Преди време ви разказахме за особеностите при отглеждане на бременна домашна котка, сега е ред да поговорим за трудностите, пред които се изправят стопаните при самото ѝ раждане и посрещане на малките котенца.

Процесът по подготовка за раждане често започва с фини промени в поведението. Повечето питомци ще спрат да ядат ден преди началото, често ще драскат избраното от тях място за гнездене и ще изглеждат леко развълнувани. Това, което може да направите от своя страна предварително е да снабдите избраното от майката място с картонена кутия и текстилни изделия, които не употребявате, като стари дрехи, кърпи, чаршафи или одеяла.

Ако наблюдавате телесната температура на бременното четириного може да се ориентирате по нея - установите ли

под 37 °C значи, че е готова

за раждане в рамките на деня

По време на този първи родилен етап започват и контракциите, но те обикновено не са видимо забележими. Той продължава до 36 часа след раждането и е все по-кратък за по-опитните котешки майки, които са раждали и преди. Във втория етап котката ще покаже активни признаци на напрежение – тогава котенцата преминават през таза. Обикновено отнема 5-30 минути, за да бъде родено едно котенце, като излиза в торбичка от фетални мембрани и обикновено с главата напред. Третият етап на раждане е по-пасивен, тъй като останалите фетални мембрани и плацента за конкретното новородено са преминали извън организма. Нормално е да изглеждат зеленикави към черни на цвят. Вторият и третият етап се редуват при излизането на всяко коте от майчиното тяло, но не е нечувано и две котета да се раждат непосредствено едно след друго. Нормално е майките да изяждат мембраните, в които новородените са обвити. Опитайте се преди това да проследите броя на плацентите, за да се уверите че всяко коте е напуснало матката на котката успешно.

Ако няма признаци на усложнения, опитайте се да не общувате с котката си и да не се намесвате. Мъркащите любимци имат способността да спират раждането между котенцата и тази пауза може да продължи 24-36 часа. Смята се, че те са по-склонни да го направят, ако не се чувстват сигурни в заобикалящата ги среда.

Повечето котки ще родят всичките си котенца в рамките на 6 до 12 часа, освен ако няма прекъсване на раждането. По-дълъг период от време между раждането на отделните котенца без контракции може да е нормален, обаче продължителните и интензивни контракции не са. Ако вашата котка има

видими контракции за повече

от 20 минути, без да роди коте,

или ако отнема повече от 10 минути, за да излезе коте, което се вижда в родовия канал, обадете се на ветеринарен лекар. Нормално е да се наблюдава червено-кафяво вагинално течение при майката до три седмици след раждането. Не е нормално, ако е зелено и с неприятен аромат.

Преди котката ви да роди говорете с вашия ветеринар, за да попитате дали има специфични изисквания от ваша страна за подкрепа или лечение по време на етапите от бременността и раждането. Най-добрият подход е да я наблюдавате дискретно от разстояние, като внимавате да не я безпокоите или тревожите. Бременната котка може да е в състояние да роди котилото, без да се нуждае от помощ от вас, но е важно да разберете нуждите ѝ, както и тези на новородените, в случай че е необходимо да се отзовете по някакъв начин. Ако котката преживява процеса по-трудно има някои неща, които може да направите. Например, ако котето е частично навън, но майката е уморена и не може да го извади напълно, може внимателно да се опитате да го издърпате като го дръпнете надолу, с чисти ръце или ръкавици. Подгответе си предварително също така чисти кърпи, бутилка с топла вода, шише за хранене или спринцовка и някакъв специализиран заместител на котешко мляко – не краве или козе мляко. Ако майката не почисти котето, можете да изчистите мембраните от главата му с мека кухненска ролка. Избършете носа и отворете устата, за да я изчистите. Разтрийте котето с малки кръгови движения, за да диша свободно. Ако майката не прегризе връвта, можете да я завържете два пъти с чист конец за шиене на около 3 см от тялото на котето и внимателно да я разкъсате между двете връзки. Хигиената, т.е.

чистотата на ръцете ви е

от съществено значение

Осигурете топлина, ако майката избягва котенцата – бутилка с топла вода, увита в кърпа би свършила работа. Ако изобщо се е наложило да се включвате с помощ, най-добре потърсете ветеринарен съвет, тъй като котенцата може да са застрашени от инфекция или да бъдат неправилно отглеждани – наранени, отхвърлени, неправилно кърмени или държани в неподходящи условия от майката. Своевременно се свържете с ветеринарния лекар, ако възникнат проблеми.

След като всички котенца се родят, уверете се, че са сухи и че носовете и устата им са чисти. Ако можете да го направите, без да безпокоите новото семейство, почистете замърсеното бельо в кутията за гнездене, за да сте сигурни, че котенцата ще останат сухи и топли. В идеалния случай температурата на кутията за гнездене трябва да остане между 29-35°C през първата седмица. Обикновено здравите котенца се нуждаят от минимална помощ, за

да се ориентират в първото си хранене

Наблюдавайте котката си, за да сте сигурни, че позволява нормално поведение на кърмене. Ако се притеснявате, че вашата котка отхвърля своите котенца, тя трябва да бъде прегледана от ветеринар.

В някои случаи може да се наложи котенцата да бъдат родени чрез цезарово сечение - ако котката-майка се напряга твърде дълго без да роди (вероятно има твърде голямо котенце), аналогично и ако има още котета за раждане, но твърде дълго не излизат, ако изпитва прекомерно кърваво или зеленикаво течение без да роди, или ако коте е заседнало наполовина по време на раждането и не може да излезе дори с леко подръпване.

Майка кърми котилото
Майка кърми котилото
Така майката пренася малкото си
Така майката пренася малкото си