Местните сортове вино заслужават уважение и трябва да им се даде шанс. Това заяви пред БНР Ивайло Катерски, Асоциация на винените професионалисти.

Международният ден на мавруда е ежегодно събитие, което допринася за популяризирането на българското вино и винения туризъм сред местните и чуждите потребители. Празникът тази година продължава цял месец. Градски винени фестивали се провеждат през октомври във Велико Търново, Варна, София и Пловдив.

"Става въпрос не само за мавруд, но за всички прекрасни местни сортове, които са част от културата на България", обясни Катерски.

Световна тенденция е местните сортове да стават все по-атрактивни, посочи още той.

"Българското вино обаче все още е непознато по света. Основно предизвикателство пред българските вина е липсата на цялостна стратегия, на бранд, на марка, а също и на райониране, каквото има в цял свят. В министерството на земеделието има активност. Браншът трябва да се информира, да се обедини и да разбере ползите", коментира Катерски.

Липсата на табели по пътищата ни към винарните също се оказва пречка пред популяризирането на винения туризъм, посочи той.

"Това обаче зависи от много институции – министерство на земеделието, министерство на регионалното развитие, АПИ, министерство на културата и министерство на туризма. Трябваше да се промени нормативната уредба и виното да бъде включено в нематериалното културно наследство на България. Това вече е факт. Сега е необходимо създаването на работна група в министерството на земеделието, за да се изготви визия на тези табели и уточняване с АПИ на местата, където да бъдат поставени".

По нашите земи се прави вино от 3-4 хиляди години, но модерната ни история в производство му започва едва преди 20-25 години – с навлизане на средства от европейските фондове, с ентусиазма на инвеститори, лозари и винари, разказа Ивайло Катерски.

Той коментира и производството на домашно вино.

"Всеки има право и е чудесно, когато се продължава тази традиция, но не е хубаво по капаците на автомобили по пътищата да се продава вино в туби, което струва 3-4 лева за литър. Това няма как да бъде вино, да не говорим, че се продава незаконно".

Катерски отправи покана към любителите на божествената напитка да посетят през уикенда Пловдив, където ще се проведе фестивал на българските изби.