Ако сте начинаещ, запомнете:
натрошеното зърно се усвоява
от животните по
добре от цялото зърно.
В същото време то трябва да бъде смачкано по различни начини.
- За прасета е идеално финото смилане, така нареченото „фуражно брашно", при което всички частици са с размер под 1,5–2 mm.
- За едър рогат добитък, овце и кози е по-добре грубото смилане (смлените частици са с размер до 3-4 mm).
- За конете зърното се сплесква, но се дават и по едри парчета, защото имат здрава зъбна система.
- Грубо смилане също се дават на домашните птици.
- Охлаждащият фураж подобрява вкуса, като превръща част от нишестето в захари.
- За 1 kg натрошено зърно се добавят 2,5 литра гореща вода и се инкубират 4–5 часа при +55-60 градуса.
- Готвенето и задушаването на бобови зърна (грах, боб и др.) спомага за по-доброто усвояване на протеините. Вари се каша от грах и боб за прасетата. За едрия рогат добитък, овцете и козите бобовите зърна се пекат и калцинират. На кравите се дава около 1 кг такова зърно на ден, а на овцете и козите по 150 г.
Коментари