Синдром стои в основата на рискованите пориви

Котките често предприемат опасните маневри на скачане през балкон или прозорец и техните собственици са наясно с това. Проблемът е, че по този начин (и в зависимост от височината на скока, съответно етажа на кооперацията) домашното четириного излага здравето и живота си на риск.

Причини

Сигурно забелязвайки как питомецът се навърта около парапети и дограми, наднича и гледа дълго време надолу, усещате че се готви за големия скок. Но дали ще го направи, кога и защо? Обяснението се крие в разгадаването на болестта Синдром на високите етажи при котките (High-Rise Syndrome или HRS), у нас също се нарича Синдром на падащите котки. Въпреки че е по-характерен за котките, кучетата също понякога стават жертва на тази болест и необезопасените тераси.

Котките имат изключителни инстинкти за оцеляване и не скачат просто така необмислено от високи места, които могат да бъдат опасни за тях. Повечето падат инцидентно от прозорците или балконите на по-високите етажи. Например заради способността да фокусират изцяло вниманието си върху нещо, което ги привлича. Случайно прелитаща или кацнала на перваза птичка или някакво друго преминаващо животно могат да бъдат достатъчни, за да разсеят мъркащото животно, да изгуби баланс и да падне.

Котките също се наслаждават на високите гледни точки, обичат да гледат света отвисоко. Понеже почти нямат страх от височини и предпочитат да се настаняват на високи места, стопаните им често предполагат, че могат да се пазят и сами. Но макар котките да могат да се придържат здраво за клони на дървета с помощта на техните нокти, други повърхности като например перваза на прозорец или парапет биха били доста по-трудни за прикрепяне. Ако живеете в апартамент с балкон, знайте, че осигуряването на достъп, особено на разгонена котка е опасно.

Последствия

Проучвания показват, че процентът на оцеляване на котки, паднали от 2-ри до 32-ри етаж е цели 90% предвид, че тази стойност включва и преминалите оказване на спешна помощ след инцидента животни. Учудващ факт е, че котки, които падат от по-нисък от 6-ия етаж получават повече травми от тези паднали от по-високо. Една от теориите е, че достигат максимална скорост за падане с продължителност от около 5 етажа и след този момент се отпускат, позволявайки по-равномерно разпределение на силата на удара. След като достигнат максимална скорост се смята, че котките стават по-малко сковани и заемат по-хоризонтална стойка. Така са по-подготвени за приземяване и могат да поемат силата на удара по-равномерно разпределно с цялото тяло, като по този начин намаляват степента на нараняванията, които получават.

Когато котките падат от високи места те не се приземяват с изпънати крака. Вместо това ги присвиват встрани, което може да предизвика сериозни черепно-мозъчни наранявания и тазови фрактури. Погрешно е схващането, че котките няма да се наранят ако паднат от едно- или двуетажни сгради. Те всъщност могат да бъдат в по-голям риск, когато падат от ниски височини, отколкото от средни или високи такива. Късите дистанции не им дават достатъчно време да нагласят тялото си в правилната стойка за приземяване.

Котките имат необикновени рефлекси, които им позволяват да се обръщат във въздуха, така че безопасно да се приземяват на краката си. Колкото и да е странно, те използват очарователните си малки ушички, за да се стабилизират и да се оправят, така че да не се наранят при падане. Те нямат ключица, а котешкият гръбнак е много по-здрав от човешкия, поради което често преобръщат тялото си във въздуха. Освен това имат уникална структура на тялото, която е мускулеста и подвижна. Рефлексните им реакции се развиват в началото на живота им. Въпреки това други фактори могат да повлияят на способността им да се приземяват на крака, като възраст, здравословно състояние, тегло и разстояние на падането.

Имайте впредвид, че паднала котка може да се движи по улиците и между блоковете. Трябва моментално да я потърсете и задължително да я заведете при опитен ветеринарен лекар, за да ѝ бъде оказана незабавна ветеринарно-медицинска помощ. Около 25-33% от падналите котки се нуждаят от спешна животоспасяваща помощ, според ветеринари.

Котка, която е паднала от балкон, може да оцелее, ако бъде отведена незабавно в кабинет за оказване на спешна помощ. Въпреки това, вероятно ще има някои наранявания, с които ще трябва да се бори. Котките, които падат от височина над 2-ри етаж, често получават значителни травми. Най-честата причина за смъртта се дължи на тежка гръдна травма. Това са травмите, по реда, в който най-често се срещат: гръдни (пневмоторакс, белодробна контузия и фрактури на ребрата); лицево-челюстни (фрактури на челюстта, счупени зъби, сцепено небце и черепна травма); на крайниците (фрактури на костите); гръбначно-мозъчни фрактури (счупен гръбначен стълб, фрактури на прешлени, разместени прешлени); и коремни (кървене, нараняване на черния дроб, далака или бъбреците, скъсване на пикочния мехур).

Превенция

Най-лесният начин за предотвратяване на HRS е любимецът да бъде на закрито, далеч от открити балкони и тераси, или да няма такива вкъщи. Друга алтернатива е щори или комарници, които хем да се пропускливи на въздух, хем да не позволяват преминаването на животни. Друга опция е вътрешно заграждение тип Catio, което наподобява веранда и обезопасява пространството, което мъркащият любимец желае да обитава.

На ръба на сграда
На ръба на сграда
На перваза
На перваза
Catio заграждене за котки, с проходимост през прозореца 

Снимка: Pinterest
Catio заграждене за котки, с проходимост през прозореца Снимка: Pinterest
Превенция
Превенция