Според анализаторите на EastFruit международната търговия със семена от картофи намалява през последните пет години. Четирите най-големи страни износителки, които представляват 74% от световния износ, също показват негативни тенденции в износа на семена от картофи.

„Глобалният спад в международната търговия със семена от картофи се дължи на изключително неблагоприятните метеорологични условия през 2022 г. и 2023 г. в основните страни производителки, което се отрази негативно на производствените обеми. Освен това в някои страни се наблюдава засилване на програмите за местно развъждане. Напоследък факторът „деглобализация" или увеличаването на търговските бариери, както тарифни, така и нетарифни, от различни страни, допълнително намали ефективността на бизнеса с картофи като цяло", отбелязва Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния център на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO).

Продажбите на семена от картофи в световен мащаб са намалели с 42 000 тона, или 2,5% средно на година, от 2019 г. до 2023 г. Обединеното кралство води в намаляването на износа най-бързо, с 6% и 6000 тона годишно. Холандия намалява износа по-бавно в относително изражение, с 2,7% годишно, но абсолютният обем на спада е по-висок - 24 000 тона годишно. Въпреки низходящата тенденция в обемите на износа, Нидерландия продължава да държи невероятно висок дял от световния пазар на семена от картофи - повече от 51%.

Интересното е, че Германия изпреварва Обединеното кралство през последните години, измествайки го на четвърто място в световната класация. Междувременно Франция остава на второ място, като държи впечатляващите 12% дял от световния пазар на семена от картофи.
Сред първите 10 Белгия отбеляза най-бързия спад в износа на семена от картофи, падайки до осмо място в класацията на световните износители, със средно годишно намаление от 13%. Обратно, Египет поведе в увеличаването на износа на семена от картофи, главно поради рязкото увеличение на доставките за Русия през 2023 г. Устойчивостта на този растеж обаче не е сигурна, тъй като всичко, свързано с търговията с Русия. Освен това Съединените щати продължават да увеличават външните си продажби на посадъчен материал от картофи за други страни със среден темп от 9%, или 3300 тона годишно, като са единственият устойчиво растящ износител сред топ 10.