За съжаление, храни, които повишават кръвното налягане, могат да бъдат намерени на почти всяка трапеза. Но докато те може да не са вредни за някои хора, такава храна не е подходяща за хора с влошено здраве. Какво трябва да избягвате?
На първо място, ако вие или ваш близък страдате от високо кръвно налягане, трябва да се консултирате с лекар и да съгласувате диетата си с него. Ако страданието е „инцидентно" и в момента не е възможно да се посъветвате със специалист, най-добре е превантивно да изключите от менюто си онези продукти, които доказано са противопоказни за всички хипертоници.
Според статистиката повече от 25% от възрастното население на Земята има високо кръвно налягане. Основната опасност от това заболяване е, че често протича безсимптомно. Ето защо профилактиката и здравословното хранене са необходими буквално на всеки човек.
Сол
Хората, които започват да се чудят кои храни повишават кръвното налягане, често остават неприятно изненадани, защото най-опасната от тях е обикновената готварска сол. Именно солта причинява задържане на течности в тялото и следователно допринася за развитието на хипертония. Възрастен човек средно консумира от 6 до 10 г сол на ден, но за пациенти с хипертония тази норма трябва да бъде намалена най-малко до 3-4 г в началото, а след това, ако може, да се откажете напълно от добавянето на сол.
Разбира се, натрият е необходим на тялото, но ние консумираме известно количество сол от приготвените храни, към които винаги се добавя, и това ще бъде достатъчно.
Свинска мазнина, наденица, шунка
Животинските мазнини и преработеното червено месо са още един лидер в списъка с опасни храни, повишаващи кръвното налягане. Разбира се, няма да е лесно да се откажете напълно от тях, така че първо се опитайте да сведете до минимум консумацията, като включите тези продукти в диетата си не повече от два пъти, а след това веднъж седмично.
Консерви и маринати
Консервираните зеленчуци, приготвени от отгледаните в градината, са винаги посрещани добре на всяка трапеза. Но уви, количеството сол, захар и оцет в маринати ги прави не чак толкова полезни, а за хипертониците те са дори вредни. Подуването, което много хора получават само след няколко кисели краставички, има не само външни прояви - течността се задържа в цялото тяло, което означава, че "скокът" на налягането е неизбежен.
Между другото, същото важи и за херингата или друга осолена риба. По-добре е този продукт да се консумира без предварително осоляване или най-малкото леко осолен.
Кафе
Дори децата знаят, че кафето и силният чай повишават кръвното налягане. Тази напитка е това, което помага на тези с ниско кръвно налягане, но е строго противопоказано за тези с високо кръвно. Ако наистина не можете да устоите и чувствате потребност от „едно силно кафе", изберете напитка на основата на цикория или ароматен билков чай, който ще задоволи вашите гурме нужди, без да навреди на здравето.
Сладкиши
Белият хляб, печивата от първокласно брашно, бисквитките и меденките също допринасят за повишаване на кръвното налягане, особено ако се консумират редовно. Всяко чаено парти (вече говорихме за вредата от чая) е придружено от изобилие от брашнени добавки, което става още по-вредно.
Заменете сладкарските изделия с пълнозърнест хляб, яжте повече зърнени храни, ядки, продукти, богати на фибри, и ще се сещате за сладко все по-малко.
Шоколад и сладкиши
Друга тъжна новина е, че ще трябва да се откажете и от сладкото. Вярно е, че то може да бъде заменено с плодове (до 5 броя на ден) и сушени плодове (до половин чаша на ден), ядки. В допълнение, от време на време можете да се поглезите с пастили, маршмелоу, бонбони от сушени плодове и пълнозърнести плодови блокчета.
Алкохол
Алкохолът причинява спазъм на кръвоносните съдове и следователно е много опасен за пациенти с хипертония. Няма минимална безопасна доза – дори една чаша или един шот може да предизвика рязък скок на кръвното налягане. Опитайте се да се откажете от този вреден навик и ще видите, че празниците (и дните след тях) са станали много по-приятни.
Пушени меса
Не само мазното или преработено месо може да навреди на хипертоника, но и пушените храни, както купените, така и домашно приготвените. Независимо дали при приготвянето са използвани естествен дим или консерванти и овкусители, пушените меса и риби задържат течност. Освен това винаги съдържат прекомерно количество сол и подправки, които засилват жаждата.
Бърза храна (фаст-фууд)
Ако говорим за това кои продукти повишават кръвното налягане и причиняват значителна вреда на цялото тяло, фаст-фууд е ясен лидер. Мазната, пресолена храна, пълна със сосове и подобрители на вкуса, бързо засища глада, но с това свършват ползите от нея. Въпреки огромното си съдържание на калории, нито хот-догът, нито пицата, нито различните сандвичи носят някаква полза на тези, които ги консумират. Дори понякога включените зеленчуци се губят на фона на останалите съставки.
Маргарин и масло
Въпреки че мазнините са необходими в определени количества за функционирането на човешкото тяло, по-добре е да се даде предпочитание на растителни мазнини, които не са термично обработени. Нека поне една трета от олиото, което консумирате, е зехтин, слънчогледово, ленено и др. Не забравяйте, че пърженето на храни строго не се препоръчва - по-добре е да ги задушавате и печете.
Консумирайте животински мазнини (свинска мас, мазни сирена, масло и др.) не повече от 2-3 пъти седмично, много умерено. И бъдете готови за факта, че след вкусен сандвич кръвното ви налягане може да се прояви.
Коментари