Устойчивите на болестта "Панама", ще се появят през 2027 г.
Бананите са основна част от пазарската чанта на повечето хора, а със 100 милиарда продадени всяка година те са една от най-важните категории в производството на пресни продукти.
Най-популярният сорт досега е „Кавендиш", който е произведен за първи път с търговска цел през 1903 г., но става известен едва 50 години по-късно, след като сортът Грос Мишел е сериозно засегнат от Панамската болест.
В продължение на много години бананът „Кавендиш", е изправен пред подобни предизвикателства, свързани с болестта „Панама". Освен това те не са най-лесният плод за транспортиране или за поставяне в плодова салата за обяд. Транспортирането на банани по целия свят може да бъде скъпо, тъй като те трябва да бъдат транспортирани зелени и след това да узреят при пристигането си, а времето за транспортиране също е ограничено от това колко дълго бананът може да оцелее в тези условия.
Базираната в Обединеното кралство биотехнологична компания Tropic е на път да промени динамиката в сектора на бананите, като пусне на пазара през март сорт банани, които не се развалят, а към края на годината - банани с удължен срок на годност. Друг пробив на компанията е банан Кавендиш, който е устойчив на болестта „Панама" (TR4).
„Повечето плодове, които виждаме, имат много различни сортове, но при бананите преобладава Кавендиш. Бананът е безполов и не произвежда семена, което затруднява размножаването му", обяснява Гилад Гершон, главен изпълнителен директор на Tropic. „Но светът се е променил и производителите трябва да се справят с нарастващите заплахи от изменението на климата, включително с повече вредители и болести. Други плодове са отглеждани за новите условия, но не и бананите. Ние в Tropic използвахме CRISPR за редактиране на гени, за да произведем банани, които не покафеняват."
Това би могло да промени правилата на играта за сектора на прясно нарязаните продукти. „Редактирахме гените, които контролират покафеняването на плода, като го забавихме, без да променяме вкуса или текстурата на банана. Секторът на прясно разрязаните продукти се развива от доста време насам, а този банан, който не позволява покафеняване, напълно отваря този сектор за производителите на банани. Той е предназначен не само за купи с прясно нарязани плодове, но и за пресни смутита и сокове. В рамките на 24 часа след обелването се наблюдава 30 % по-малко покафеняване, което запазва визуалната привлекателност на банана по-дълго време в сравнение със стандартните банани."
Tropic все още трябва да получи одобрение от някои страни и региони, включително ЕС, но бананите вече са разрешени в Канада, САЩ, Колумбия, Хондурас и Филипините.
Удължаване на срока на годност
Сортът с удължен срок на годност е отделен продукт от банана без кафяв цвят, като генното редактиране се извършва по сходен начин, но са насочени различни гени. Бананите зреят бързо и традиционно се берат, докато са още зелени, и се държат в хладилник по време на транспортирането, за да се забави отделянето на етилен, което забавя процеса на зреене, и след това се доузряват при пристигането в страната на местоназначение.
Удължаването на срока на годност на банана става чрез изключване на механизма за производство на етилен в плода. Това позволява на производителя да остави банана на дървото за по-дълго време, като в момента някои производители прибират бананите, преди да достигнат пълния си размер, за да ги изпратят зелени. С премахването на механизмите, произвеждащи етилен, бананите могат да останат на дърветата по-дълго време, което подобрява добивите за производителите. Бананите все още могат да абсорбират етилен, за да узреят, когато стигнат до пазара. Срокът на годност на плодовете се удължава с около 10 дни, което означава, че те могат да се транспортират по-бавно и на по-ниска цена. Това може също така да увеличи търговския обхват на бананите.
Болестта „Панама" (TR4)
Панамската болест е огромен проблем в районите, където се отглеждат банани - това е гъбичка, която замърсява почвата и веднъж попаднала там, може да остане до 50 години, независимо дали се отглеждат банани. Ако тази болест проникне в почвата, тя може да има опустошителни последици за производителите и за цели райони на отглеждане. Досега не е намерено достатъчно надеждно решение за изкореняване на болестта. Филипините и Югоизточна Азия страдат сериозно от това заболяване.
„За първи път започнахме да тестваме устойчиви на TR4 банани през 2022 г. и през последните няколко години имаме огромен брой резултати. Извършихме опити в оранжерии и на полето и сме много положително настроени към резултатите. Планираме да имаме търговски продукт до 2027 г., при условие че получим регулаторни одобрения. Нито един от нашите процеси не е ГМО, така че очакваме одобренията да дойдат навреме за пускането на продукта на пазара", обяснява Гилад Гершон.
Реакции
„Земеделските производители определено оценяват нововъведенията, тъй като техният поминък е изложен на риск. Сътрудничим си с производители и мултинационални компании. На потребителите не може да се гледа като на една група, има много различни мнения. Характерът на разговорите се промени значително през последните 6-7 години, вече не става дума толкова за ГМО, а повече за това дали е полезно за околната среда или не. Хората гледат на намаляването на парниковите газове, намаляването на хранителните отпадъци и по-малкото използване на химикали.
„Много се гордеем с това, което правим тук, в Tropic имаме фантастичен екип от над 160 души, много от които са посветили кариерата си на тези изследвания," казва Гилад Гершон.
Коментари