Регенеративните практики са спестили разходи за производство и са намалили ерозията

След смяната на ръководството през 2010 г. Krakovany - Stráže, земеделска кооперация в Словакия, постепенно въвежда регенеративни земеделски практики за възстановяване и поддържане на здравето и производителността на почвата. Кооперацията има 54 акционери и 640 хектара земеделска земя.

Преди да се пристъпи към регенеративни практики, след дълги години на интензивно земеделие и химическо третиране, устойчивото управление е било трудно. Роберт Дохал, председател на борда на директорите, казва: „След десетки години конвенционално земеделие почвата не беше в добро състояние и стопанството работеше на загуба. Като начин да възстановим икономиката на Krakovany - Stráže, решихме да експериментираме с регенеративно земеделие."

Възприемането на практиките става постепенно. Започват с намаляване на обработката на почвата и използването на машини на полетата. Няколко години по-късно въвеждат покривни култури, а от 2016 г. преминават към безорна обработка на почвата, като директно сеят в остатъците от предходната култура или от покривната. Кооперацията спира да използва фунгициди, инсектициди и изкуствени торове. Днес те прилагат органични торове и компост само на повърхността на почвата. Засаждат и цветни ивици.

Робърт обяснява: „При регенеративното земеделие искаме да имитираме начина, по който работи природата, като позволим на всички биологични процеси да се случват естествено в почвата, да върнем живота в нея и благодарение на това да направим стопанството си иновативно."

Земеделският кооператив отглежда голямо разнообразие от култури: това е от ключово значение за много от практиките, като се насърчава разнообразието и се предотвратяват вредителите и болестите. Миналата година основните култури са били грах, твърда пшеница и царевица, а на останалите 40 % от земята се отглеждаха 11 други култури, включително фий, мак, рапица, елда, ръж, ечемик и фацелия. Сега Krakovany - Stráže провежда полски опити с рапица и експериментира с практики без използване на инсектициди и фунгициди. Видовете и комбинациите от покривни култури също се проучват и подобряват постоянно.

Регенеративните практики са помогнали на Krakovany - Stráže да спести производствени разходи и да премахне ерозията на почвата. Екологичният елемент също е важен.

„Ние управляваме почвата внимателно, в хармония с природата, с природните ресурси, с уважение към Майката Земя. При регенеративното земеделие почвата не се нарушава с нищо, а е покрита с растения или растителни остатъци през цялата година", допълва Роберт Дохал.

Прилагането на практики на регенеративно земеделие има много ползи за кооператива. Съдържанието на органичен въглерод в почвите се е увеличило, в някои полета от 1,7 % през 2013 г. до 2,6 % през 2021 г. Количеството на погълнатия CO2 също се е увеличило, а през последните 12 години не е имало ерозия на почвата. Проучване през 2021 г. показа, че капацитетът за задържане на вода е със 100 литра на m² годишно по-висок в техните почви, отколкото в околните земеделски земи. Разходите за суровини значително са намалели, а добивите са се запазили на нивото на средните за района. Това е оказало фундаментално въздействие върху икономическата стабилност и през последните 5 години кооперативът постоянно е реализирал печалба. Биологичното разнообразие също се е увеличило, като е подпомогнало пчеларите чрез осигуряване на паша за пчелите през целия сезон. За да подобри още повече състоянието на почвата, кооперативът се стреми постепенно да намали използването на хербициди.

Krakovany - Stráže редовно споделя своя опит, като възхвалява здравето на почвата и насърчава образованието за регенеративно земеделие. Те приемат посещения на ученици и организират информационни дни.

„Земеделието не е и не трябва да бъде бизнес, основан на разхищението на ресурси. Те не са неизчерпаеми. Нека да променим това. Нека започнем да се занимаваме със земеделие и да преподаваме с чиста съвест", заключава Роберт Дохал.

Регенеративното земеделие е подход към земеделието и управлението на земята, който се фокусира върху възстановяването и подобряването на здравето на екосистемите, като същевременно насърчава устойчивото производство на храни. Когато понастоящем повече от 60 % от почвите в ЕС се считат за нездравословни поради настоящите практики на управление, замърсяването, урбанизацията и последиците от изменението на климата, регенеративното земеделие може да се използва като начин за поддържане на добивите в дългосрочен план, без отрицателно въздействие върху почвата и с минимална зависимост от агрохимикали.

Източник: EU CAP Network

Почвата никога не е оголена
Почвата никога не е оголена
Кооперативът засажда цветни ивици в опит да имитира начина, по който работи природата
Кооперативът засажда цветни ивици в опит да имитира начина, по който работи природата