За всяка операция в градината трябва да имате удобен инструмент. Как да се грижим за инструментите си и как да ги подготвим за зимата, какво можем да поправим сами, ако се счупи и за какво да попитаме специалист?

Добрите градински инструменти ще ви служат дълги години, ако за тях се грижите правилно и ги ремонтирате навреме. Често „летните жители" просто оставят лопатите, ножиците за подрязване и греблата в ъгъла на бараката, след като са ги използвали цяло лято, без да проверяват състоянието им. През сезона, при ежедневна работа на обекта, подобно отношение все още може да бъде разбрано, въпреки че скъсява живота на вашите помощници. Най-доброто нещо, което трябва да запомните, е просто правило: почиствайте инструментите си след всяка употреба. Мократа глина се почиства много по-лесно от изсъхналата.

Независимо как сте се грижили за инструментите си през лятото, сега трябва да ги подготвите за зимуване.

Почистване на градински инструменти

Съберете всички инструменти и отстранете мръсотията и полепналата трева с дървени или пластмасови стъргалки. При топло време лопатите, мотиките и греблата могат да се мият заедно с дръжките им. За начало ги потопете изцяло във вода или ги намокрете добре, след което ги почистете с гъба или парцал и ги подсушете на слънце. При влажно и хладно време ги приберете в топла стая, за да изсъхнат. Ако инструментите не са много замърсени, просто избършете работните повърхности с влажна кърпа.

Най-важното при тези операции е пълното изсушаване. Влагата, останала на труднодостъпни места, в студеното време може да се превърне в лед и да повреди инструмента.

Нанесете лубриканти (машинно масло, грес, всякакво растително масло) върху металните части. Може да закупите масло под формата на спрей, което оставя ръцете ви чисти и ви позволява да достигнете до труднодостъпните фуги на инструмента.

Избършете дървените дръжки с растително масло. Можете да ги покриете с лак или маслена боя. Ярката боя ще улесни намирането на инструменти, изгубени сред зеленината в градината.

Опитните градинари препоръчват следния метод за почистване на лопати: изсипете фин пясък в кофа, напълнете я с минерално масло (можете да използвате старо растително масло, неподходящо за храна) и потопете металната част на инструментите в кофата няколко пъти. Пясъкът ще помогне за почистването на мръсотията, а маслото ще създаде защитен филм. Понякога се препоръчва да оставите инструмента за съхранение в такъв контейнер.

Премахване на ръжда 

Ръждивите лопати стават само за музейни колекции. Неудобно е да се работи с такива инструменти, те не се справят със задачата си. Когато забележите първите червеникави петна по метала, незабавно се опитайте да се отървете от тях. Използвайте специални химикали за премахване на ръжда или разчитайте на народния опит. Можете да почистите ръждата във воден разтвор на оцет (1:1) или лимонена киселина (30 г на 1 литър вода), като накиснете инструментите за един ден. Някои виладжии споделят за чудотворната сила на Coca-Cola; ръждата лесно се разтваря в тази напитка. След накисване във всеки наличен разтвор, отстранете отлаганията с домакинска тел или четка. Брусът ще ви помогне да придадете блясък на лопатите и брадвите.

Заточване 

Качеството и лекотата на градинарството зависи до голяма степен от остротата на градинските инструменти. Това е важно както за ножовете за присаждане и ножиците за подрязване, така и за обикновените лопати. Много по-бързо е да прекопаете лехите с остра, удобна лопата; заточената ножица не смачква дървото, а качеството и степента на оцеляване на присадката изцяло зависят от остротата на ножа. Ако сте премахнали ръждата, не забравяйте да заточите инструмента, защото... киселината може да затъпи ръба на острието.

Можете да възстановите остротата на градинския инструмент с помощта на камък за заточване; препоръчително е да имате два - едрозърнест за груба обработка и фин за шлайфане.

За заточване, както и за окончателно довършване, премахване на драскотини и неравности, ще ви е необходима машина за заточване. Фините инструменти - за присаждане, градинските ножове се заточват от едната или от двете страни, в зависимост от дизайна, след което се шлайфат фино.

Удобно и бързо се работи с електрически точила, те могат да наточат и брадва. Обикновената плоска пила е подходяща за поддържане на лопата, коса или мотика. За заточване на зъбите на триона е необходима триъгълна пила.

Закрепете инструментите в менгеме преди заточване. Спазвайте предпазните мерки, предпазвайте очите си с очила и носете плътни ръкавици.

Ремонт на градински инструменти 

Внимателно проверете всички инструменти, преценете дали се нуждаят от заточване или дребни ремонти. Малки повреди на метални части - острието на лопата или мотика - могат да бъдат поправени, стига да имате умения и подходящи инструменти. Например, затегнете луфта между инструмента и дръжката и по възможност я заварете. Затегнете всички крепежни елементи на ножиците. Някои майстори заменят пружината на ножиците за подрязване с дебела еластична гума.

Счупените дървени дръжки на гребла и лопати могат да бъдат поправени, например, скъсени и здраво закрепени. Просто опитайте, за да видите дали скъсената дръжка ще ви е удобна и с лекота да използвате такава лопата.

Ако инструментът не може да бъде ремонтиран, по-добре е да го смените.

Подготовка за зимата 

Огледайте градинското оборудване - култиватор, мотофреза, косачка или тример, бензинов или електрически трион. Когато започвате проверката, не забравяйте да спазвате предпазните мерки: не включвайте двигателя, изключете механизма от захранването.

Почистете корпуса от мръсотията, полепналите пръст и трева. Обърнете внимание на състоянието на работните части (режещи повърхности, дюзи, верига и др.), не забравяйте да ги почистите от ръжда и дървени стърготини, смажете металните части със специална смазка. Проверете нивото на маслото и източете горивото от резервоара. Извадете батериите от инструментите, които се захранват с тях. При електрически инструменти проверете състоянието на контактите и изолацията.

Можете сами да проверите състоянието на двигателя, но ако нямате достатъчно опит, по-добре е да поверите това на специалист. Това важи и за ремонтите. Не е препоръчително да ги правите сами.

Съхранение на градински инструменти 

Градинските инструменти обикновено се съхраняват в бараката, но не винаги можете да ги подредите добре. Най-добре е за големите инструменти – лопати, гребла и пр. да отделите пространство и да организирате подредбата им. Монтирайте на стената специални крепежи за всеки инструмент, например от PVC тръба с подходящ диаметър, нарязана на необходимия брой секции. Във всеки сегмент може да се постави дръжката на инструмента.

Изработете стойки и държачи с различни размери от дърво или готови палети. Забийте дървени блокове и дъски на известно разстояние от стената, така че всеки от инструментите ви да си има точното място.

Ако дръжките имат отвори ще можете лесно да ги окачите, просто закрепете необходимия брой куки или големи пирони в стената.

Малките инструменти подредете в кофа, контейнер или ги закачете на стената, за да можете лесно да вземете лопатката, от която се нуждаете.

Съхранявайте градинските ножици и ножиците за подрязване на храсти отворени с раздалечени остриета.

Покрийте острите инструменти или ги поставете в картонени кутии. Най-простият калъф за трион се прави от ръкав на старо палто или яке, върху острите зъби можете да поставите маркуч, разрязан по дължина.

Уверете се, че пластмасовите инструменти могат да издържат на температурни промени. Ако е необходимо, преместете ги в стая, където няма да замръзват.

Градинското оборудване може да се съхранява под сух навес или в гараж. Въпреки това, ако се притеснявате за съдбата му и вилата ви е без защита, по-добре е да приберете инструментите в града (при условие, че има място за съхранение).

Втори живот на градинския инструмент 

Умелите майстори могат да превърнат старата лопата в нов градински инструмент за борба с плевелите и растежа. Ще ви трябва менгеме и стеги. Изрежете 5-6 см по ръбовете на лопатата, за да направите тясно острие/копачка с ширина около 12 см. Измерете една от дългите страни, маркирайте средата и начертайте линия до противоположния долен ъгъл. Изрежете метала по тази линия, трябва да получите правоъгълен трапец. Заточете долния край на инструмента и му поставете нова дръжка. Тази подобрена лопата лесно прониква дори в плътна почва.

Друг вариант за домашния майстор е да изреже зъбци в острието на старата лопата, за да създаде инструмент за копаене на пръст, нещо като вариант на градинска вила, но с по-широки зъби.

Един стар градински инструмент може да предизвика вашето вдъхновение и дори да се превърне в елемент на дизайна. Най-простото нещо е да използвате старото гребло като закачалка за други градински инструменти. Можете също така да закачите билки върху тях да изсъхнат и да ги преместите, ако е необходимо, на удобно място. Лопатата, обработена с помощта на техниката декупаж, ще служи като табела за градинска къща. Мотиките, монтирани на стената, могат да станат стойки за саксии. Ако дворът е декориран в селски стил, ръждясалите инструменти, които са ви служили дълги години вярно, ще придадат желания чар на мястото.