Дървата за огрев са ценен ресурс, независимо дали постоянно се живее в селската къща или я използвате рядко през студените месеци. Дори и да не отоплявате постоянно дома си с дърва през зимата, дървата определено ще ви бъдат полезни за печката, камината, барбекюто...

Предвидливите стопани винаги имат запас от дърва за огрев в двора си. Но намирането на качествени, закупуването и доставянето им, след това и подготовката да бъдат поставени в камината все още е половината от битката. В края на краищата всички тези трупи трябва да се съхраняват някъде и то така, че да са винаги под ръка, лесно да се вадят от купчината и да не се развалят по време на съхранение.

Разбира се,

не може просто да ги хвърлите

върху влажна почва или тревата, 

близо до оградата и да забравите за тях, преди да настъпи студеното време - дървата ще се овлажнят, могат да изгният или ще се покрият с мъх и ще станат неподходящи за употреба. Как да организирате правилно мястото за съхранение на дърва за огрев? Предлагаме няколко доказани варианта.

Подредете купчината дърва 

Ако нямате други възможности, освен да съхранявате дървата на открито, поне сведете до минимум контакта им със земята и ги защитете от дъждовете – направете импровизирана скара, върху която да ги наредите и ги покрийте.

Обикновено такава купчина дърва се поставя на добре проветриво място, покрай плътен жив плет, стена на къща или ограда - по този начин вече осигурявате защита от сняг и дъжд от едната страна. Дървата за огрев просто се подреждат на редове един върху друг (но не от край до край, а с пролуки за вентилация).

За да се предотврати просмукването на влагата от земята, под купчината дърва осигурете бетонна или дървена основа (подова настилка, тераса и др.), а за да се предотврати намокрянето от валежите, покрийте с водоустойчив материал (брезент, плътен полиетилен и др.). В екстремни случаи такъв брезент може да се постави и под дървата за огрев. Не забравяйте да закрепите покриващия материал, така че да не го издуха вятърът.

Този тип подреждане на дървата за огрев в един ред ви позволява ефективно да запълните пространството, но

прекалено голямата купчина ще бъде

нестабилна - не се препоръчва да я изграждате

по-широка от 10 м без допълнително укрепване

Разбира се, не трябва да поставяте купчината дърва в дерета или близо до воден басейн (езеро). Най-добре е това да се направи на леко възвишение, така че влагата от валежите да не се натрупва в основата му. При правилен избор на място и добро подреждане, дървата за огрев ще останат годни за употреба дори след 2-3 години съхранение на чист въздух.

Между другото, дървените купчини предлагат поле и за творчество - някои собственици, сложно подреждайки трупите, дори успяват да изградят арт инсталации на двора си. Най-стабилната конструкция, която няма да пострада дори от силни пориви на вятъра, е така наречената кула, където трупите са подредени в кръг. 

Осигурете си сандък на верандата 

Сандъкът за съхранение на дърва за огрев е друга възможна опция за открито, където трупите ще са подредени плътно и откъдето могат лесно да бъдат извадени.

Сандъкът може да бъде с абсолютно всякакъв размер, в зависимост от мястото, което сте му определили. А за поставянето му важат същите правила, описани по-горе - поставете го на високо, не го опирайте плътно до стената, за да осигурите достъп на въздух до задни редове дърва за огрев, повдигнете го от влажната земя и и предпазете отгоре трупите с водоустойчив покривен материал (ако сандъкът е без капак).

Ако се наложи да се преместят такива кутии с дърва за огрев, те също са лесни за транспортиране около обекта, например с помощта на малък мотокар.

Направете навес 

По-надежден вариант за съхранение на дървата би бил навес - когато купчината с дърва не е просто подредена до стената на къщата, а има и две стени отстрани и неподвижен покрив отгоре. Така дървата е по-малко вероятно да се „разсипят", а трупите е по-вероятно да останат сухи.

Стените не е задължително да са плътни - те могат да бъдат направени от няколко вертикално поставени дъски, които не са заковани една до друга - за да може вятърът преминавайки през тях, да изсушава допълнително суровината. Покривът може да е направен от всякакви водоустойчиви материали, но трябва да е наклонен, така че водата след дъжд да се стича свободно, без да пада върху трупите. Основата трябва да е бетон, дървена настилка или водоустойчив материал.

По протежение на отворена стена навесът може да бъде оборудван с допълнителна „завеса", изработена от същия брезент, закрепена под покрива - при лошо време материалът се развива, за да предпази дървата от дъжда, а при слънчеви и ветровити дни се прибира под покрива.

Между другото, дори празното пространство под стълбището или под веранда и тераса може да се превърне в такъв навес.

Купете декоративни дърва за огрев 

Краищата на дървените трупи обикновено имат красив рисунък. Ето защо, някои изобретателни собственици на имоти дори успяват да включат такива „стени" от дърва за огрев в дизайнерския пейзаж, например, като преградят част от парцела с тях. Разбира се, в този случай трябва да се подхожда по-внимателно.

Такава „стена" може да не е твърда, а съставена от малки метални, бетонни, каменни или тухлени „отделения" с всякаква форма и размер, избрани по цвят и дизайн, за да украсят зоната. Между другото, можете да съхранявате не само дърва в тези отделения, като експериментирате с тяхното оформление, но и да поставите други предмети, например дребни градински инструменти или саксии.

Изградете барака за дървата 

Разбира се, идеалният вариант за съхранение е в помещение, което е напълно защитено от атмосферните влияния. Но тук има важен момент - само идеално изсушени дърва за огрев могат да се съхраняват по този начин. В противен случай влажните или просто прясно изрязани трупи ще плесенясват без постоянна вентилация.

Като такова помещение е подходящ всеки стационарен навес или индустриален контейнер. Последните се предлагат в различни размери и конфигурации и обикновено се изработват като „рамка с врати" от цинк, поцинкована стомана, поликарбонат, пластмаса и др., но има и „дизайнерски" варианти.

Ако под площадката за монтаж няма дървен, газобетонен или тухлен постамент, не забравяйте да осигурите надеждна изолация от „голата" земя, преди да поставите контейнера.

През зимата, преди да използвате дървата за огрев в камина или печка, най-добре е да внесете малко от тях предварително в къщата, за да могат да престоят на стайна температура за ден-два. През това време те ще имат време да изсъхнат още малко и ще бъдат много по-лесни за запалване.

За да съхранявате такова малко количество дърва в къщата „под ръка", близо до печката или камината, има различни преносими компактни сандъци, стелажи и стойки - можете да изберете най-простата или най-оригиналната опция, която може да „пасне" в интериора на стаята.