Сочните фуражи са с високо водно съдържание (над 70%): кореноплодни, грудкови, пъпеши, фуражни треви, силажни фуражи.

Зелените сочни фуражи - трева, зелена маса от полски култури, върхове на кореноплодни растения и др. - съдържат важни хранителни вещества, минерални соли и витамини, добре се усвояват, имат благоприятен ефект върху тялото на животните, осигурявайки висока производителност.

Грубите храни - сено, слама, плява, царевични кочани - съдържат много фибри и са необходими за нормалното храносмилане.

Въз основа на влиянието им върху качеството на месото и мазнините , фуражите от растителен и животински произход се разделят на три групи:

1. Подобряване на качеството на свинското месо (ечемик, ръж, грах, леща, моркови, захарно и полузахарно цвекло, тиква, картофи, бобови треви, коприва, обезмаслено мляко, суроватка, мътеница, месо и месокостно брашно).
2. Без отрицателно въздействие върху качеството на свинското месо (елда, царевица, пшеница, ръж и ечемични трици, картофена каша, меласа).
3. Влошаване на качеството на свинското месо (кексове, меласа, соя, овес, просо, рибено брашно) -

  • сланината става мека, с мазна консистенция;
  • месо - рохкаво, безвкусно, неподходящо за дългосрочно съхранение.

Прасетата по-добре от другите животни усвояват хранителните вещества от храната

- за всеки килограм печалба те изразходват 30–35% по-малко фураж от говедата.

Най-висок кланичен добив се получава от свинете:

  • при угояване на прасета до живо тегло 100 kg, кланичният добив е около 73%;
  • а при угояване до 130–150 kg живо тегло е 80% или повече.