Те са родовити и с високо качество на плодовете, а и с добра толерантност на основните болести по черупковата култура

Ваня ВЕЛИНСКА

Орехът се превърна в една от интересните и доходни култури в родното земеделие през последните години. Създаването на орехово насаждение никак не е лесно начинание, но в перспектива се определя като успешен земеделски бизнес.

Изборът на сортове при създаване на нова градина е от решаващо значение за развитието на дърветата като цяло. Съвременните реалности изискват да се отглеждат сортове, които имат различна толерантност на вредители и стресови условия, но също така, разбира се, да са родовити и с високо качество на плодовете.

През годините родната селекция е създала много сортове, които са добре приспособени към нашите условия и имат добри качествени характеристики.

Кои са най-известните ни и утвърдени в практиката сортове орехи:

  • Перущински

Сортът е утвърден през 1965 г.

Дървото има силен растеж, като образува голяма и рядка корона. Цъфтежът е късен.

Сортът е скороплоден, с много добра и редовна родовитост. Той се използва за стандарт, като се сравнява с родни и чужди сортове орехи.

Плодовете узряват в края на август и началото на септември. Те са средноедри, с продълговато-цилиндрична и леко закръглена форма. Черупката е мека, лесно се чупи. Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.

Сортът е устойчив на бактериоза и слабо чувствителен на антракноза.

  • Извор 10

Сортът е утвърден през 1979 г.

Дървото образува сравнително рядка корона и е с характерна обрастваща дървесина. Има добра родовитост още на 4-5-годишна възраст.

Сортът е със средно късен цъфтеж и е много добър опрашител.

Плодовете узряват едновременно към средата на септември. Те са средно едри до дребни. Формата им е продълговата. Черупката е тънка, лесно чуплива.

Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.

Сортът устойчив на бактериоза и силно чувствителен на антракноза.

  • Кукленски

Сортът е утвърден през 1978 г.

Дървото е с умерен растеж, образува много обрастваща дървесина.

Сортът е с добра устойчивост на ниски зимни температури.

Плодовете узряват през втората половина на септември. Те са средно едри до дребни. Формата им е продълговато-цилиндрична. Черупката е мека, лесно се чупи. Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.

  • Шейново  Извор 10
    Извор 10

Сортът е утвърден през 1965 г.

Дървото е със силен растеж. Образува голяма корона, като клоните са увиснали, което е много характерен признак за сорта.

Отличава се с добра и редовна родовитост.

Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, до средно едри. Черупката е мека, лесно се чупи. Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.

Сортът е устойчив на бактериоза и слабо чувствителен на антракноза.

  • Силистренски

Сортът е утвърден през 1967 г.

Дървото е с умерен растеж, като образува сравнително малка и рядка корона. Сортът е скороплоден, с отлична родовитост.

Плодовете узряват почти едновременно в средата на септември. Те са средно едри. Формата им е продълговато-цилиндрична. Ядката е плътна, сламеножълтеникава на цвят. Качеството на ядката е отлично.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

  • Пловдивски

Сортът е утвърден през 1968 г.

Дървото има силен растеж, образува куполовидна и рядка корона.

Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, с цилиндрична форма. Черупката е дебела и здрава, трудно чуплива. Ядката е плътна и с отлично качество.

Сортът устойчив на бактериоза и антракноза.

  • Сливенски

Сортът е утвърден през 1965 г.

Дървото е със силен растеж, образува голяма и рядка корона. Сортът е с много добра родовитост.

Плодовете узряват в края на септември. Те са едри, формата им е продълговато-цилиндрична. Черупката е мека, чупи се лесно. Ядката е плътна.

Сортът практически е устойчив на болести по ореха.

  • Дряновски

Сортът е утвърден през 1965 г.

Дървото е със силен растеж, като образува сравнително рядка корона.

Плодовете узряват през втората половина на септември. Те са много едри, имат продълговато-заоблена форма. Черупката е средно дебела, но лесно чуплива. Ядката е плътна и с високо качество.

Сортът е устойчив на антракноза, но е слабо чувствителен на бактериоза и слънчев пригор.

  • Джиновски

Сортът е утвърден през 1965 г.

Дървото е със силен растеж, като образува голяма и средно сгъстена корона. Сортът е скороплоден и с много добра родовитост.

Плодовете узряват към края на септември. Те са едри, до средно едри. Имат продълговато-яйцевидна форма. Черупката е средно дебела, но лесно чуплива. Ядката е плътна, сламеножълта и с високо качество.

Сортът е устойчив на бактериоза и слабо чувствителен на антракноза.

  • Райков орех

Сортът е утвърден през 1983 г.

Дървото има умерен растеж, образува овална корона. Сортът е устойчив на зимни студове, както и на късни пролетни мразове.

Скороплоден е, с добра и редовна родовитост.

Плодовете узряват през втората половина на септември. Ядката е плътна.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

  • Прославски

Сортът е утвърден през 1965 г.

Дървото има умерен растеж, образува сравнително по-малка овална корона. Сортът е скороплоден, с много добра и редовна родовитост.

Има сравнително късен цъфтеж. Устойчив е на ниски зимни температури.

Плодовете узряват едновременно в средата на септември. Те са средно едри, с продълговато-цилиндрична форма. Черупката е средно дебела, но лесно чуплива. Ядката е плътна, има сламеножълт цвят.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

  • Пробуда

Сортът е утвърден през 1967 г.

Дървото е с умерен растеж, образува кълбовидна корона. Сортът плододава редовно и много. Плодовете узряват през втората половина на септември. Те са средно едри, имат продълговата форма. Ядката е плътна и със сламеножълт цвят.

  • Конкурент

Сортът е утвърден през 1968 г.

Дървото е с умерен растеж, образува кълбовидна и широка корона. Плододава добре и редовно. Плодовете узряват през втората половина на септември. Те са едри, формата им е продълговата. Черупката е тънка, лесно чуплива. Ядката е плътна.

  • Кърджали

Сортът е утвърден през 1973 г.

Дървото има силен растеж, образува овална и средно сгъстена корона. Сортът е с ежегодна добра родовитост. Плодовете са средно едри, формата им е продълговато-цилиндрична. Черупката е тънка, лесно чуплива. Ядката е плътна.

Бел. ред.: Повечето от снимките са илюстративни, не отговарят на описаните сортове.

Шейново
Шейново
Предпочитат се сортове, които са толерантни на болести
Предпочитат се сортове, които са толерантни на болести
Търсят се орехи с черупка, която се чупи лесно, а ядката е едра
Търсят се орехи с черупка, която се чупи лесно, а ядката е едра