Какви са правилата, начина и срезовете
И хоби фермерите трябва да знаят, че времето на резитбата на лозите оказва силно влияние върху силата и плододаването им.
Ако се извършва много рано наесен, както се практикува на някои места и при някои видове формировки, резитбата на лозата би могла преждевременно да я лиши от листната ѝ маса
Тогава оттокът на хранителните вещества oт пръчките към старите части на главината и корените на лозата още не е завършил, затова трябва да се изчака да е преминал листопадът, защото при ежегодна ранна резитба лозите започват да отслабват и добивът намалява.
У нас при повечето лозари е практика пролетното зарязване. Трябва да се избере подходящият момент за него, така че да не бъде и много късно и да не е започнало напъпването на растенията.
Затова трябва да се знае, че е най-добре резитбата да се извършва през периода на относителния покой, но
след листопада и преди
да е настъпило сокодвижението
Когато лозите се отглеждат по системата Гюйо и се загрибват, резитбата е правилно да се извършва през есента.
Асмите обаче, средностъблените и високостъблените формировки и въобще всички лози, които не се загрибват, е най-добре да се режат в края на зимата и началото на пролетта - след преминаването на силните студове.
Само в местности, където има опасност от късни пролетни слани, е целесъобразно да се прилага по-късна пролетна резитба.
За резитбата, разбира се, трябва да е приготвена и заострена лозарската ножица, задължително да е приготвено и лозарско трионче.
Техника на работа
Ножицата се състои от едно тъпо острие и едно режещо във вид на дъга.
Дъгообразната форма на режещото острие на лозарската ножица позволява да се правят гладки отрези и да се изразходва по-малко енергия.
За хоби фермерите ще напомним, че и стойката на лозаря е важна. При работа, когато реже, той трябва да е на подходящо място, откъдето може да извърши резитба на цялата лоза, без да обикаля около нея като пумпал.
Режещото острие на лозарската ножица се поставя винаги откъм главината. Дебелите рамена, сухите части и други подобни се режат с лозарско трионче, много удобно е това, което е дълго около 25-30 см.
Да се правят минимално рани
С резитбата на лозата естествено ежегодно се нанасят малки или по-големи рани, които дават отражение върху нейното състояние и дълголетност. Затова е необходимо да се стремим отрезите да се правят така, че неблагоприятните последици от раните да бъдат минимални.
Всички важни правила
0 Едногодишните пръчки, които ще се премахват, се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина.
0 Отрезът трябва да е перпендикулярен на оста на лозовата пръчка, защото тогава раната става най-малка.
0 Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части и други подобни.
При пролетна резитба на лозите
отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см
над горното око с наклон, обратен на окото
Това има своето обяснение, защото така се избягва мокренето на горното око от сока, който изтича при резитбата на лозите.
При есенната резитба отрезът на чепа се прави над диафрагмата на третото око, така, че окото да се премахне. Диафрагмата пречи на водата да прониква в чепа и да причини загниването му .
Освен това трябва да се внимава раните да се нанасят само от горната страна на рамото, а долната да се запази здрава.
Много са любителите, които с гледане или с четене прекрасно могат да се справят с въпросната операция.
Е, понякога се правят и някои грешки, разбира се, но тук ще се постараем да ви подготвим да не ги допускате.
И така запомнете:
Повтаряме, че ако сте от новаците, за резитбата на първо място трябва да изпробвате как ще застанете, за да не обикаляте лозата.
Когато хванете ножицата, винаги гледайте режещото острие на лозарската ножица да се поставя откъм главината.
Дебелите рамена на лозата, сухите части и други подобни и по-дебели пръчки трябва да се режат не с ножицата, а с лозарско трионче - продават се специални за целта.
Тъй като при работата с ножица или трионче почти винаги се получават рани по растението, трябва да правите отрезите така, че нараненото място да е възможно най-минимално и плитко.
Едногодишните пръчки, които ще се премахват при резитбата, лесно се изрязват до основата с остра ножица, без да се наранява старата дървесина, но помнете, че отрезът трябва да се прави перпендикулярен на оста на лозовата пръчка.
Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, както и останалите сухи части.
При ранната пролетна резитба на лозите и асмите отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око и с наклон, който е обратен на окото.
Трябва да се внимава раните да се нанасят само от горната страна на рамото, а долната да се запази изцяло здрава.
Решаващ е изборът на най-подходящите инструменти - важно е те да бъдат отлично наострени и дезинфекцирани преди операцията резитба.
![Стойката при рязане е важна](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/496/Image_19909496_811_0.jpg)
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/498/Image_19909498_811_0.jpg)
![Проследете острието да е към главината](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/500/Image_19909500_811_0.jpg)
![Вижте кое е правилно](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/502/Image_19909502_811_0.jpg)
![Познатите и нови инструменти](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/504/Image_19909504_811_0.jpg)
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/506/Image_19909506_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/509/Image_19909509_811_0.jpg)
![Проследете правилния срез](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/511/Image_19909511_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/513/Image_19909513_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/515/Image_19909515_811_0.jpg)
Коментари