B.A.R.F е нов метод за хранене на любимци - с непреработени продукти

Както знаете, хранейки се със свежа и сезонна храна увеличаваме шансовете си да сме здрави и да живеем по-дълго. От друга страна редовната употреба на преработена храна и такава с изкуствени добавки, оцветители и овкусители влияе негативно на здравословното ни състояние. Кучетата и котките не са по-различни в това отношение - любимците, които се хранят със свежа храна са по-здрави и живеят по-дълго, в сравнение с тези, които се хранят с преработена. За съжаление човечеството е позабравило коя е естествената и биологично подходяща за тях, или достъпът до такава е по-труден и затова често диетата им се състои от консервирана храна, което за четириногите е еквивалент на човешкото бързо хранене или т.нар. „фаст фууд".

Абревиатурата B.A.R.F идва от Biologically Appropriate Raw Food (биологично подходяща сурова храна) и e

начин на хранене със сурови продукти,

като има за цел да осигури на домашните животни максимално близък режим на хранене до този, който биха имали, ако живееха в естествената си среда. Той включва сурово месо и ядливи кости, вътрешни органи като дроб, плодове и зеленчуци, като в същото време елиминира обработени и зърнени храни. Диета по метода БАРФ е израз на грижа към питомците и тяхната природа, чрез отчитане на естествените хранителни нужди според спецификите им, които ги отличават от тези на други животински видове и хората. БАРФ осигурява свежи, натурални и непреработени хранителни продукти, каквито са в природата.

За разлика от хората, в слюнката на кучетата няма храносмилателни ензими. Целият храносмилателен процес протича в стомаха. Липсата на храносмилателни ензими в слюнката и невъзможността да движат челюстта си настрани е причина те да поглъщат храната без да имат възможност да я сдъвкват добре. Храносмилателната им система е създадена така, че да могат да откъсват парчета сурово месо и да ги поглъщат цели. Стомашните им сокове са толкова силни, че могат да изгорят ръцете ви. Също така, месоядните животни не разполагат с основните инструменти за правилното преработване и смилане на растителната материя, с каквито разполагат хората. Те не са еволюирали в насоката да храносмилат и усвояват храни като царевица, пшеница, ориз или картофи (a това са продукти, които повечето производители на храна за домашни любимци използват като основни съставки в своите формули).

Този метод на хранене дава на четириногите всички необходими вещества, за да са оптимално здрави и тонизирани. Предимствата от него включват:

  • поддържа теглото в оптимални стойности;
  • спомага за здравината на косъма и лъскава козина;
  • повишава денталната хигиена за бели зъби и свеж дъх;
  • поддържа жизнените нива и енергичността;
  • засилва на храносмилането;
  • намалява газовете и изпражненията.

За храносмилането на суровата храна тялото на кучето се нуждае от не повече от 3 до 3,5 часа. По време на храносмилането кучето остава весело и енергично и най-важното - в безопасност, защото шансовете за усукване на стомаха са сведени до минимум.

Процентът на усвояемост

на диетата БАРФ е над 90%,

като доказателство за това е количеството изпражнения – 5-10% от общото количество храна. Работата на бъбреците се облекчава от липсата на консерванти и други изкуствени вещества, съдържащи се в индустриалните храни и това личи по структурата на изпражненията, цвета и мириса на урината. Една от първите промени, които се наблюдават е и здравината, мекотата и лъскавостта на козината, която ще пада в по-малки от обичайните количества. Не се натрупва зъбна плака, както при храненето с гранулирана формула, дори напротив – зъбите естествено се пречистват чрез суровия режим. Рецептите БАРФ съдържат хондроитин и глюкозамин в количества и пропорции, които подобряват работата на ставите, облекчават болките, ако има такива, и намаляват риска от артрит и други болести на опорно-двигателната система. Напълно естественият, съобразен с биологичния вид на животното суров хранителен режим ускорява метаболизма. Този процес дава възможност да се избавят от ненужните мазнини при комбинирането на сурова храна и редовна физическа активност.

Милиони собственици по света предпочитат този нов начин на хранене, защото се убеждават в ползите и ефектите от метода. Здравето на любимците се подобрява, защото хранейки се със сурова храна, те получават всички

хранителни вещества, които

термичната обработка отнема

на до 70%. Храната БАРФ е без глутен, ароматизатори, добавки, химия, овкусители и консерванти. Тя е с ненарушена химическа структура, заради липсата на обработка и запазва аминокиселините, витамините и минералите, есенциални мастни киселини и други. Освен това кучетата я храносмилат много по-лесно от преработената.

Съставът е на 70% от пилешко, пуешко, патешко, конско, телешко, агнешко, заешко, риба и други – основен източник на протеин. Останалите 30% са разделени по равно между кости, органи, плодове и зеленчуци. Костите почистват зъбите и аналната жлеза и са основен източник на калций. Органите включват черен дроб, сърце, бъбрек, шкембе и т.н. В дивата природа почти една трета от хранителните вещества се осигуряват от кости. Те поддържат зъбите и венците здрави, а дъвкането е чудесно упражнение за животните, защото развива челюстта и горната част на тялото.

Суровите ядливи кости са безопасни

и същевременно много полезни за четирикраките любимци. За да избегнете рискът от бактерии в месото, то трябва да е от доверени производители/животновъдни ферми и да е било дълбоко замразено поне на - 20 градуса за около денонощие. Сервира се на стайна температура. Предлагат се и месни лакомства като сушено телешко виме, сушена кожа, кюфтенца, колбаси и други. Перфектният баланс се постига с редуването на различни рецепти, а сред тях попадат, например:

  • Фермерско меню – базова рецепта с пиле, зеленчуци и плодове.
  • Средиземноморско меню – пилешко месо, дробчета, сърчица, плодове, зеленчуци, зехтин, билки.
  • Американско меню - пуешко месо, дробчета, зеленчуци, плодове, зехтин, билки.
  • Австралийско меню – телешко месо, дроб, сърце, овесени ядки, плодове, зеленчуци, ленено семе, билки.
  • Шотландско меню – агнешко месо, дроб, шкембе, зеленчуци, плодове, семена от чия, билки.

Количеството храна БАРФ, с което ще храните зависи от 2 фактора – възраст и активност на кучето. Изчислява се като процент от идеалното тегло на кучето, който може да е между 2,5 и 7%.

Смляна сурова храна
Смляна сурова храна