Ако сте начинаещ, запомнете:

натрошеното зърно се усвоява

от животните по

добре от цялото зърно.

В същото време то трябва да бъде смачкано по различни начини.

  • За прасета е идеално финото смилане, така нареченото „фуражно брашно", при което всички частици са с размер под 1,5–2 mm.
  • За едър рогат добитък, овце и кози е по-добре грубото смилане (смлените частици са с размер до 3-4 mm).
  • За конете зърното се сплесква, но се дават и по едри парчета, защото имат здрава зъбна система.
  • Грубо смилане също се дават на домашните птици.
  • Охлаждащият фураж подобрява вкуса, като превръща част от нишестето в захари.
  • За 1 kg натрошено зърно се добавят 2,5 литра гореща вода и се инкубират 4–5 часа при +55-60 градуса.
  • Готвенето и задушаването на бобови зърна (грах, боб и др.) спомага за по-доброто усвояване на протеините. Вари се каша от грах и боб за прасетата. За едрия рогат добитък, овцете и козите бобовите зърна се пекат и калцинират. На кравите се дава около 1 кг такова зърно на ден, а на овцете и козите по 150 г.