През сезон 2023/24 г. Украйна успешно възстановява вноса на портокали, като това се случва за трети пореден път в условията на пълномащабна агресия от страна на Русия, съобщава EastFruit. От ноември 2023 г. до юни 2024 г. украинските вносители са внесли 65 000 тона портокали, с което са надхвърлили общия обем за целия предишен сезон.

Кумулативният обем може да достигне нивата от сезон 2021/22 г. през следващите четири месеца.

Въпреки че потреблението в Украйна все още е далеч от предвоенните нива - например през януари 2022 г. вносът на портокали е два пъти по-голям в сравнение със същия месец на 2023/24 г. - страната изглежда е преодоляла първоначалната криза от пълномащабната война, като пазарът на вноса показва признаци на растеж. Това нарастване на потреблението на портокали е подхранвано от възстановяването на световното производство и сравнително високите цени на ябълките през изминалия сезон.

За отбелязване е, че основният бенефициент на увеличеното търсене на портокали в Украйна е Турция, която вече е удвоила износа си за страната в сравнение с целия предишен сезон.

Египет, който е водещ в доставките на портокали за Украйна поне от сезон 2018/19 г., вероятно ще остане на второ място, тъй като украинският пазар се опира повече на вноса от Южна Африка от юли до октомври.

Въпреки силната конкуренция от страна на Турция и по-удобната логистика за турските доставчици, потенциалът на Египет на украинския пазар на портокали остава значителен.

Предишният египетски износ за Украйна е бил почти два пъти по-висок. За Египет Украйна остава вторият по големина пазар на портокали в Източна Европа след Полша.