Въпрос:

Уважаема редакция, ракията ни се получи леко прегоряла, има ли начин как да оправим вкуса й, който сега е неприятен за пиене?

Отговор:

Загорялата ракия, за голямо съжаление, не може да се очисти напълно, както би се искало на стопаните, които са допуснали това да стане.

Нейната обработка обаче е възможна до голяма степен и това може да се извърши по три начина, които ще обясним.

Те се осъществяват с активен въглен, с чисто рафинирано олио без мирис, или с калиев перманганат.

Обработка с активен въглен

Дозата, която трябва да купите и приготвите е от 1 до 3 грама въглен за един литър ракия.

Отмереното количество въглища за цялото количество ракия трябва да бъде внесено на порции малко по малко в пластмасова кофа с 3-4 литра ракия при постоянно разбъркване.

След като се внесе цялото количество въглен течността се разбърква интензивно, за да се получи много добро размесване.

След това на тънка струя се внася в съда с ракията - пак при постоянно разбъркване, което е добре да продължи поне 5-10 минути.

През следващите 5-6 дни всеки ден

ракията също трябва да се разбърква

в продължение на 5-6 минути – това трябва да става по 2-3 пъти на ден.

Важно е да се знае, че колкото по-добре става това размесване, толкова резултатът ще бъде по-добър.

След последното разбъркване ракията се оставя 2-3 денонощия за притаяване на въглена, или както ние казваме – да си почине. Бистрата вече ракия се декантира с маркуч и се налива в чист съд.

Останалата на дъното утайка може да се прецеди през 2-3 пласта тензух и получената бистра ракия да се прибави към другата, може обаче и да се изхвърли, което е по-добре да се направи.

Активен въглен с добро качество може да се купи от селскостопанските аптеки.

Обработка с прясно рафинирано олио

Дозата, която трябва да приготвите, е 0,5 л олио за 100 л ракия. Проверете то да няма никакъв дъх. Отмереното количество олио се смесва с 5-6 литра от ракията.

Пак се разбърква много интензивно до получаване на фина емулсия, която

на тънка струя се налива бавно

в общото количество

Това, разбира се, става при непрекъснато разбъркване - до пълно хомогенизиране.

Ракията се оставя на спокойствие за няколко дни, през което време ще се види как олиото малко по малко излиза на повърхността. То трябва да се отдели много внимателно.

Бистрата ракия се налива в чист съд.

За предпочитане е обработените ракии да се наливат в дървено буре, където при отлежаването, те чувствително подобряват вкуса и цвета си.

Обработка с калиев перманганат

При този трети начин се използват 1-2 грама калиев перманганат за 1 литър ракия. Определеното и отмерено количество перманганат се разтваря в 0,5 л преварена вода.

Полученият разтвор се внася на тънка струя в съда с ракията – това да става при постоянно интензивно разбъркване.

След прибавянето на разтвора ракията се разбърква още по-интензивно и се оставя за 8-10 часа за протичане на химическия процес.

След това се прецежда през 2-3 пласта тензух.

Важно: Прецедената бистра ракия трябва да се дестилира втори път

Преди зареждане на казана, а може и по време на зареждането му, да се разреди с вода за намаляване на алкохолния градус до 30.

Дестилацията се провежда на умерен огън при задължително отделяне на първака (първотока), който е около 1% от обема на вложената за дестилация ракия.

Съвет: След отделянето на първака, огънят може да се засили.

При събиране на ракията много важно е определянето на момента за отделяне на патока. За тази цел периодично се измерва алкохолния градус на изтичащата от казана ракия. По-често това се прави, когато алкохолният градус падне до около 40.

Едновременно с определяне на алкохолния градус се опитва и вкусово.

Когато се доловят паточни тонове и съвсем лека киселина на вкус, веднага се спира събирането на ракията.

От този момент започват да текат патоките, които се събират отделно и някои стопани използват при следващо зареждане на казана, а други ги заделят за разтривка.

Получената ракия се коригира по отношение на алкохол, който не бива да превишава 42-43 градуса.

Ако има дървено буре, налива се в него за отлежаване. В зависимост от бурето, отлежаването може да продължи от няколко месеца до година.

През това време се проверява на вкус и цвят, след което може да се налее в бутилки.

Качествен активен въглен се купува от аптеката
Качествен активен въглен се купува от аптеката
Олиото трябва да е прясно рафинирано и да няма никакъв дъх
Олиото трябва да е прясно рафинирано и да няма никакъв дъх
Дозата на калиевия перманганат не бива да се превишава
Дозата на калиевия перманганат не бива да се превишава