Малък Сечко се слави като един от най-студените месеци (макар че в последните години времето ни опровергава). Това е идеалното време за приготвяне на обилни и вкусни ястия. Сега е моментът да обърнете внимание на ярки сезонни продукти като тиква, дюля и други кореноплодни зеленчуци. Те ще ви помогнат да направите менюто си по-разнообразно и засищащо.
Сезонни гарнитури
Както и да са съхранявани много от зеленчуците през зимата губят свежестта си. Такива са тиквичките, оранжерийните домати, краставиците и др. За това пък има редица кореноплодни култури, които могат да ги заместят и да компенсират нуждите ни от витамини – например тиква, ряпа, пащърнак, целина, сладък картоф и много други. Тези продукти могат да бъдат отлична алтернатива.
Всички тези кореноплодни съдържат голямо количество захари и фибри, което е особено важно през зимата, когато физическата активност намалява. Освен това те са богати на микроелементи и етерични масла, които помагат за подобряване на храносмилането.
Ряпата и репичките могат да се консервират, за да извлечете максимална полза от тези зеленчуци. Използват се и за приготвяне на свежи салати с ароматно масло и ситнонарязани билки.
Коренът от целина е отличен заместител на картофите. Можете да направите деликатно пюре или да го запечете с други зеленчуци. Всички кореноплодни зеленчуци са подходящи за приготвяне на вкусни огретени, месни запеканки и гъсти крем супи.
Тиквата и сладките картофи могат лесно да се превърнат във вкусни катми или зеленчукови бухти. За да направите това, просто трябва да настържете зеленчука, да добавите кисело мляко (което ще осигури на ястието протеин), няколко яйца и брашно. Може да използвате елда, оризово или пълнозърнесто брашно - това ще придаде на ястието специфичен вкус и текстура.
Печени сладки картофи с чесън и билки
Продукти: 4 средно големи сладки картофа, 2 суп. лъж. зехтин, 3 скилидки чесън, стрък розмарин, няколко стръка мащерка, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте старателно бататите под течаща вода и ги подсушете с домакинска хартия. Разрежете всяка грудка наполовина по дължина. В малка купа смесете зехтина, ситно нарязания чесън, листенцата розмарин и мащерка, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
Загрейте фурната на 200 °C. Поставете половинките сладки картофи с изрязаната страна нагоре в тава за печене. С помощта на четка за сладкиши намажете маринатата върху всяка половинка от бататите. Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете около 30-40 минути, докато картофите омекнат отвътре и станат леко златисти отвън.
Поднесете печените картофи веднага след приготвянето им, гарнирани с останалите стръкчета розмарин или мащерка. Това лесно и здравословно ястие може да се сервира самостоятелно или като гарнитура към месо или риба.
Време е за зеле
През студените месеци традиционно се радваме на ястия с бяло и лилаво зеле, но на рафтовете в магазините можем да открием и други зелеви култури - броколи и брюкселско зеле.
Как да разнообразите менюто, освен с традиционното прясно и кисело зеле? Опитайте ароматна, с хрупкава коричка зелева пържола, запържена с моркови, чушки и кимион или карамелизирано зеле и месо. Бялото зеле може да се използва като основа за зеленчукови рула.
Червеното зеле е идеално за здравословни хлебчета, пълни с нахут, сирене халуми и сос. От млади броколи могат да се приготвят крем супи, а от брюкселското зеле се приготвят запеканки с бекон и сирене, докато савойското зеле е чудесно за завиване на различни месни и зеленчукови пълнежи.
Крем супа от броколи
Продукти: 500 г броколи, глава лук, 2 средно големи картофа, 700 мл зеленчуков бульон, 100 мл сметана 10%, сол и смлян черен пипер на вкус, 20 г масло, 50 г твърдо сирене (по желание).
Приготвяне: Броколите се измиват и се разделят на розички. Обелете лука и картофите и ги нарежете на малки кубчета. Разтопете маслото в тиган и запържете лука, докато стане прозрачен. Добавете картофите и запържете още 5 минути. Запържените зеленчуци се прехвърлят в тенджера, добавя се зеленчуковият бульон и се оставя да заври. Намалете котлона и оставете да къкри за 15 минути. След като картофите се сварят, добавете броколите и гответе още 7-10 минути, докато броколите омекнат.
Свалете тенджерата от котлона и пасирайте съдържанието с потапящ се блендер до гладкост. Върнете съда на котлона и добавете сметаната, сол и черен пипер на вкус. Оставете супата да заври, след което отстранете от огъня.
Разсипете в купички, поръсете отгоре с настърган кашкавал и украсете със стръкче билки.
Тази крем супа от броколи е лека, но засищаща и вкусна. Идеална е за обяд или вечеря, особено в по-хладно време.
Сгряващи напитки
През зимата искате нещо топло и уютно, което ще ви помогне да се справите със студа. Плодовите чайове с добавени билки или кафе с адаптогени са чудесен избор през това време на годината.
Горски плодове като червени боровинки, шипки, арония и пр. са богати на фитонциди, витамини и микроелементи, което ги прави истинско съкровище сред зимните продукти.
Добавянето на мента, розмарин, лайка или мащерка ще подобри полезните свойства на напитките, ще ви даде енергия и ще поддържа вашето здраве. А канелата, звездовидният анасон, куркумата и карамфилът ще укрепят имунната система и ще помогнат да се избегнат заболявания.
Плодов чай с джинджифил и лимон
Продукти: 150 г замразени горски плодове (червени боровинки, малини, касис), 1 литър вода, 2 см. корен пресен джинджифил, ½ лимон, мед - на вкус (около 2 супени лъжици), няколко листа мента (по желание).
Приготвяне: Нарежете джинджифила на тънки филийки. Изстискайте сока от половината лимон. Сложете водата да заври и добавете замразените горски плодове, джинджифила и лимоновия сок. Варете на тих огън 5-7 минути. Свалете тенджерата от котлона, покрийте и оставете да престои 10-15 минути.
Прецедете чая, за да отстраните плодовете и джинджифила. Добавете мед на вкус и разбъркайте добре.
Разсипете в чаши и украсете с листа от мента (ако използвате). Чаят може да се пие топъл или студен.
Този чай от горски плодове е богат на витамини и антиоксиданти, идеално поддържа имунната система и помага да се стоплите през студения сезон.
Зимна сладост
През зимата десертите, които съчетават сочност, аромат, съдържание на витамини и пикантни нотки, са особено подходящи. Сезонните плодове като райска ябълка, мандарини, зимни круши, портокали, дюли и нар са идеални съставки за такива десерти. Дюлята и нарът ще поддържат здравето на кръвта, като помагат в борбата с анемията, а райската ябълка ще осигури на тялото йод, който е необходим през зимата. Цитрусовите плодове ще ви дадат заредят с антиоксиданти и витамин С.
Консервираните плодове могат да се използват за приготвяне на различни десерти: пудинги, пюрета, панакота, сосове, извара, перфета, мармалади, желета, както и да се комбинират с извара, рикота, меки сирена, мента, градински чай, ядки и сушени плодове.
Лесно и здравословно лакомство биха били резенчета мандарини или портокали, потопени в разтопен шоколад и накълцани ядки.
Към рикотата може да се добави нар и да се поръси с кокосови или шоколадови стърготини. Печена зимна круша, дюля и райска ябълка придобиват особена пикантност в комбинация със сирена (като камамбер, горгонзола, остро овче или козе сирене), ядки, мед и подправки.
Печена круша с мед и канела
Продукти: 4 средно големи круши, 2 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. канела, 1 суп. лъж. лимонов сок, 50 г орехи (по желание), 1 суп. лъж. захар (по желание).
Приготвяне: Измийте крушите и внимателно изрежете сърцевината, като оставите дъното непокътнато. Ако искате крушите да стоят изправени, отрежете малко от дъното. В малка купа смесете меда, канелата и лимоновия сок. Ако използвате захар, добавете и нея.
Наредете плодовете в тава за печене. Напълнете всяка круша със сместа от мед и канела. Ако използвате ядки, добавете и тях.
Загрейте фурната на 180 °C. Тавата с крушите се поставя във фурната и се пече около 25-30 минути, докато плодовете омекнат и леко се карамелизират.
Поднесете печените круши топли, като по желание ги полеете с останалия сок от тавата. По желание гарнирайте десерта с бита сметана или топка сладолед.
Този десерт е ароматен, сладък и невероятно вкусен. Идеален е за завършване на храненето или като самостоятелно лакомство.
Коментари