете плодовете и ги нарежете на кубчета. Смесете меда и лимоновия сок. Залейте плодовата салата с медено-лимоновия дресинг. Разбъркайте и украсете с мента.
Сервирайте веднага.
Коментари