Празничната трапеза е наслада на вкуса и аромата, където всяка съставка играе своята роля. А за да направите вашите ястия истински кулинарни шедьоври, е добре щедро да ги гарнирате с оригинални сосове. Днес ще ви предложим 10 рецепти за вкусни сосове, които перфектно ще допълнят всяко празнично меню.
Семейните празници заемат особено място в традициите на фамилията и всеки детайл има значение. Един от начините да направите тържеството още по-празнично и апетитно е да добавите оригинални сосове. Те могат да подчертаят вкуса на основните съставки, да им придадат нови нюанси и да създадат уникална атмосфера.
СОСОВЕ ЗА ТОПЛИ ЯСТИЯ
Сос тартар
Този класически сос върви добре с риба, морски дарове и дори месо. Нежната му кремообразна текстура и пикантен вкус ще направят всяко ястие незабравимо.
Продукти:150 г майонеза, 50 г кисели краставици, 20 г зелени подправки (копър, магданоз), 1 скилидка чесън, 1 ч. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Нарежете на ситно киселите краставички и зелените подправки. Накълцайте чесъна. Смесете всички съставки, добавете лимонов сок, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре до гладкост.
Сос от сирене
Този деликатен сос от сирене е идеалното допълнение към зеленчуци, пиле или паста. Той ще добави кремообразен вкус и аромат на ястието.
Продукти: 100 г сирене (например чедър), 200 мл сметана, 1 суп. лъж. брашно, 30 г масло, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Разтопете маслото в тиган. Добавете брашното и запържете до златистокафяво. Постепенно се налива сметаната при непрекъснато бъркане. Добавете натрошеното/настъргано сирене и продължете да бъркате, докато сиренето се разтопи напълно. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Медено-горчичен
Този сос върви добре с месо, особено птиче. Медът му придава сладост, а горчицата добавя острота и пикантност.
Продукти: 2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. горчица, 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. соев сос, 1 скилидка чесън.
Приготвяне: Смесете меда, горчицата, зехтина, лимоновия сок и соевия сос. Накълцайте чесъна и го добавете към сместа. Разбъркайте добре до гладкост.
Сладко-кисел
Този универсален сос върви добре с почти всичко, от месо и риба до зеленчуци и ориз. Съчетава сладостта на плодовете и киселинността на оцета.
Продукти: 100 мл сок от ананас, 2 суп. лъж. оцет (ябълков или оризов), 2 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. кетчуп, 1 ч. лъж. царевично нишесте, 2 суп. лъж. вода, 1 суп. лъж. соев сос, 1 см пресен джинджифил.
Приготвяне: Разтворете царевичното нишесте във водата. Смесете сока от ананас, оцета, захарта, кетчупа и соевия сос. Добавете нарязан джинджифил. Поставете сместа на котлона и я оставете да заври. При непрекъснато бъркане се налива разреденото нишесте. Гответе до сгъстяване.
Чеснов
Този лесен за изпълнение, но много вкусен сос ще бъде чудесно допълнение към месо, риба и зеленчуци. Той ще придаде на ястието ярък аромат на чесън.
Продукти: 3 скилидки чесън, 150 г майонеза, 50 г сметана, 20 г копър, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Накълцайте чесъна и копъра. Разбъркайте майонезата и сметаната. Добавете чесъна и копъра, подправете със сол и черен пипер.
Разбъркайте добре до гладкост.
СОСОВЕ ЗА САЛАТИ
Френски (винегрет)
Класически дресинг за зелени салати и зеленчукови миксове.
Продукти: 60 мл зехтин, 40 мл винен оцет, 1 ч. лъж. дижонска горчица, 1 ч. лъж. мед, 1 скилидка чесън, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Накълцайте чесъна. Смесете зехтина, винения оцет, дижонската горчица, меда и чесъна. Подправете със сол и черен пипер.
Разбийте до гладкост.
Дресинг от кисело мляко
и свежи зелени подправки
Лек и освежаващ дресинг, идеален за зеленчукови салати.
Продукти: 150 г натурално кисело мляко, 20 г пресен копър, 10 г пресен джоджен, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Копърът и джодженът се нарязват на ситно. Смесете киселото мляко, нарязаните билки, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.
Разбъркайте добре до гладкост.
Соево-меден сос
Този дресинг ще добави азиатски привкус и леко сладникав вкус на вашата салата.
Продукти: 2 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1 см пресен джинджифил.
Приготвяне: Накълцайте чесъна и джинджифила на ситно. Смесете соевия сос, меда, зехтина, лимоновия сок, чесъна и джинджифила.
Разбийте до гладкост.
Цезар
Популярен сос за едноименната салата, който може да се използва и за други комбинации.
Продукти: 1 яйце, 2 филета от аншоа, 120 мл зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. дижонска горчица, 1 скилидка чесън, 30 г пармезан, сол и смлян черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Сварете яйцето да е рохко (около 1 минута след завирането). Накълцайте рибното филе и чесъна. Смесете яйцето, аншоата, зехтина, лимоновия сок, дижонската горчица, чесъна, пармезана, солта и черния пипер.
Разбийте с миксер до гладкост.
Песто дресинг
Традиционният италиански сос песто може да бъде чудесен дресинг за салати със зелени листа, домати и моцарела.
Продукти: 50 г пресен босилек, 30 г кедрови ядки, 30 г пармезан, 1 скилидка чесън, 80 мл зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Пасирайте босилека, кедровите ядки, пармезана и чесъна в блендер. Постепенно добавете зехтина, като продължавате да разбивате.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Коментари