Дванадесетият Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще се проведе на 28 и 29 ноември 2024 г. в к.к Албена."Следващата селскостопанска революция" ще представи иновативен формат, който ще промени начина, по който земеделският сектор подхожда към предизвикателствата и възможностите на бъдещето, съобщиха от асоциацията.

Семинарът се организира със съдействието на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ, водеща платформа за иновации и устойчиво земеделие. Това партньорство ще позволи въвеждането на нови технологии и дискусии, които ще очертаят пътя за следващата агрореволюция.

Програмата включва редица ключови теми, водещи експерти и влиятелни фигури от сектор "Земеделие":

  • Държавата и фермерите: Заедно към просперитета на сектор Земеделие – панелна дискусия с участието на представители на Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите, които ще обсъдят как държавните политики могат да подпомогнат устойчивото развитие на сектора. Ще бъде разгърната и темата за новата ОСП.
  • Суша vs. поливно земеделие: Ключът към еволюцията – дискусия за бъдещето на поливните системи в контекста на глобалното затопляне, с участието на Басейнова дирекция, Дирекция хидромелиорации, Напоителни системи и земеделски производители с опит в напояването.
  • Климатичните предизвикателства: Как природата диктува новите правила в земеделието – лекция и дискусия с водещи учени от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Селскостопанска академия (ССА) и земеделски производители, които ще обсъдят как климатичните промени влияят върху съвременното земеделие.
  • Пазарите под микроскоп – пазарните анализи и търговските отношения ще бъдат подложени на анализ и дискутиране.

Форумът ще включва и редица B2B срещи, които ще предложат на участниците възможност да изградят ценни контакти и да обсъдят бизнес възможности.

12-ият Национален агросеминар на НАЗ обещава да бъде не само професионална среща на високо ниво, но и платформа за споделяне на иновации, обмяна на опит и съвместна работа за бъдещето на земеделието в България, твърдят от асоциацията.