Внасяйте комбинирани продукти, които съдържат разнообразни съставки, редувайте почвено с листно торене

За да получавате добра реколта, трябва да се грижите добре за растенията, включително за правилното им хранене. Но дори и при редовно торене може да се стигне до дефицит на някои макро- и микроелементи. Причината е в това, че много от тях си влияят взаимно.

Минералите, които са в основата на храненето на растенията, постоянно взаимодействат помежду си. В оптимални обеми много химични съединения могат да се абсорбират едновременно от кореновата система на растенията, ако се създадат необходимите условия за това. Но ако в почвата има излишък от някакъв макро- или микроелемент, тогава това може да окаже влияние на усвояването на друго хранително вещество. Такъв антагонизъм се отразява негативно както на развитието на растенията, така и на добива.

Например фосфорът е отрицателно зареден, а голяма част от микроелементите в почвата - желязо, алуминий, калций, манган, магнезий, цинк, са положително заредени. Те фиксират фосфора, защото образуват с него неразтворими съединения – фосфати. В този случай, макар че в почвата има фосфор, той не може да се усвои от културите. Подобни примери може да се посочат още.

Почвен анализ

За определяне на дефицита или излишъка на определени хранителни вещества в почвата и за оценка на нейната микробиологичната активност е препоръчително периодично да се провежда лабораторен анализ. Това ще помогне за оптимизиране на торенето и минимизиране на конкуренцията между различните елементи.

Но ако не е възможно да се извърши анализ, тогава при прилагане на торове трябва да следвате пет основни правила:

1. Внесете някои торове отделно. Например, ако трябва да повишите pH на почвата и да осигурите на растенията калий, тогава не трябва да добавяте доломитово брашно и калиев сулфат едновременно. По-добре е да правите това по различно време на годината. Подхранвайте растенията с калиев тор през лятото, през втората половина на вегетационния период, и прилагайте варови торове през есента, след прибиране на реколтата.

2. Редувайте кореново и листно подхранване.

Предимството на листното подхранване е, че растенията могат незабавно да получат необходимите вещества дори при неблагоприятни условия: ниски или твърде високи температури на въздуха, липса на влага, повишена киселинност на почвата, дисбаланс на минерали в почвата и др.

Листата най-ефективно усвояват азот, калций, магнезий, микроелементи и аминокиселини.

3. Използвайте сложни (комбинация от няколко макроелемента, както и в смес с микроелементи) торове.

Има голям брой комплексни торове, които съдържат пълен набор от макро- и микроелементи в достъпна за растенията форма. Обикновено елементите са балансирани по такъв начин, че да сведат до минимум риска от дисбаланс.

Внимание!

Когато избирате тор, внимателно прочетете описанието на опаковката и изберете комплексен тор с най-богатия състав, подходящ за дадената култура.

4. Внасяйте органични торове. Това са компост, вермикомпост, хумус, които подобряват структурата на почвата и повишават микробиологичната активност, което води до по-равномерно освобождаване на хранителни вещества за дълъг период от време.

5. Използвайте бактериални продукти. За да се създаде благоприятна микрофлора в почвата за развитието на растенията, необходимо е ежегодно да се добавят към почвата биологични продукти на базата на Bacillus subtilis, Trichoderma, Pseudomonas и Lactobacilli. Използването на такива препарати може да намали нивото на остатъчни пестициди в почвата, да ускори разграждането на органичните вещества и да подобри храненето на растенията.

Мониторинг

През целия вегетационен период наблюдавайте растенията и коригирайте храненето, ако е необходимо. Освен това вземете предвид периода на последващо действие на торовете: в крайна сметка всички макро- и микроелементи се абсорбират от растенията с различна скорост. Например, азотът от торовете се усвоява много бързо, докато фосфорът, варовият и органичният тор се запазват дълго време.

Важно!

Опитайте се да поддържате нормална киселинност на почвата, избягвайте засоляването и не забравяйте, че е по-добре да подхранвате недостатъчно, отколкото да прехранвате.