Тези са причините за рязък спад на цените на испанския

Площите с лук в Испания са се увеличили с почти 20%, а добивите също са нараснали значително в сравнение с миналия сезон, но липсата на активно търсене от страна на експортните дестинации поради високото производство в останалата част на Европа доведе до рязък спад на цените на испанския лук.

„Пазарът вече беше пренаситен през юли. Смятахме, че балансът може да се възстанови от средата на август, но истината е, че цените все още са твърде ниски", казва Луис Фернандо Рубио, директор на Procecam, Асоциацията на производителите на лук в Кастилия и Ла Манча.

„Не само, че имаме около 30% повече продукция в сравнение с предходния сезон, но и площите в повечето европейски страни се увеличават и макар да нямат големи добиви, те поне ще получат обеми, подобни на тези от миналия сезон, с изключение на Франция, където производството спадна поради сериозни фитосанитарни проблеми", казва Рубио.

Според представителя на Procecam много от производителите, които са започнали да отглеждат лук тази година, са го направили свободно, без договори за доставка с търговци или вносители и без капацитет за опаковане, за да могат да приберат продукцията в подходящия момент, което е довело до ранно и непланирано прибиране на реколтата.

„По-голямата част от купувачите не бързат да се снабдяват с испански лук, тъй като има достатъчно голямо европейско производство и освен това на свободния пазар има голямо предлагане, поради което цените са спаднали значително. Ситуацията е трудна, но за щастие разполагаме с голям процент висококалибрени количества, които се надяваме да продължим да продаваме добре, тъй като сме единствените в Европа, които могат да ги предложат", казва директорът на Procecam.